Appeltaart: een middeleeuws lekkernij

Appeltaart is tegenwoordig niet meer weg te denken op kringverjaardagen of feestelijke gelegenheden. Het is een heerlijk Hollands lekkernij waar iedereen van houdt. Wat veel mensen niet weten is dat deze taart al eeuwenlang wordt gebakken en gegeten. In het, voor zover bekend, oudste boek uit Nederland staat al een recept om een ‘appeltaerte te maecken’. Benieuwd? Lees hieronder het recept!

17e eeuws appeltaart recept

Maeckt u Deech, capt u Appelen cleijne, doetse in een schotel, strooijter wel Suijcker, Caneel, ende Ghijnebeer op, met wat Rooswaters, mengelet wel tsamen onder de Appelen, legtg dese spijse in u Deech, steeckt hier ende daer, tusschen u spijse een stucxken versche Boters, leght het scheel daer op, ende backet in de panne als een Spenage-taerte, als sij nu ghenoech ghebacken is, soo stroijter Suijcker, ende Caneel op. Ghij meucht oock Venckelzaet, ende Corinten in des Taerte doen. Klinkt heerlijk. Maar hoeveel appelen moeten er nu cleijne worden gecapt? En hoeveel Caneel, Suijcker of Venckelzeat moet erover worden gestroijt? En hoelang moet de appeltaerte in de panne gebacket worden? Leuk en aardig zo’n oud recept, maar je kunt er niks van maken... Gelukkig, hebben we tegenwoordig geen problemen meer met tè moeilijke appeltaart-recepten. Hieronder staat namelijk gewoon een 21e eeuws recept van Koopmans.

21e eeuws appeltaart recept

Om een appeltaart te maken, zoek je tegenwoordig gewoon een recept op internet. Neem bijvoorbeeld de appeltaarten recepten van Koopmans, heel simpel en ook nog eens lekker! Om het nóg makkelijker te maken, kun je gewoon de appeltaartmixen van Koopmans in je dichtstbijzijnde supermarkt kopen. Binnen enkele stappen staat je mooie ‘Appeltaerte’ op tafel en kun je vertellen dat je een middeleeuwse lekkernij hebt gemaakt. Iedereen zal verbaasd zijn!

Succes met het maken van een appeltaart!


Blog item delen: