Dutch coffee? Dé koffie die alle Nederlanders moeten kennen!

Wanneer je bij het horen van Dutch coffee enkel kan denken aan ‘Nederlandse koffie’, is de kans behoorlijk groot dat je nog nooit van dit lekkere drankje hebt gehoord. Dutch coffee is best onbekend in Nederland. Wij nemen je graag mee op ontdekkingstocht naar dit exclusieve bakkie troost.

Wat is Dutch coffee?

De kolonisatie van onze voorouders heeft onze eettradities aanzienlijk beïnvloed. Zo eten de meeste Nederlanders heel regelmatig Indonesisch of Surinaams. En ook wat koffie betreft, heeft de Nederlandse kolonisatie haar sporen nagelaten. In Azië denkt men dat hun zogenaamde Dutch coffee de koffie is zoals Nederlanders hem drinken. Niets is minder waar! Dutch coffee is namelijk koude koffie, die bitterder van smaak is en bijgevolg veel smaakvoller. Hoe komen ze daar dan bij? Het heeft te maken met het bereidingsproces. Op de vroegere VOC-schepen (Verenigde Oost-Indische Compagnie) moest koffie worden gemaakt met koud water. De schepen waren uit hout gemaakt en dus mocht er omwille van de brandveiligheid geen vuur gebruikt worden. De scheepslui wilden wel genieten van een kopje koffie en dus werd er lustig geëxperimenteerd met verschillende bereidingswijzen. De koffie wordt daarom ook wel cold drip coffee genoemd.

Hoe wordt Dutch coffee bereid?

Heb je zin in een Dutch coffee? Dan heb je wat meer geduld nodig dan je gewend bent. Uit bed komen en met een slaapkop snel-snel je eerste bakkie pleur zetten is wat anders dan het bereiden van een Dutch coffee. Hiervoor plan je best 4 uur in je agenda in! Ja hoor, je leest het goed: 4 uur! Je hebt er bovendien een speciale koffiemaker voor nodig én ijsblokjes. En natuurlijk is volle en sterke koffie nodig, dus kies krachtige bonen zoals die van illy koffie. De lange bereidingswijze garandeert namelijk een hele rijke smaak. In Korea en Japan is Dutch coffee een echte delicatesse die wordt geprezen voor zijn ambachtelijke smaak. Het is eens wat anders dan je gebruikelijke kopje warme koffie. Koffie warm bereiden heeft ook zijn consequenties, zo verlies je veel van het aroma. Bij Dutch coffee komen – wanneer de koude koffie je warme tong aanraakt – alle aroma’s vrij. Hierdoor is de smaaksensatie des te intenser.

Traditioneel kopje

Toch een grotere liefhebber van warme koffie? Dan ben jij meer gebaat bij het kopen van senseo pads. En daar is ook helemaal niets mis mee natuurlijk. Heerlijk warme koffie voor op een koude winterdag of om de dag te starten: voor sommige mensen is er niets beter!


Blog item delen: