Ontdek de kunst van het koken met wijn

Dit is een gesponsord artikel van Wineandbarrels.

Wie houdt er nu niet van wijn? Of het nu een heerlijk wijntje is na een lange dag werk of een goede wijn die gebruikt wordt om een gerecht beter te laten smaken: wijn is duizenden jaren al een favoriet. En met goede reden ook! Want als het op de juiste manier gedaan wordt, kan koken met wijn een gerecht namelijk écht transformeren.

Maar koken met wijn is een ware kunst. Een scheutje te veel of de verkeerde wijn kan grote gevolgen hebben voor je gerecht. Hoewel het koken met wijn an sich niet moeilijk is, vergt het wel precisie. Je moet namelijk met bepaalde zaken goed rekening houden, om de smaak perfect te kunnen balanceren.

Hoe je dit precies doet en waar je rekening mee moet houden als je gaat koken met wijn, vertellen wij je van Wineandbarrels uitgebreid in dit artikel.

Waarom zou je moeten koken met wijn?

Het toevoegen van wijn bij het koken is een geweldige manier om jouw gerechten een unieke twist te geven. Er zijn namelijk honderden wijnsoorten waar je uit kan kiezen. Welke je kiest, hangt geheel af van de chef: jij dus.

Wijn is ontzettend veelzijdig. Je kan het gebruiken om smaken te versterken, vlees te marineren en pasta’s een unieke en romige smaak te geven. Reden genoeg dus om het op z’n minst uit te proberen.

Waar moet je op letten als je gaat koken met wijn?

Hoewel koken met wijn relatief eenvoudig is, zijn er dus toch wat dingen waar je goed rekening mee moet houden. Ten eerste: zorg dat je alleen kookt met goede wijn. Een wijn die je zelf dus ook zou drinken. Hele goedkope wijnen bevatten vaak allerlei conserveringsmiddelen en/of veel zout, wat de smaak van je gerecht ook in één klap kan verpesten.

Een goede wijn hoeft overigens niet veel te kosten, dus voor het geld hoef je het niet te laten. Dat geldt overigens niet alleen voor goede wijnen, maar ook voor prachtige wijnrekken. Bij Wineandbarrels vind je ze voor alle budgetten en alle vormen, zodat jij je wijnervaring tijdens het koken naar een nog hoger niveau kunt brengen.

Let op smaak én hoeveelheid

Ten tweede: zorg ervoor dat je niet te veel wijn toevoegt tijden het koken. Net zoals het drinken van wijn, is het belangrijk dat je dit met mate doet. Als je een flinke scheut wijn toevoegt, kan het eten namelijk al snel bitter of zuur smaken. Dit wil je uiteraard vermijden. Proef dus regelmatig tijdens het koken hoe je gerecht smaakt en bepaal daarna of je nog wijn moet toevoegen. Denk eraan: wijn toevoegen kan altijd nog, maar terugnemen niet.

Als laatste, is het belangrijk dat je kiest voor de juiste wijn bij elk gerecht. Hoewel experimenteren met eten leuk en goed is, kan het bij sommige gerechten er wel voor zorgen dat het hele gerecht naar wijn smaakt.

Welke gerechten kan je maken met wijn?

Bijna iedereen weet wel dat je met een scheutje witte wijn een pastasaus heerlijk romig kan maken. Maar wist je dat er nog veel meer gerechten zijn die je met wijn kan maken? Denk bijvoorbeeld aan stoofpotjes, zoals een klassieke boeuf bourguignon. Hierbij zorgt rode wijn ervoor dat de smaken lekker diep worden en het vlees malser dan mals wordt. Uiteraard kan je een rode wijn ook gebruiken bij een goede steak, zodat het vlees nog zachter wordt.

Ook om de smaak van sauzen te versterken, is wijn een uitstekende keuze. Rode wijn maakt een stevige saus perfect voor vleesgerechten, terwijl witte wijn ideaal is voor lichte, romige sauzen. Het voegt nét dat beetje extra toe waardoor je maaltijd heerlijk zal smaken.

Verder kan je ook wijn gebruiken om groenten meer smaak te geven. Een scheut witte wijn tijdens het bakken van champignons of het afblussen van gegrilde groenten smaakt geweldig.

Daarnaast zijn er nog veel meer manieren hoe je wijn kan gebruiken tijdens het koken: we zouden er wel een boek over kunnen schrijven. Maar met deze tips heb je in ieder geval genoeg handvatten om zelf te experimenteren en te proberen om heerlijke gerechten te maken met wijn. Wij wensen je veel succes en eet smakelijk!


Blog item delen: