Gebruikstips om succesvol te koken op inductie

Koken op inductie spreekt steeds meer mensen aan. Een inductiekookplaat is veilig, duurzaam en erg gebruiksvriendelijk. Toch zijn er een aantal belangrijke aandachtspunten als je voor het eerst overstapt op inductie. Je kunt de aller beste inductiekookplaat kopen, maar als je het niet op de juiste manier gebruikt geniet je niet van een optimaal resultaat. Hieronder lees je 5 gebruikstips om succesvol gerechten te bereiden op een inductiekookplaat.

Tip 1: Gebruik geschikte pannen

Het is noodzakelijk om de juiste pannen te gebruiken op de inductiekookplaat. De pannen worden namelijk verwarmd via een magnetisch veld. De bodem moet hier dus wel geschikt voor zijn. Een pan met een bodem van RSV of gietijzer is een goede aankoop. Pannen met een bodem van aluminium op koper werken vaak niet (optimaal) op inductie. Kijk bij de aanschaf van nieuwe pannen altijd op de verpakking of naar de productomschrijving. Zijn ze geschikt voor meerdere soorten kookplaten? Dan is het belangrijk dat ze niet eerder zijn gebruikt op een andere warmtebron.

Tip 2: Plaats de pan op de kookzone

Omdat de pannen bij inductie opwarmen door middel van een magnetisch veld, moet je ze wel precies op de juiste plek neerzetten. De kookzones zijn vaak aangegeven met een cirkel. Kijk bij aankoop goed naar de afstand tussen deze zones om in te schatten welk formaat pannen je naast elkaar kunt zetten. Bij de beste inductiekookplaat 60 cm heb je bijvoorbeeld minder ruimte voor grote wokpannen dan bij een kookplaat van 90 cm. Heeft jouw inductiekookplaat flexibele kookzones? Vergeet dan niet om de juiste instelling te kiezen voor het formaat en de positie van de pan.

Tip 3: Zet de temperatuur niet direct hoog

Als je gewend bent om te koken op een gasfornuis of een keramische kookplaat, kan inductie behoorlijk wennen zijn. Een inductiekookplaat warmt namelijk super snel op en reageert vrijwel direct op temperatuurveranderingen. Zet de kookplaat dus niet meteen op de aller hoogste stand, omdat je eten dan snel kan aanbranden. Gaat het toch te hard? Dan is het fijn om te weten dat inductie ook weer snel afkoelt.

Tip 4: Pas op met magnetische voorwerpen

Houd magnetische voorwerpen en elektronische apparaten uit de buurt van de inductiekookplaat. De magnetische velden kunnen hier invloed op hebben. Dat geldt ook voor pacemakers. Wees hier dus voorzichtig mee.

Tip 5: Onderhoud de inductiekookplaat goed

Om ervoor te zorgen dat de kookplaat lang meegaat en efficiënt blijft werken, moet je het goed onderhouden. Maak het regelmatig schoon en gebruik de juiste schoonmaakmiddelen.


Blog item delen: