Lekkerder koken met kruiden en specerijen, dat is een makkie

Lekker koken, een hobby die de laatste jaren is toegenomen onder de Nederlandse bevolking. We genieten steeds meer van elkaars kookkunsten binnenshuis, waarbij we soms nog een verborgen talent tegenkomen. De pakjes verdwijnen naar de achtergrond, en de kruidentuintjes schieten uit de tuinen. We willen weten wat we eten en maken gezondere keuzes. Maar vaak denken we nog te moeilijk. Zo gebruiken we recepten met tien verschillende kruiden, en denken we dat we altijd verse kruiden moeten gebruiken. Het kostenplaatje maakt ons dan ook weer wat minder gemotiveerd. Hoe kunnen we het koken met kruiden en specerijen zo simpel, goedkoop, gezond en zo lekker mogelijk maken?

Kruiden en specerijen, wat is het verschil?

Allereerst, wat zijn nou kruiden en wat zijn nou specerijen? Wel zo handig om dat te weten.

Kruiden komen van planten en groeien in een gematigd klimaat, in de meeste gevallen gebruiken we de bladeren. Specerijen zijn gedroogde delen van planten. Ze zijn vaak scherp van smaak en sterk aromatisch. Specerijen zijn afkomstig uit een tropisch klimaat.

Weg met pakjes, zakjes en potjes

Koken met pakjes is als de doos van Pandora op je voedingsstijl, je hebt geen idee wat erin zit maar het onheil voor je lichaam komt recht op je af. Vaak zitten er E-nummers in die er ook nog aan bijdragen dat je blijft eten. Daarnaast zijn er ladingen zout en suiker in te vinden. Het koken met kruiden en specerijen draagt al voor een groot gedeelte bij aan een verminderd risico aan hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk en overgewicht. Meer dan genoeg redenen om de pakjes niet meer in je karretje te gooien. Maar hoe kun je nou makkelijk, lekker en gezond koken zonder dat het ook nog een aanslag op je portemonnee is? 

Makkelijk en goedkoop kan echt

Vaak denken we te moeilijk en slaan we veel verschillende kruiden en specerijen in. We denken dat we altijd verse producten nodig hebben, maar zelfs in de beste restaurants wordt gewerkt met gedroogde producten. Dus hier is niks mis mee. Let wel op dat je goede kruiden koopt, zo zijn gesloten potjes het beste. Zonlicht draagt niet bij aan het behoud van kwaliteit en smaak. En vergeet niet dat je veel verse kruiden ook heel makkelijk kunt invriezen of zelf kunt drogen. Zorg ervoor dat je een standaard voorraadje aan kruiden hebt, droog of vers. De meest voorkomende kruiden die veel worden gebruikt zijn kaneel, oregano, paprikapoeder, kerriepoeder, chilipoeder, tijm, rozemarijn, peterselie, basilicum, nootmuskaat, kurkuma, zwart of witte peper en zout. Gegarandeerd dat je dan iedere keer weer heel snel een lekkere maaltijd neerzet.

Lekker mixen

De één is royaal met kruiden, de ander is wat flauwer. De één weet precies wat hij doet en de ander gooit er maar wat in. En die laatste komt heel veel voor. Het lukt nooit om dat recept nog een tweede keer te maken. Enkele tips om iedere keer weer lekker te kunnen koken met kruiden;

  • Laat je kruiden en specerijen niet oververhitten, bij gerechten die lang nodig hebben is het beter de kruiden later toe te voegen.
  • Gebruik niet teveel verschillende kruiden door elkaar. Houd het simpel maar experimenteren mag, daardoor leer je de kruiden beter kennen. Als je experimenteert, schrijf je recept dan op voor de volgende keer.
  • Proef en ruik regelmatig tijdens het koken, zo leer je de kruiden ook steeds beter kennen. Gebruik een klein beetje zout ter versterking van de smaak. Niet teveel uiteraard.
  • Maak olie, sausjes of boter met je kruiden en schenk of smeer deze op je vlees of groente.

Gezond en genezend

Kruiden en specerijen zijn gezond. Ze zijn, net als wij, onderdeel van de natuur. Ze hebben een genezende werking en zitten vol met anti-oxidanten, vitamines en mineralen. Hele gezonde kruiden zijn bijvoorbeeld kaneel, knoflook, gember, cayennepeper, kurkuma en salie.

  • kaneel werkt bloedsuiker- en cholesterolverlagend,
  • knoflook bestrijdt onder andere bacteriën,
  • gember werkt goed voor de maag en tegen ontstekingen,
  • cayennepeper stimuleert vetverbranding en remt eetlust,
  • kurkuma werkt goed bij pijn en zwelling als gevolg van artritis en salie werkt bloeddrukverlagend.

Uiteraard is het belangrijk om de kruiden op een normale basis te gebruiken. Ga niet overmatig en langdurig dezelfde gebruiken. Bekend is dat er bepaalde kruiden en specerijen zijn die aromastoffen bevatten, die worden gewonnen uit planten-gifstoffen. Deze kunnen weer schadelijk zijn voor mens en dier. Maar zolang men zich beperkt tot het enkel toevoegen van kruiden in gerechten en voldoende varieert, is dit zeker niet schadelijk. Zorg dat je verse kruiden ook altijd wast om voedselinfecties te voorkomen. Maar laat je hierdoor niet afschrikken, de pakjes en zakjes zijn nog altijd veel slechter. Dus ga vooral de keuken in, probeer uit en maak plezier. Voorkom geestdodend koken met pakjes en wees eens trots op jezelf. Wie weet heb je zelf wel een verborgen talent.

 


Blog item delen: