Tips om tijd te besparen in de keuken

Het is een lange dag geweest. Je bent moe en je wil eigenlijk alleen maar op de bank ploffen en niets meer doen. Helaas moet er nog altijd gekookt worden. Iets waar je helemaal geen zin in hebt. Uiteindelijk betekent dit toch vaak dat je even snel een bestelling plaatst of een diepvriespizza in de oven gooit. We kennen dit soort dagen allemaal. Een keer is niet erg. Maar als het structureel voorkomt, kan dit grote gevolgen hebben voor de gezondheid. Gezond eten is essentieel om je lijf in goede conditie te houden en je fit te voelen. Gelukkig zijn er genoeg manieren om ook op dit soort dagen iets gezonds en voedzaams op tafel te zetten. Koken hoeft namelijk niet veel tijd in beslag te nemen. Met behulp van volgende tips kun je eenvoudig tijd besparen. 

Gezonde kant-en-klare maaltijden 

Gezond en kant-en-klaar. Die twee lijken niet samen te gaan. Denken we aan kant-en-klare maaltijden, dan denken we al snel aan de standaard gerechten die je in de supermarkt kunt krijgen. Een blik op de ingrediëntenlijst en je ontdekt al snel dat deze maaltijden niet zo gezond ziijn als ze lijken. Om over de kunstmatige smaak nog maar te zwijgen. 

Gelukkig zijn hier tegenwoordig ook goede alternatieven voor. Factormeals is bijvoorbeeld een goed voorbeeld. Zij leveren gezonde kant en klare maaltijden. Deze worden enkel bereid met verse ingrediënten en zonder kunstmatige toevoegingen. De maaltijden worden bedacht en gekookt door echte chefs en dat is duidelijk te proeven. Dergelijke maaltijden zijn een absolute gamechanger voor drukke dagen. Zo weet je zeker dat je altijd wel iets gezonds op tafel kunt zetten. 

Eet anders 

In Nederland eten de meeste mensen twee broodmaaltijden en één warme maaltijd per dag. Maar waarom zou je hier niet van mogen afwijken? Een broodmaaltijd neemt beduidend minder tijd in beslag dan het bereiden van een warm gerecht. Heb je in de middag meer tijd vrij of meer zin om te koken dan in de avond? Draai het geheel dan om. Wist je dat het zelfs gezonder is om in de middag warm te eten? Je lichaam is dan veel beter in staat om de voedingsstoffen op te nemen en te verbranden. 

Vind je een simpele boterham in de avond wat te saai? Experimenteer dan. Wat dacht je bijvoorbeeld van een overheerlijke tosti met wat extra rauwkost? Of maak een margherita panini! Dit neemt nauwelijks tijd in beslag, maar is net wat specialer dan een simpele boterham. Perfect op dagen dat je niet lang in de keuken wilt staan. 

Kook meerdere porties in één keer 

Gelukkig is het niet zo dat je alle dagen even druk bent. Er zijn vast ook dagen dat je lekker uitgebreid kunt kokkerellen. Het is dan ook slim om deze dagen te gebruiken om alvast een voorraadje te maken. Sommige gerechten verlenen zich uitstekend voor het maken van meerdere porties. Denk bijvoorbeeld aan pasta, rijst, ovengerechten of soepen. Deze kun je eenvoudig bewaren en later opnieuw opwarmen. Zo is er altijd wel iets gezonds en voedzaams in huis. 


Blog item delen: