Vijf van de beste eetculturen - een culinaire reis rond de hele wereld

Het eten dat wij tegenwoordig als Nederlands aanzien, is vaak afkomstig uit andere culturen en landen. Als Nederlanders laten wij ons graag inspireren door de eetcultuur van andere landen. We dachten dat we vijf van de beste eetculturen zouden doornemen! Vergeet niet dat er nog veel meer landen zijn met een geweldige eetcultuur. Maar we hebben een kleine selectie samengesteld van een aantal eetculturen die volgens ons een speciale vermelding verdienen! Ga met ons mee op een smakelijke reis naar van de werelds beste landen om lekker te eten!

Voordat we de lijst van vijf van de beste keukens doornemen, willen we zeggen dat je niet naar deze landen hoeft te reizen om het eten te ervaren. Je hoeft er ook niet voor naar een restaurant. Maar misschien het meest verbazingwekkend; ook niet naar de supermarkt. Dankzij sites als Hellofresh kun je makkelijk een maaltijdbox bezorgen. Ze zijn geïnspireerd door veel verschillende eetculturen en wie weet, misschien ontdek je wel je nieuwe lievelingsgerecht!

India - brede kookcultuur met de nadruk op smaak

India is een enorm land, dus er is niet slechts één eetcultuur - de gerechten verschillen sterk, afhankelijk van de regio waar je je bevindt. In Noord-India is tarwe het meest voorkomende basisvoedsel, terwijl dat in Zuid- en Oost-India rijst op het menu staat. In de Indiase keuken worden veel specerijen gebruikt, vaak chilipeper, peper, komijn, gember en koriander. Indiaas eten kan extreem pikant zijn, maar vaak kun je zelf bepalen hoe sterk de kruiden zijn, omdat de kok er naar wens kruidenpasta aan toevoegt. Natuurlijk is dit nog makkelijker te controleren thuis in je keuken. 

Japan - beste vis, beste vlees

Japan is begonnen een ongelooflijk aantal voedselreizigers aan te trekken, en dat is geen wonder. Japan heeft een ongelooflijk verfijnde keuken, vaak met de nadruk op vis. Aangezien het hele land omringd is door zee, zijn vis en zeevruchten veel voorkomende ingrediënten. Enkele basisingrediënten die bijna altijd worden geserveerd, of het nu gaat om ontbijt, lunch of avondeten, zijn rijst, miso, thee en soja. Want in Japan, wil je die speciale keuken niet missen. Natuurlijk moet je sushi proberen, maar lokale favorieten zoals ramensoep, dumplings, barbecuespiesjes (yakitori) en tempura (gefrituurd voedsel) zijn ook een aanrader. Er zijn ook veel steden met goed eten, waar het eten per regio sterk verschilt. Als je naar Kobe gaat, in centraal Japan, moet je natuurlijk het exclusieve vlees - kobe/wagyu - proberen.

Italië - Italiaans eten is gewoon het beste

Italiaans eten is waarschijnlijk de absolute favoriet van velen. De smaken zijn gemakkelijk te herkennen, het eten is niet bijzonder sterk en lekkernijen als pizza en pasta, die vaak gemakkelijk te bereiden zijn, zijn niet te missen. Aan de kust is risotto met zeevruchten gebruikelijk, terwijl verder landinwaarts risotto wordt geserveerd met kikkerbilletjes, pompoen en asperges. In Napels moet je van pizza genieten, hier is pizza namelijk ontstaan. Pizza is een van de vele gerechten die boven een open vuur kunnen worden bereid. 

Griekenland - voor liefhebbers van Zuid-Europese smaken

Wil je op een culinaire reis? Dan is de keuken van Griekenland een uitstekende optie. Er zijn veel verse kruiden en specerijen, sappige lamsbiefstukjes, inktvis en Griekse yoghurt. De Griekse keuken wordt over het algemeen door het hele gezin gesmaakt, omdat er geen "lastige" smaakpaletten zijn om te leren. Tijdens de zomer eten de mensen in Griekenland veel courgettes, aubergines en snijbonen.

In de herfst en winter staan er meer stevige stoofschotels op het menu en natuurlijk het hoofdgerecht, moussaka. Afhankelijk van waar je je in het land bevindt, varieert de Griekse keuken nogal. Op de vele eilanden zijn zeevruchten, vis en inktvis veel gebruikelijker dan in het binnenland, waar lamsvlees en stoofpotten vaker voorkomen. Smaken van citroen, olijven, noten en yoghurt zijn gebruikelijk.

Mexico - het land dat continenten beïnvloedde

Dit is een land met een overvloed aan lekker eten. De drie belangrijkste ingrediënten in de Mexicaanse keuken zijn maïs, bonen en courgette. Rijst, tomaten, chilipepers en avocado's worden ook bij de meeste dingen gegeten. Een tip om zoveel mogelijk van de plaatselijke keuken te proeven is een rondrit door de stad te maken - street food in Mexico is namelijk helemaal wat anders. 

USA - Lekker maar ongezond eten

De VS is het Walhalla van hamburgers, en is ideaal voor mensen die fast food willen eten. In de VS vind je veel hamburgertenten die in ons land niet te vinden zijn. Enkele voorbeelden zijn Wendy's en In n' out hamburgers. 


Blog item delen: