Misleidende praatjes van fabrikanten

Het programma Radar van de Tros publiceerde onlangs een bericht over een onderzoek met de vraag: Hoe misleidend zijn de teksten op het etiket nou eigenlijk?

Mooie fruitfoto's, slank ogende verpakkingen en alleen natuurlijke en biologische producten. Consumeten worden op allerlei manieren verleid door de fabrikanten van de producten die bij ons in de supermarkt liggen. Je zou aannemen dat de teksten aannemelijk zijn, maar dat is vaak is het niet helemaal waar.

Neem bijvoorbeeld Natrena Stevia. Op het etiket staat: ‘Stevia, zoet uit de natuur, op basis van de Stevia plant. De Stevia plant wordt al eeuwenlang door de oorspronkelijke bewoners van Paraguay gebruikt als zoetmiddel. Stevia is wereldwijd ontdekt vanwege zijn goede eigenschappen, het plantje is van nature 300x zoeter dan suiker en bovendien calorie-arm.’

Radar zegt daarover het volgende: Twijfelachtig. ‘Eindelijk een natuurlijke suikervervanger waar je niet dik of ziek van wordt!’. Maar de naam ‘STEVIA’ op de pot en het natuurgeschiedenisverhaaltje gaan over slechts 3 procent van de inhoud.  De overige 97 procent is maltodextrine: een goedkoop vulmiddel dat ook wel bekend staat als de stofvorm van moutstroop. Pure stevia kan geconsumeerd worden door diabetici, maar de 97% procent maltodextrine heeft wel degelijk effect op de bloedsuikerspiegel. Bovendien is de pot behoorlijk duur voor zoveel goedkope vulling. '

Eind vorig jaar won Natrena met deze pot zoetstof de foodwatch ‘Gouden Windei’ award, een prijs voor het meest misleidende product. 

Waldkorn brood uit de schappen is zo'n zelfde verhaal: 

‘The original. Op zoek naar de herkomst.’ staat op de verpakking van dit donkere pitjesbrood. Donkerbruin brood zal toch zeker wel gezonder zijn dan lichtbruin brood?

Twijfelachtig: Het eerste ingrediënt op de lijst is tarwebloem. Dat is het basisingrediënt van witbrood. Toch ligt er een glanzend donkerbruin brood met pitjes en zaden in het schap. Dat zou komen door het toevoegen van verbrande mout of moutstroop. En wat doen sojastukjes, suiker, glucosestroop en emulgator in een origineel recept? De enige beschermde term in het broodschap is ‘volkoren.’ Bewust kiezen voor brood met veel vezels begint bij het kopen van een echt volkorenbrood. Donkerder is dus niet beter.  

'Lekker en gezond!' is dus niet altijd echt gezond. onze tip: Laat je niet verleiden door de prachtige praatjes op de verpakking. Kijk en vergelijk de gemiddelde voedingswaarde per 100g en zoek zelf uit wat echt gezond is en vermeid onnodige E-nummers. 

Lees het volledige artikel op Tros Radar >>


Blog item delen: