Genieten van de heerlijkste tapas

Een tafel vol kleurrijke, heerlijke geurende en smakelijke hapjes: wat is er feestelijker dan dat? Het samen delen van de lekkerste tapas is een uitstekende keuze voor de komende feestdagen. Inspiratie nodig? Lees dan snel verder en ontdek overheerlijke, écht Spaanse tapas recepten.

1. Gambas

Een echte klassieker: gambas al ajillo; gloeiendhete garnalen met chilipeper en knoflook. Als je deze tapa zelf gaat maken, kies dan voor tijgergarnalen of langoustines. Bak ze kort, voeg knoflook en chilipeper toe en laat ze even sudderen in de pan nadat je deze van het vuur hebt gehaald. Top de garnalen af met wat grof zeezout en fijngesneden peterselie.

2. Aceitunas

Oftewel: olijven! Gemarineerde olijven zijn onmisbaar bij een Spaans tapasdiner. Haal geen potje kant-en-klare olijven bij de supermarkt, maar ga naar een goede delicatessenwinkel of marineer ze zelf. Kies dan voor zwarte olijven met kappertjes en tijm of maak gezellige prikkers met groene olijven, ansjovis en ingelegde groene peper.

3. Brochetas

Brochetas zijn kleine spiesjes met gegrild, gemarineerd vlees. Kies voor varkenshaas, die je marineert in knoflook en oregano of maak verrukkelijke lamsspiesjes met gember en komijnzaad. Gril ze kort in de grillpan, in de oven of, voor een optimale smaakbeleving, op de BBQ.

4. Patatas

Een ‘beginnerstapa’: patatas bravas. Dit zijn dikke parten gefrituurde of krokant geroosterde aardappel met aioli en een kruidige tomatensaus on top. Eenvoudig dus, maar ontzettend smakelijk. Minstens even simpel in elkaar te zetten, maar net wat origineler: patatas revolconas, een gerecht van aardappels, pancetta en paprikapoeder. Snijdt de aardappels in kleine blokjes en bak deze met de pancetta op in flink wat (olijf)olie.

5. Empanadas

Empanadas komen oorspronkelijk uit Zuid-Amerika, zijn inmiddels ook volledig ingeburgerd in Spanje. Empanadas zijn gevulde deeghapjes met al je favoriete ingrediënten die vervolgens gefrituurd worden. Mini-empanadas zijn uiterst geschikt als tapa. Vul ze met rundergehakt, fijngesneden tomaat, maïs en peterselie.

6. Verduras

Verduras betekent groenten. Want, groenten horen ook bij tapas. Ga voor klassieke gevulde piquillo’s – zoete rode paprika’s. Vul ze met knoflookrijst, kruidige chorizo en fris limoensap. Of serveer groenten als aubergine en courgette eens in een gefrituurd jasje van tempurabeslag.


Blog item delen: