Neem eens wat anders, neem een noot

Ben je op zoek naar iets lekkers, maar wil je ook niet steeds in de weer zijn met chips en borrelnoten? Denk dan eens aan een handje noten. Echte noten, onbewerkt en nog altijd met de smaak die ze van de natuur hebben gekregen. Het is niet voor niets dat noten steeds meer aan populariteit winnen; ze zijn voedzaam en lang niet zo vet als de eerder genoemde chips of borrelnoten. Je kan er, kortom, een stuk geruster van eten. Een paar voorbeelden.

De walnoot

De walnoot is een bijzonder bekende klant in notenland. Deze noot wordt in de natuur omhuld door een keiharde schil, die alleen met een beetje vindingrijkheid of zelfs gespecialiseerde apparatuur open te breken is. Je kan een walnoot openen door er twee in je vuist tegen elkaar te drukken, je kan erop rammen met een hamer en je kan zelfs een echte notenkraker in huis nemen. Binnenin zit een heerlijk tussendoortje, dat het ook prima doet in een hele reeks aan salades en andersoortige gerechten. Walnoten zijn bijzonder voedzaam en zitten vol met eiwitten, koolhydraten, vezels en natuurlijke vetten. Dit maakt ze tot een verantwoord tussendoortje, waar je erg gemakkelijk van blijft eten. Natuurlijk is mate hierin ook een toverwoord, maar met walnoten kan je alle kanten op.

De paranoot

Paranoten, ook wel brasilnuts of amazonianoten, zijn het zaad van een harde vrucht. Deze noot wordt voornamelijk uit het wild vergaard en eigenlijk niet gekweekt. Gezien de bijnaam van de paranoot, is het geen verrassing dat de bomen die deze noten voortbrengen vooral in Brazilië groeien. Paranoten bevatten flink wat onverzadigde vetten, eiwitten, vitaminen en mineralen. Ze dienen prima als een snack, maar misstaan ook zeker niet in grotere gerechten. Denk aan verschillende bakgerechten, of als garnering in soep en salades. Om ze vers te houden, bewaar je de paranoten luchtdicht en op een koele, droge en donkere plek. Heb je dat goed voor elkaar, dan kan je een flinke tijd van deze noten genieten.

De cashewnoot

Cashewnoten zijn ook van die populaire noten. Hun herkenbare vorm en de heerlijke, onmiskenbare smaak maken van de cashewnoten echte publiekslievelingen. Je kan ze gezouten of ongezouten vinden en beide hebben hun karakteristieke eigen smaak. Ook kan je cashewnoten erg goed verwerken in verschillende gerechten. Zo kan je ze fijn stampen en over lekkere currygerechten strooien. Maar ook in de soep, in verschillende pasta’s, of in een salade staan ze uitstekend. Ook cashewnoten gedijen het beste in een luchtdichte, koele, donkere omgeving.

De pistachenoot

Nog zo’n evergreen, de pistachenoot. Gepeld of ongepeld, ze zijn werkelijk niet te versmaden. Het pellen van een stapeltje pistachenoten is echt zoiets waar je gedachtenloos lekker mee bezig kan zijn. De heerlijke smaak van de pistachenoten maakt het dan helemaal af. Ook deze noten kunnen prima dienen als tussendoortje, maar ook als extra ingrediënt in bepaalde gerechten. En of je ze nou gezout of juist helemaal puur natuur in huis haalt, pistachenoten zijn nooit te versmaden.


Blog item delen: