Zo bewaar je voedsel en houd je het vers

Als je langer van groenten en fruit wil genieten, zijn dit zes tips om ze langer vers te houden.

1.      Bewaar uien in een panty

Uien bewaren in oude panty's en ze ophangen in een donkere kast kan ervoor zorgen dat ze tot acht maanden meegaan. Door tussen elke ui een knoop in de panty te leggen, raken de uien elkaar niet. Op deze manier kan er nog meer lucht tussen de uien door stromen.

Tip: Bewaar uien nooit samen met aardappelen, want die bederven sneller.

2.      Verpak broccoli en selderij in folie

Selderij en broccoli kun je strak inpakken in aluminiumfolie en in de koelkast leggen. Op deze manier kunnen deze groenten wel vier weken meegaan. Dat komt doordat aluminiumfolie de groenten schoon en vers houdt, maar poreus genoeg is om het rijpingshormoon ethyleen te laten ontsnappen.

3.      Vacuüm verpakken

Vacuüm verpakken helpt mee om voedsel langer vers te houden. Je kunt hiervoor het beste een vacumeermachine kopen, want de lucht krijg je er zelf moeilijk uit.

4.      Laat de pit van avocado zitten

Avocado's zijn lastige vruchten om te bewaren en vers te houden. Je koopt ze meestal onrijp, waardoor ze nog groen en keihard zijn. Voor je het weet, zijn ze zacht en bruin van binnen. Het beste laat je deze vruchten rijpen buiten de koelkast. Zodra je de schil wat kunt indrukken, maar de vrucht nog niet zacht is, leg je deze in de koelkast. Als je een halve avocado wil bewaren, laat de pit dan zitten. Je kunt het vruchtvlees inwrijven met wat citroensap, zodat dit niet bruin wordt.

5.      Bewaar sla in keukenpapier

Vocht is het probleem bij het bewaren van sla. Hoe droger de sla is, hoe beter. Nu heeft deze groente van nature veel vocht in zich, dat via de bladeren wordt uitgescheden. Een stuk keukenpapier om de sla heen om het vocht op te vangen, werkt meestal om de sla langer te kunnen bewaren en vers te houden. Je moet het keukenpapier dan wel iedere paar dagen vervangen, want anders wordt de sla alsnog vochtig en bederft deze eerder.

6.      Bananen als tros bewaren

Bananen bewaar je het beste als tros en uit de buurt van het andere fruit. Deze fruitsoort scheidt namelijk veel ethyleen af, dat andere vruchten sneller laat rijpen. Dat kan juist handig zijn als je wil dat vruchten sneller rijp zijn. In dat geval kun je ze in een plastic zak verpakken samen met de bananen.


Blog item delen: