Wijntrends in 2015 en komende jaren

In oktober 2013 voorspelde ik al de opmars van de Duitse wijn. Diverse top-vinologen, waaronder André Sauerbier, en een aantal connaisseurs hebben recentelijk de trends voor de komende jaren belicht. “Er wordt volgend jaar veel verwacht van Duitse en Oost-Europese wijnen”. 

“Daarnaast zal de groei van rosé, een trend die al jaren wordt gezien, nu flink door zetten”. Voor de zomer wordt er gegokt op “tinto de verano”; dit is een rode wijn aangelengd met 7-Up of tonic, zoals de Spanjaarden dat drinken. Overigens past dit helemaal bij de behoefte aan frisse, fruitige wijn met relatief lage alcoholpercentages. “Ook zal 2015 het jaar worden van de prosecco”.

Als wijnhandel met Duitse wijnen horen wij natuurlijk graag dat de opmars van de Duitse wijn op het wereldtoneel plaatsvindt. Maar ook objectief bekeken weten wij dat de kwaliteit van Duitse wijn heel goed is en dat zij in staat zijn hele mooie wijnen te produceren. Deze blinken vooral uit door de specifieke smaak, waarbij het druiventype goed herkenbaar is. Op het gebied van een wijn van één druivensoort zijn de Duitsers bijzonder goed, maar ook op het gebied van cuvées staan zij hun mannetje.

Consumenten raken natuurlijk alleen overtuigd als de kwaliteit van de Duitse wijn heel goed is. De wijncultuur is behoorlijk traditioneel georiënteerd en dat betekent dat de wijndrinker niet snel zal willen “overstappen” naar een ander wijnland. Uitsluitend een duidelijk verschil in kwaliteit zal leiden tot de nodige overtuigingskracht. De Duitse wijn lijkt hier goed toe instaat en dat is veelzeggend.

Overigens is kwaliteit een belangrijke factor, maar zeker ook de prijs. Dus ook op het gebied van prijs-kwaliteit scoort de Duitse wijn goed. Hoe dan ook wordt dit door een aantal andere wijnlanden, zoals Frankrijk, Italië en een aantal bekende wijnlanden, met lede ogen aanschouwd. Zeker nu de Duitse wijnen in de afgelopen jaren flink wat prestigieuze prijzen in de wacht wisten te slepen. Dit ten koste van de top-wijnen uit andere landen, zoals bijvoorbeeld ten koste van vooraanstaande (Premier) Grand Cru’s.

Rob en Hannie Broerse
Wijnkenners / Connaisseurs Wijnhandel en Import Fijne Duitse Wijnen


Blog item delen: