Jamie Oliver: Ontbijtlatkes
Ster Ster Ster Ster (4 / 5)
  • Recipe Single Image
  • VisHoofdgroep
  • 4Aantal personen
  • Tijd
  • 5Stappen
Print Recept
  • Menugang : Ontbijt

Ingrediënten

    500g aardappels, geschild en grofgeraspt
    1 ui, gepeld, gehalveerd en in heel dunne ringen gesneden
    zeezout en zwarte peper uit de molen
    6 grote eieren, liefst biologisch of vrije uitloop
    1 eetlepel zelfrijzend bakmeel
    een scheutje wittewijnazijn
    zonnebloem
  • 4 gerookte makreel
  • een klont boter
    een flinke hand waterkers om erbij te serveren

Bereidingswijze

Verhit de over tot 180 graden C / gasovenstand 4. Meng de geraspte aardappel en de ui met een flinke snuf zout in een kom. Laat het mengsel een paar minuten staan om er het meeste vocht uit te laten trekken en knijp het dan heel stevig uit met je handen. Kluts 2 eieren, doe ook die in de kom en meng alles goed. Roer er het bakmeel en een snuf peper door en zet het mengsel opzij.

Vul een grote, diepe pan met water, doe er een scheutje azijn en een flinke snuf zout en peper bij en breng aan de kook. Verhit intussen een grote koekenpan op matig vuur. Doe een scheutje olie in de pan en schep er telkens 1 volle eetlepel van het latkebeslag bij. Het mengsel moet voldoende zijn voor 8 latkes. Druk ze als je ze in de pan hebt geschept, telkens met de achterkant van een lepel tot een plat koekje. Afhankelijk van de maat van je pan moet je de latkes misschien in meerdere porties bakken. Na een paar minuten zijn de latkes aan de onderkant mooi goudbruin en moet je ze omdraaien. Bak ook de andere kant een paar minuten, tot ze gaar zijn. Leg ze op een grote bakplaat en zet ze 10 minuten in de oven terwijl je de rest klaarmaakt.

Veeg de koekenpan schoon met een stuk papier en leg de vis erin. Giet een laag van 2,5 centimeter water in de pan en doe er een klont boter in. Breng dit aan de kook, draai het vuur laag en houd het 5 minuten tegen de kook aan zodat de vis door en door warm wordt.

Doe een snuf zout in de pan kokend water en draai het vuur laag. Breek de 4 resterende eieren in de pan en pocheer ze - een zacht gepocheerd ei heeft 2 tot 3 minuten nodig, een wat steviger ei 4 minuten. Haal intussen de latkes uit de oven en leg er 2 op elk bord. Schep met een schuimspaan de vis uit de koekenpan, laat die goed uitlekken en leg op de latkes. Til vervolgens met de schuimspaan een ei uit het water en voel je met je vinger hoe hard of zacht het is. Je weet zelf wel wat je lekker vindt, dus ga gewoon op je gevoel af.

Schep de eieren een voor een op de borden en garneer de bordjes met een paar takjes waterkers en een beetje zwarte peper. Wat mij betreft een hemels ontbijt.



Beoordeel het recept:

 (1 stem)



Bron: Jamie's Amerika

Door: ReceptenVandaag

Over de kok

Jamie Oliver is een engelse kok die wereldwijd bekend is. Hij is bekend geworden door de televisieprogramma's die hij presenteert, maar ook door de goede kookboeken die hij heeft geschreven. Jamie Oliver is er van overtuigd dat iedereen kan leren koken en hij ziet het dan ook als zijn missie om iede...

Lees Meer