Een Italiaanse borrelplank maken

Als je op zoek bent naar inspiratie voor je volgende feestje, kijk dan niet verder dan het Italiaanse borrelplank! Dit type borrelplank wordt steeds populairder in Amerika, en het is gemakkelijk te zien waarom. Het is een geweldige manier om alle heerlijke smaken van Italië op één plek te laten zien. In deze blogpost bekijken we alles wat je moet weten over het maken van een Italiaanse borrelplank.

We bespreken welke ingrediënten op een Italiaanse borrelplankje thuishoren, hoe je het plankje decoreert en welke wijnen het beste passen bij dit soort maaltijden. Dus of je nu een feestje geeft of gewoon iets nieuws wilt proberen voor het diner, het Italiaanse borrelplank is zeker het proberen waard!

Als het gaat om het bereiden van een Italiaanse borrelplankje, is de sky de limit! Er zijn zo veel heerlijke mogelijkheden om uit te kiezen. Maar natuurlijk wil je met de basis beginnen. Een typisch Italiaanse borrelplank zal een verscheidenheid aan vleeswaren, kazen, en andere gerechten bevatten.

Vleeswaren op een Italiaanse borrelplank

Vleeswaren zoals salami en prosciutto zijn altijd populaire keuzes.

Overzicht van Italiaanse vleeswaren voor op een hapjesplank :

- Salami's: een grote familie van gedroogde gepekelde vleeswaren die in veel verschillende smaken en maten voorkomen - Prosciutto: een gedroogde ham die meestal in dunne plakjes wordt gesneden en als voorgerecht wordt opgediend

- Mortadella: een soort Italiaanse worst die lijkt op bologna

- Coppa: een soort gepekelde varkensschouder die vaak gebruikt wordt in sandwiches of als voorgerecht

- Pancetta: een soort spek gemaakt van varkensbuikvlees

Zoals je ziet zijn er veel heerlijke opties als het gaat om de keuze van vleeswaren voor je Italiaanse borrelplank. Maar heb niet het gevoel dat je je aan alleen deze opties hoeft te houden. Voel je vrij om creatief te worden en er nog ander vlees aan toe te voegen dat waarvan je denkt dat het lekker zou zijn!

Kazen op een Italiaanse borrelplankje

Laten we nu overgaan op kazen. Wat zou een Italiaanse borrelplankje immers zijn zonder wat heerlijke kaas? Hier zijn enkele van de meest populaire keuzes:

- Provolone: een kaassoort die vaak gebruikt wordt in sandwiches of als voorgerecht

- Parmezaanse kaas: een harde, droge kaas die meestal over gerechten als pasta geraspt wordt

- Ricotta: een zachte, verse kaas die vaak gebruikt wordt in desserts of als broodbeleg

- Mozzarella: een zachte, witte kaas die vaak gebruikt wordt in pizza's of als voorgerecht

Zoals je ziet zijn er veel verschillende soorten kazen die die vaak op Italiaanse borrelplankjes gebruikt worden. Dus of je nu een harde kaas of een zachte kaas zoekt, je zult zeker iets vinden dat je zal bevallen.

Andere gerechten op een Italiaanse borrelplankje

Behalve vleeswaren en kazen zijn er ook veel andere heerlijke gerechten die vaak op Italiaanse borrelplanken geserveerd worden. Enkele van de meest populaire opties zijn:

- Olijven: een soort fruit dat vaak als voorgerecht of als garnering op cocktails wordt geserveerd

- Caponata: een soort aubergineschotel die vaak als voorgerecht of bijgerecht wordt geserveerd

- Bruschetta: een soort brood dat meestal gegrild wordt en dan met tomaten, olijfolie en knoflook wordt bestreken

- Cro stini: een soort brood dat gewoonlijk in sneetjes wordt gesneden en dan gebakken of gegrild wordt, en dan met allerlei beleg wordt opgediend

Zoals je ziet zijn er veel heerlijke opties als het gaat om het kiezen van andere gerechten voor je Italiaanse borrelplank. Dus of je nu iets zoets of hartigs zoekt, je vindt vast wel iets wat je lekker zult vinden.

Je Italiaanse borrelplank versieren

Nu we alle heerlijke ingrediënten hebben doorgenomen die op een Italiaanse borrelplank thuishoren, gaan we het hebben over hoe je het allemaal eigenlijk samenstelt. Bij het versieren van je plank zijn er een paar dingen die je in gedachten wilt houden. Denk eerst aan het algemene kleurenschema van het plank. Je vlees, kazen, en andere gerechten moeten allemaal op elkaar afgestemd zijn. Denk ten tweede aan de plaatsing van de ingrediënten op het plank. Je wilt ervoor zorgen dat alles zijn eigen plaats heeft en gemakkelijk te pakken is. En vergeet ten slotte niet wat groen toe te voegen! Wat verse kruiden of een takje rozemarijn kunnen echt helpen om je plank samen te brengen.

Wijnen om bij je Italiaanse borrelplank te serveren

Nu we alle heerlijke gerechten hebben doorgenomen die op een Italiaanse borrelplankje thuishoren, laten we het hebben over de soort wijnen die je erbij moet serveren. Als het gaat om het kiezen van een wijn voor je borrelplank, zijn er een paar dingen die je in gedachten wilt houden. Denk eerst aan het algemene smaakprofiel van de gerechten die je serveert. Als je vooral hartige gerechten serveert, zul je een wijn willen kiezen die meer zuren heeft. Maar als je vooral zoete of vette gerechten serveert, zul je een wijn met meer zoetheid willen kiezen. Ten tweede, denk na over de wijnen die jij en je gasten graag drinken. Het heeft geen zin een wijn te kiezen die niemand lekker zal vinden. En tenslotte, vergeet niet aan de prijs te denken! Je wilt de bank niet breken bij het kiezen van een wijn voor je borrelplankje.

Voorbeelden van wijn bij een borrelplank:

- Vermentino: een soort witte wijn die licht en verfrissend is, waardoor hij een goede keuze is voor een borrelplankje

- Lambrusco: een soort rode wijn die licht en lichtzoet is, waardoor hij een goede keuze is voor een borrelplankje met vooral hartige gerechten

- Moscato d'Asti: een soort mousserende wijn die zoet is en weinig alcohol bevat, waardoor hij een goede keuze is voor een borrelplankje met overwegend zoete of vette gerechten

Zoals je ziet zijn er veel verschillende soorten wijnen die je bij een Italiaanse borrelplankje kunt serveren. Dus of je nu een witte of een rode wijn zoekt, je vindt vast wel iets wat je lekker zult vinden.

Hopelijk deze gids heeft je alles gegeven wat je moet weten over hoe je een Italiaanse borrelplank kunt maken. Vergeet alleen niet een verscheidenheid aan vleeswaren, kazen, en andere gerechten te kiezen die jij en je gasten lekker zullen vinden. En vergeet niet er wat verse kruiden of groen bij te doen om je plank echt te laten knallen. Saluut! Heb je nog tips voor het maken van een Italiaanse borrelplank? Laat het ons weten in de reacties hieronder!


Blog item delen: