Gids voor keukenmessen - een scherpe lijst van wat je nodig hebt voor je keuken

Een goed mes doet wonderen voor het kookplezier in de keuken! Volg onze messenschool en slijp je vaardigheden met behulp van onze lijst van messen die geschikt zijn voor verschillende situaties, maar ook met verzorgingsadvies en informatie over hoe je je messen langer mee kunt laten gaan. Een goed mes in de keuken doet wonderen voor de kookplezier!

Het juiste mes voor het juiste soort voedsel

Onderschat nooit het juiste mes voor het juiste ingrediënt. De kookervaring kan een absoluut plezier zijn met messen die op hun taak berekend zijn. Het is daarom een goed idee om een mes te hebben voor elke functie die je normaal in de keuken gebruikt. Misschien zijn een koksmes en een broodmes voldoende? Of als je een echte meester-kok bent die ook graag vis fileert, is een fileermes misschien ook op zijn plaats. Laten we de meest voorkomende messen doornemen. Maar elk mes apart kopen kan duur en tijdrovend zijn. Dat is het kan voordelig zijn om een messenset kopen. Op die manier krijg je meer mes voor je geld! 

Verschillende soorten keukenmessen

 1. Het koksmes: het meest gebruikte mes in de keuken en een geweldig allround mes! Het koksmes is min of meer een must-have in de keuken, omdat het voor verschillende ingrediënten kan worden gebruikt. Het mes heeft een breed lemmet dat hoger zit, zodat je de snijplank niet raakt bij het hakken. Als je maar één mes koopt, is dit zeker de beste keuze!
 1. Fileermes: als je vis wilt fileren als een pro, is een fileermes een goed ding om in de keuken te hebben! Het mes wordt gekenmerkt door zijn smalle en scherpe lemmet, waardoor je moeiteloos kunt fileren zonder een hoop snijafval. Dankzij de lengte van het blad, ontstaat er een lange en vegende beweging.
 1. Het broodmes: het gekartelde broodmes snijdt gemakkelijk door de grondstof zonder deze te pletten. Ontworpen om door harde oppervlakken te snijden zonder de textuur van het ruwe materiaal aan te tasten, werkt dit type mes even goed voor het snijden van een sneetje brood 's morgens als voor de krop sla bij het avondeten.
 1. Het schilmesje: het schilmesje is een perfect universeel mes om in de keuken te hebben voor diverse doeleinden zoals het ontpitten van wortelgroenten of fruit. Het mes heeft een recht en puntig lemmet van ongeveer 8-12 cm en is daarmee het kleinste mes in de keuken. Het handige formaat van het schilmes is zo ontworpen dat je de grondstof en het mes in de lucht kunt houden voor soepel schillen.
 1. Het groentemes: het perfecte mes om te hakken! Zoals de naam al doet vermoeden, is de groentensnijder ontworpen om je groenten snel en soepel te hakken, dankzij het grote mes. Het lemmet heeft een stompe punt, de lengte is gewoonlijk tussen 14-18 cm en het is enigszins rechthoekig van vorm.

Onze scherpe checklist!

 • Berg je messen goed en veilig op - bij voorkeur op een messenrek of in een messenblok om het mes zachter op te bergen. Door het mes op de juiste manier te bewaren, blijven de scherpte en de snede beter behouden dan wanneer je het in de keukenla laat liggen.
 • Gebruik houten of plastic snijplanken, want die zijn zachter voor de snijkant van het mes dan harde oppervlakken zoals marmer.
 • Gebruik de achterkant van het mes, niet de rand, bij het afschrapen van je gehakte producten, zodat je het mes niet scheurt en snij nooit in bevroren producten of botten.
 • Spoel nooit je mes af in de vaatwasmachine, aangezien de scherpte en de eigenschappen van het materiaal kunnen worden aangetast. Gebruik in plaats daarvan lauw water en afwasmiddel - meer is niet nodig.
 • Heb je roestvlekken op je mes? Dit kan gemakkelijk worden verwijderd met een beetje metaalpoets of polijstrubber.
 • Tenslotte, slijp je messen regelmatig voor een maximale levensduur.

Wat moet ik weten bij het kopen van een snijplank?

Natuurlijk kun je je messen niet gebruiken zonder een snijplank. Maar veel mensen vragen zich af: hout of plastic? Snijplanken van plastic zijn praktisch voor alledaagse klusjes, omdat ze in de vaatwasser kunnen. Als je een plastic plank in verschillende kleuren hebt, is het gemakkelijk te zien welke grondstof voor welke is gebruikt. Het voordeel van houten snijplanken is niet alleen dat ze mooi zijn, maar ook dat ze hygiënisch zijn. Als je je houten snijplank goed onderhoudt, is hij zelfs hygiënischer dan plastic snijplanken! Bacteriën kunnen minder goed overleven in hout en eventuele kleine snijwondjes genezen vanzelf.

Samenvatting:

Nu de herfst zijn intrede doet, zien veel mensen een verandering in hun leven. Velen beginnen aan de universiteit, anderen veranderen van baan, weer anderen willen naar iets groters. Het kan natuurlijk ook zijn dat je je vaardigheden in de keuken wilt aanscherpen. Wat de reden ook is, wij raden je aan een messenset te kopen. 


Blog item delen: