Waarom wijn uit Frankrijk drinken?

Wijn wordt in een heleboel landen geproduceerd, over de hele wereld. Voor elk wijnland valt er wel weer iets te zeggen, al is het ook een kwestie van smaak natuurlijk. In dit artikel hebben we het over wijn uit Frankrijk: wat maakt de wijnen uit dit land nu toch zo speciaal en smaakvol? Je leest het hier. 

Veel verschillende regio’s

Frankrijk kent een heleboel verschillende wijnregio’s, met allemaal weer unieke wijnsoorten. Grote regio’s zijn bijvoorbeeld de Bordeaux, Bourgogne, Provence en Champagne. Van koel landklimaat tot warm zeeklimaat, er zijn genoeg verschillen aan te wijzen. Er zijn ook kleinere wijnregio’s, zoals Chinon: gelegen aan de oevers van de rivier de Vienne, in de Loirevallei. Hier komen mooie rode wijnen vandaan. Chinon wijn is geliefd vanwege een verfijnd, elegant en karakteristiek smaakprofiel. De bodem in het gebied bestaat uit tufsteen met een hoog mineraalgehalte: dit maakt de wijn fris en levendig. De meeste wijnen in deze regio worden gemaakt met druivenras Cabernet Franc. Ga op die manier eens op onderzoek uit naar de vele wijnregio’s in Frankrijk – het land heeft veel te bieden.

Gerenommeerd wijnland

Frankrijk is een gerenommeerd wijnland – en dat is niet zonder reden. Al eeuwenlang wordt hier kwalitatieve wijn verbouwd, in de verschillende streken. Traditie staat voorop in de productie. Zo komen er uit de Bordeaux veel gerenommeerde wijnsoorten, van een betrouwbare kwaliteit. Dit geldt ook voor de Champagnestreek. Dit zijn ook meteen de bekendste wijnstreken in het land, waar al heel lang wijn wordt gemaakt. Daar kun je dus keer op keer weer van op aan, in vrijwel ieder wijnjaar. Natuurlijk zijn sommige wijnjaren beter dan andere wijnjaren, maar de Franse wijnhuizen weten in ieder geval wat ze te doen staat.

Bekende wijnsoorten

Veel bekende wijnsoorten komen uit Frankrijk. Ook groeien hier veel geliefde druivenrassen, wat maakt dat Franse wijn er voor ieders smaak is. Veel van deze rassen vinden zelfs hun oorsprong in Frankrijk. Van een frisse witte wijn tot een complexe rode wijn, je kunt alle kanten op. Hoe meer Franse wijnsoorten, -regio’s en -huizen je kent, hoe beter je kunt achterhalen welke wijnen bij jou in de smaak vallen. Probeer dus vooral veel verschillende opties uit. Bekende voorbeelden zijn Sauvignon Blanc uit de Bordeaux, Pinot Noir uit de Bourgogne en Pinot Meunier uit Champagne. Hier kun je mee beginnen, om vervolgens je smaakpalet steeds verder uit te breiden. We noemen nog een aantal bekende soorten uit Frankrijk: Chadonnay, Pinot Blanc, Pinot Gris, Sémillon en Viognier (witte wijn), en Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot, Malbec en Syrah (rode wijn). Zo zie je maar, genoeg soorten om te drinken.

Bijzondere historie

Frankrijk kent een rijke historie als wijnland. Al eeuwenlang is er sprake van wijnproductie in het land, door bijvoorbeeld de Grieken en Romeinen. Griekse kolonisten uit Klein-Azië stichtten in de 6e eeuw v. Chr. Massilia (nu Marseille) en starten hier met de eerste wijnbouw. Dit zijn toch wel de grondleggers van wijn: het is bijzonder om daarover na te denken, terwijl je van een goed glas wijn geniet. Ben je er echt in geïnteresseerd? Er is natuurlijk een heleboel te vinden en lezen over de wijnhistorie. Eeuwenoude tradities en kennis proef je terug in Franse wijn, doorgaans van een goede kwaliteit. Veel wijnhuizen houden vast aan tradities en regels, om een bepaalde kwaliteit te waarborgen. Maar er zijn ook wijnhuizen die het productieproces op moderne wijze aanpakken, mocht je eens voor een twist willen kiezen.

Franse wijn is vaak kwaliteitswijn, zeker als je weet waar je op moet letten qua regio en druivensoorten. Dankzij het hoogwaardige productieproces en de eeuwenoude tradities drinken we prachtige wijnen uit Frankrijk: het is niet zonder reden een gerenommeerd wijnland. Welke Franse wijn ga jij binnenkort drinken?


Blog item delen: