Tips voor het verbouwen van je keuken

Je keuken zou een plek moeten zijn waar je graag tijd doorbrengt en waar je met plezier je maaltijden kan bereiden. Als dat op dit moment nog niet het geval is, is het een goed idee om je keuken te verbouwen. Bij het verbouwen van je keuken komen aardig wat dingen kijken. Om het je makkelijker te maken hebben we een aantal tips voor je op een rijtje gezet. Lees dus vooral verder als je benieuwd naar bent naar tips voor het verbouwen van je keuken.

1. Doe inspiratie op

Voor je begint met het maken van een plan voor het verbouwen van je keuken is het een goed idee om voor jezelf een beeld te vormen van hoe je graag zou willen dat je keuken er uit komt te zien. Je kan plaatjes vinden op google, op pinterest, in woonbladen of je kan inspiratie opdoen uit fysieke keukens in de winkel of bij vrienden thuis. Op basis hiervan kan je een moodboard maken.

2. Maak een ontwerp

Met behulp van dit beeld materiaal kan je een ontwerp maken. Er zijn aardig wat dingen waar je rekening mee moet houden bij het ontwerpen van je keuken. Zo moet je eerst de indeling bepalen. Misschien ben je tevreden met de huidige indeling en wil je alleen de keuken opknappen of misschien wil je de keuken totaal anders indelen. Bedenk ook wat voor soort keuken je wil. Een plek waar je lekker met het gezin kan samenkomen of een luxe keuken waar je de ingewikkeldste gerechten wil bereiden? Schrijf alles duidelijk voor jezelf uit en teken een goede plattegrond.

3. Bepaal wat je nodig hebt

Als je de indeling en het soort keuken hebt bepaald is het zaak om alles nauwkeurig te meten. Op basis van de afmetingen kan je geschikte materialen, greepjes, kastdeurtjes en een aanrechtblad uitkiezen. Ook kan je nu bepalen welke andere elektronica en accessoires je nodig hebt voor in de keuken. Denk hierbij aan een kookplaat met afzuigkap van Bora Pure, een nieuwe koelkast, een luxe koffiezetapparaat en noem zo maar op. Op basis hiervan kan je een berekening maken van hoeveel de verbouwing ongeveer zal gaan kosten. Hou bij het bepalen van de kosten ook rekening met eventuele onverwachte kosten. Bepaal ook hoeveel hulp je nodig hebt. Kan je het zelf doen samen met je partner of hebben jullie extra hulp nodig?

4. Haal alles weg wat niet meer nodig is

Dan is het tijd om te gaan beginnen. Haal of de gehele oude keuken er uit of alleen het deel dat je wenst te vervangen. Als je de hele oude keuken er uit haalt is het verstandig om een loodgieter in te schalen, zodat alle leidingen, elektra en ventilatiekanalen op de goede plek kunnen worden gezet.

5. Verf de muren en vervang de vloer

Als de keuken leeg is, is het een goed moment om de muren opnieuw te verven. Je kan de huidige muurkleur weer wat strakker maken of je kan kiezen voor een volledig nieuwe kleur voor op de keukenmuur. Je kan er ook voor kiezen om de muren te stuken als dat nodig mocht zijn. Hoe dan ook zorgen frisse muren voor een frisse uitstraling in je nieuwe keuken. Daarnaast is dit ook het moment om een nieuwe vloer aan te leggen als je dat wenst. Je kan kiezen voor tegeltjes, een houten vloer, laminaat of een keramisch parket.

6. De nieuwe keuken creëren

Daarna is het tijd om de nieuwe keuken te gaan opbouwen. De eerste stap is het plaatsen van de keukenkasten. De kasten dienen stevig in de muur te zijn gemonteerd, omdat deze de basis vormen voor de keuken. Daarna is het zaak om het keukenblad te monteren en vervolgens kan je de keukenapparatuur en de wasbak plaatsen. Als alles naar wens geplaatst is, is het alleen nog essentieel om de naden waterdicht te maken. Dit doe je door de naden af te kitten. Als dit klusje af is, is je nieuwe keuken klaar voor gebruik!


Blog item delen: