Ahornsiroop: de gezonde siroop!

In heel veel recepten hoort suiker. Dat valt niet te voorkomen, want suiker is nu eenmaal een veel gebruikte zoetstof. Tegenwoordig proberen mensen echter om geraffineerde, kunstmatige suiker te vermijden. In plaats daarvan gaan ze op zoek naar suikers die rechtstreeks uit de natuur komen Druivensuiker of rietsuiker bijvoorbeeld. Maar er is nog een suiker, dat minder bekend is: ahornsiroop. Wat is dat eigenlijk? 

Wat is ahornsiroop?

Ahornsiroop komt uit bomen die esdoorns of ahorns genoemd worden. Vooral in Noord-Amerika zijn deze veel te vinden. De siroop is heel gemakkelijk te winnen, want het is een soort hars die in de stam van de bomen zit. Wanneer de bast wordt beschadigd, begint het sap automatisch naar de beschadiging te stromen om de boom te beschermen en te herstellen. Ahorns worden ‘getapt’: er wordt een gaatje in geboord waar een houten kraantje in wordt gedraaid. Hier stroomt het sap gewoon uit, soms in druppels en soms in hele straaltjes. Een deel van het vocht uit het sap wordt verdampt, zodat je een mooie dikke en volle siroop overhoudt. De ahornsiroop van Holland & Barrett is op deze manier gewonnen: puur uit de boom in een flesje.

Ahornsiroop in recepten

Ahornsiroop is ongeveer even zoet en even dik als ‘gewone’ suikersiroop. Dus kun je heel eenvoudig de siroop uit recepten vervangen voor ahornsiroop. Zo is het bijvoorbeeld heerlijk op de pannenkoeken! Ahornsiroop is een natuurlijk product en hoewel het zoet smaakt bevat het minder calorieën dan suiker. Daarnaast bevat het meer mineralen en vitamines. Ahornsiroop wordt ook gebruikt bij detox-kuren, al zijn deze vrij extreem. Ahornsiroop heeft een typische smaak, die ook lekker is als zoetstof in koffie of thee als vervanger van suiker. In andere recepten is het vervangen van suiker voor siroop vaak lastig, omdat bijvoorbeeld beslag en deeg heel anders worden als je siroop gebruikt. Toch kom je met wat creativiteit een heel eind!

Pas op voor nep

Ahornsiroop is vooral in Amerika razend populair en wordt daar al decennialang gebruikt in allerlei gerechten. In Nederland is de siroop een relatief nieuwe hype. Dat houdt automatisch in dat er ook nep-producten op de markt worden gebracht. Zo zijn er producenten die gewone siroop verkopen als ahornsiroop om meer winst te maken. Overigens zijn er ook producten in de supermarkt waarop staat “met ahorn-smaak”. Let hiermee op, want meestal betekent dit dat er geen ahornsiroop in het product zit. Kijk dus altijd op de ingrediëntenlijst wat er echt in een product zit. De ahornsiroop van Holland & Barrett is een pure, onbewerkte siroop. Deze siroop is ideaal om te gebruiken als vervanger voor suikersiroop en suiker in bijvoorbeeld koffie of thee. Hij kan ook worden toegepast in verschillende recepten als suikervervanger, maar de samenstelling van een recept kan dan wel anders worden. Bovendien heeft ahornsiroop een typische karamel-achtige smaak die moet passen bij het gerecht dat je maakt. Probeer bijvoorbeeld eens de chocolade- haverkoekjes met ahornsiroop uit dit lekkere recept!


Blog item delen: