Ons recept voor eigen eiwitrepen

Fitness en gezonde voeding staat steeds meer centraal. Hierbij zijn eiwitrepen een populaire keuze voor een heleboel mensen. Het maakt niet uit of je op zoek bent naar een snelle snack na het sporten of dat je gewoon kiest voor een gezond tussendoortje, eiwitrepen zijn in beide gevallen een goede optie. Waarschijnlijk koop je nu je eiwitten in de winkel, of bestel je ze online, maar wist je dat je zo ook zelf kunt maken? Met een calorie calculator kun je bovendien precies berekenen hoeveel calorieën jouw zelfgemaakt eiwitrepen mogen bevatten. Wil je weten hoe jij je eigen eiwitrepen kunt maken? Lees dan vooral verder.

Waarom zou je jouw eigen eiwitrepen maken?

Er zijn verschillende redenen om je eigen eiwitrepen te maken:

Controle over ingrediënten: Je kunt precies bepalen wat er in jouw repen gaat, zonder onnodige toevoegingen en suikers.

Kostenbesparend: Zelfgemaakte repen zijn vaak goedkoper dan de repen die je in de winkel koopt.

Aanpassen aan je smaak: Je kunt eindeloos variëren met smaken en ingrediënten naar jouw voorkeur.

 

Wat heb je nodig?

Voor dit recept heb je de volgende ingrediënten nodig:

  • 200 gram havermout
  • 200 gram proteïnepoeder (smaak naar keuze)
  • 100 gram honing of agavesiroop
  • 100 gram pindakaas
  • 100 ml melk (kan ook plantaardige melk of een ander alternatief zijn)
  • 50 gram pure chocolade (optioneel als topping)
  • 1 theelepel vanille-extract
  • Snufje zout

 

Stap-voor-stap recept voor eigen eiwitrepen

Stap 1: voorbereiding

Verzamel alle ingrediënten en zorg dat je een grote mengkom, een spatel en een bakblik hebt. Bekleed het bakblik met bakpapier zodat je de repen er later gemakkelijk uit kunt halen.

Stap 2: droge ingrediënten mengen

In een grote mengkom, combineer je de havermout, proteïnepoeder en een snufje zout. Meng dit goed door elkaar zodat de droge ingrediënten gelijkmatig verdeeld zijn.

Stap 3: natte ingrediënten toevoegen

Voeg de honing (of agavesiroop), pindakaas, melk en vanille-extract toe aan de droge ingrediënten. Meng dit goed door elkaar totdat je een plakkerig mengsel krijgt. Het kan even duren voordat alles goed gemengd is, dus wees geduldig.

Stap 4: mengsel in bakblik aandrukken

Spreid het mengsel gelijkmatig uit in het bakblik. Gebruik de spatel om het mengsel goed aan te drukken, zodat het een stevige massa vormt. Dit zorgt ervoor dat de repen niet uit elkaar vallen wanneer je ze later snijdt.

Stap 5: chocolade topping (optioneel)

Smelt de pure chocolade in een hittebestendige kom boven een pan met kokend water (au bain-marie). Zodra de chocolade gesmolten is, giet je deze over het mengsel in het bakblik. Gebruik de spatel om de chocolade gelijkmatig te verdelen.

Stap 6: koelen

Zet het bakblik in de koelkast en laat het minstens twee uur afkoelen, zodat het mengsel stevig kan worden. Dit is belangrijk om ervoor te zorgen dat de repen gemakkelijk te snijden zijn en niet uit elkaar vallen.

Stap 7: snijden en genieten maar!

Haal het bakblik uit de koelkast en gebruik een scherp mes om het mengsel in repen te snijden. Je kunt de repen bewaren in een luchtdichte container in de koelkast voor maximaal één week.

 

Calorieën tellen

Nu je jouw eigen eiwitrepen hebt gemaakt, wil je natuurlijk weten hoeveel calorieën ze bevatten. Met een voedingsapp kun je eenvoudig de voedingswaarden berekenen. Voer simpelweg de hoeveelheden van de ingrediënten in en de calculator zal de totale calorieën, eiwitten, koolhydraten en vetten berekenen. Dit helpt je om beter inzicht te krijgen in wat je eet en je voedingsdoelen te bereiken.

Wil je een steuntje in de rug hebben, maak dan gebruik van een groeiplan. Je kunt dan het beste gebruik maken van een calorie calculator. Hierbij wordt jouw lichaam in kaart gebracht en krijg je precies te weten krijgen wat jij moet doen om jouw doelen te behalen.

Je kunt er natuurlijk ook altijd voor kiezen om eiwit repen te kopen in plaats van zelf maken. Dit bespaart tijd en je kunt profiteren van de verschillende smaken en samenstellingen die beschikbaar zijn op de markt. Daarnaast zijn gekochte repen vaak verrijkt met extra vitamines en mineralen, wat een toegevoegde waarde kan bieden aan je dieet.


Blog item delen: