Wat zijn de lekkerste wijn en spijs combinaties?

Bij een goed diner, hoort uiteraard een lekker wijntje. Bekend is dat een robuuste rode wijn het best smaakt bij een stuk vlees. En witte wijn kan je het beste combineren met vis en wit vlees. Naast deze bekende opties zijn er nog tal van iets mindere, maar minstens zo lekkere combinaties te maken met wijn en spijs. Ben jij geïnteresseerd in het matchen van de juiste wijn bij een gerecht? Of organiseer jij binnenkort een diner voor vrienden of familie en wil je hen verrassen met een goede wijn spijs combinatie? Lees dan vooral verder. In dit artikel geven wij jou een aantal tips en combinaties.
 

Er zijn basisregels van toepassing 

Wie denkt dat je zomaar elke wijn bij een gerecht kan drinken, komt bedrogen uit. Er gelden bepaalde regels, ook wel te zien als goede tips. Die regels zijn als volgt:

  • Bite bij bite: rode wijn verzacht de smaak van rood vlees.
  • Strak bij strak: zoute en zure gerechten zorgen voor een ‘strak’ mondgevoel. Door hier witte wijn aan toe te voegen, maak je het ‘ronder’ van smaak.
  • Rond bij rond: een pasta carbonara is rond van smaak, hier kan je het best een zachte wijn bij drinken.
  • Veel bij veel, weinig bij weinig: een gerecht met een sterke smaak, vereist een sterke wijn. Ditzelfde geldt voor een gerecht met een eenvoudige smaak, daar hoort een zachte wijn bij. Wanneer je een eenvoudig gerecht matcht met een sterke wijn, vervalt de smaak van het gerecht en overheerst de wijn.

 

Welke wijn bij rood vlees?

Bij rood vlees moet je denken aan rund, hert of kalf. De beste wijnen hierbij zijn Cabernet Sauvignon en Pinot Noir. Deze wijnen zijn krachtig en kruidig van smaak.

Welke wijn bij gevogelte? 

Bij kip kan je in de meeste gevallen het beste een witte wijn drinken. Denk aan een Chardonnay. Wanneer je voor kalkoen gaat, past daar zowel rode als witte wijn bij. Denk aan een Merlot of een Bourgogne. 

Welke wijn bij vis?

De smaak van vis combineert doorgaans goed met witte wijn. Daarbij kan je denken aan een Chardonnay of Sauvignon Blanc. Bij gegrilde vis, zoals zalm, kan je het best een volle, verfrissende witte wijn serveren. Denk hierbij aan Loire of Bourgogne.

Heb jij binnenkort een diner en wil je wijn bestellen? Kijk dan eens online naar de mogelijkheden. Een goede wijn spijs combinatie is essentieel voor een geslaagd diner.


Blog item delen: