Jamie Oliver: Burgers en Sliders
Ster Ster Ster Ster (3.7 / 5)
  • Recipe Single Image
  • VleesHoofdgroep
  • 6Aantal personen
  • Tijd
  • 4Stappen
Print Recept
  • Menugang : Hoofdgerecht

Ingrediënten

    Voor de hamburgermix:
    olijfolie
    2 middelgrote rode uien, gepeld en fijngehakt
    6 Jacob's creamcrackers of 4 sneetjes brood zonder korst
    500g mager rundergehakt van goede kwaliteit
    1 theelepel zeezout
    1 volle theelepel zwarte peper uit de molen
    1 groot ei, liefst biologisch of vrije uitloop, geklutst
    een hand versgeraspte Parmezaanse kaas

    Voor de pittige mayonaise:
    4 theelepels mayonaise
    1 theelepel tomatenketchup
    een flinke snuf gerookt
    paprikapoeder of cayennepeper
    sap van een halve citroen

    Voor erbij:
    12 plakjes gerookte, doorregen bacon
    6 grote of 16 kleine hamburgerbroodjes
    1 krop sla, bladeren losgehaald, gewassen en drooggeslingerd
    4 tomaten, in plakjes gesneden
    6 augurkjes, in platjes gesneden
    een paar ingelegde pepers

Bereidingswijze

Je kunt deze hamburgers of sliders op de hoogste stand in de oven bakken, maar ook op de barbecue of in een koekenpan. Als je een oven of barbecue gebruikt, moet je die nu alvast aanzetten.

Schenk een scheutje olijfolie in een grote koekenpan op laag vuur en doe er de gehakte uitjes bij. Bak ze 10 minuten of tot ze zacht zijn, en zet ze weg om helemaal af te koelen. Hak de crackers of sneetjes brood fijn in een keukenmachine. Vet een bakplaat in met olie en zet hem opzij. Doe de afgekoelde uitjes met de rest van de burgeringredienten in een grote kom. Wrijf het mengsel met schone handen goed door elkaar en verdeel het in 6 gelijke ballen voor burgers, of in 18 balletjes voor sliders. Maak je handen nat en kneed de ballen tot platte, ronde schijven van ongeveer 2 centimeter dik. Leg de burgers of sliders op de ingevette bakplaat en kwast ze in met een beetje olijfolie. Dek ze af met folie en zet de plaat minstens een uur in de koelkast, tot de schijven stevig zijn. Dit is een goed moment om de pittige mayonaise te maken, dus doe alle ingredienten in een kom, roer ze goed door elkaar en zet de saus zolang opzij.

Als je een koekenpan of grillpan gebruikt, moet je die nu op hoog vuur zetten en flink heet laten worden. Hoe je de burgers ook tgaat bakken, ze hebben ongeveer 3 tot 4 minuten aan elke kant nodig - als je pan niet groot genoeg is, moet je het in porties doen. Leg er wanneer je burgers of sliders aan de ene kant bijna klaar zijn de plakjes bacon bij - hoe je ze ook bakt; keer de burgers om en bak de plakjes bacon krokant en goudbruin. Wanneer de burgers gaar zijn en er goed uitzien, snijd je de broodjes open en warm je ze op. Laat de plakjes bacon uitlekken op een bord met een stuk keukenpapier.

Leg als alles klaar is de burgers of sliders op de broodjes, doe je heerlijke toppings en de pittige mayonaise erop (je weet vast wel hoe je een hamburger stapelt!) en serveer ze met een heerlijke frisse salade en gepofte aardappel of in partjes gesneden gebakken aardappel.



Beoordeel het recept:

 (65 stemmen)



Bron: Jamie's Amerika

Door: ReceptenVandaag

Reacties

  • Frencis
    (12-05-2011)

    Deze burgers maak ik vaak. Super lekker, vooral gegrild! Een hit als je informeel bezoek met kinderen krijgt.