De 4 voordelen van sous vide koken!

Sous vide is de Franse term voor het vacuüm koken van voedsel. Vaak wordt deze methodiek gebruikt voor het bereiden van vlees, omdat het vacuüm koken ervoor zorgt dat het vlees gelijkmatig wordt gekookt. Normaal gesproken bereid je vlees in de pan of of op de barbecue, maar een unieke manier van bereiding is het koken van vlees. Naast vlees, kun je al je ideeën voor in de keuken waarmaken met deze bereiding. Van groente en fruit, tot soep en sauzen. Door je gerecht sous vide te bereiden, zal de smaak en textuur uniek zijn. Ondanks dat de methodiek vrij onbekend is, bestaat de manier van garen al meer dan honderd jaar. In de jaren '70 van de vorige eeuw werd de techniek echt bekend, waarbij de Fransen met name gebruik maakten van de kookmethode. Hierbij was het doel om de houdbaarheid van producten te verlengen, maar daar werd later een stokje voor gestoken. Chef-koks gingen de sous vide methode gebruiken en hierdoor name de populariteit toe. Om jou kennis te laten maken met de unieke bereidingswijze, kan je in dit artikel dé vier voordelen van sous vide koken ontdekken.

1. Smaakvol eten

Omdat het voedsel goed verpakt is, zullen er geen sappen ontsnappen. Het voedsel zal zijn smaak behouden, terwijl het gekookt worden. Hierdoor creëer je de optimale ervaring voor je eters en jezelf. De smaak zal vol blijven en precies zo zijn als jij voor ogen hebt. Naast het behoud van smaak, behoud je ook de grootte van het eten. Bij het bakken in de bak verliest je vlees een hoop vocht, waardoor het eten kleiner wordt. Bij sous vide is dit verlies stukken minder, waardoor je meer om van te genieten hebt.

2. Perfect resultaat

Doordat je jouw gerecht in het water bereidt, zal alles gelijkmatig op temperatuur komen. De apparatuur die je voor het sous vide koken nodig hebt, maakt het mogelijk om op de perfecte temperatuur het gerecht klaar te maken. Zo hoef je geen zorgen te hebben over de kwaliteit van je gerecht. Voor vleeseters is het bijvoorbeeld mogelijk om op een lage temperatuur te garen, zodat het vlees toch lekker mals blijft.

3. Eenvoudig te bereiden

Deze manier van koken lijkt op het eerste ook lastig, maar niets is minder waar. Ook zorgt de apparatuur voor het sous vide koken, voor een eenvoudige manier van koken. Wanneer je de ideale temperatuur weet, hoef je de maaltijd enkel vacuüm te verpakken en de gewenste temperatuur in te stellen. Koken wordt simpel! Ook voor eventuele herhaalrecepten, hoef je niet na te denken.

4. Gezonde manier van koken

Dankzij de vacuüm verpakking, zullen de voedingsstoffen in het voedsel behouden blijven. Door het behoud van vitaminen en mineralen, wordt je voedingspatroon stukken gezonder. Bij het frituren, bakken of zelfs koken zonder vacuüm, zullen de hoeveelheid voedingsstoffen afnemen, waardoor je lichaam minder bouwstoffen tot zich krijgt.

Sous vide apparatuur kopen

Er zijn verschillende soorten machines, om jouw gerecht vacuüm te koken. Sous vide apparatuur kun je zien als een eenmalige aankoop, om je assortiment aan keukenapparatuur te vergroten. Met de juiste apparatuur, kan je lang gebruik maken van deze unieke bereidingswijze en word je de chef onder je vrienden en familie! Voor deze manier van koken, heb je verschillende attributen nodig, waardoor een all-in-one pakket de meest makkelijke manier van kopen kan zijn.


Blog item delen: