Balansdag

Een Balansdag is een dag minder eten nadat je een dag te veel hebt gegeten. Als je een keer over de schreef bent gegaan, bijvoorbeeld op een feestje, los dit dan op door de volgende dag minder te eten en meer te bewegen.

Meestal merk je het wel als je te veel hebt gegeten: je hebt een ‘vol’ gevoel. Maar is er dan meteen sprake van een dagje ‘meer’? Dat hangt af van wat en hoeveel je hebt gegeten. En of je voldoende hebt bewogen.  

Een voorbeeld: stel dat je tussen de middag meestal 3 boterhammen eet en op de fiets naar je werk gaat. Vandaag heb je zin in iets anders. Je eet een broodje kerriesalade, een broodje brie en een roomtoetje. Bovendien ga je met de auto. Het is duidelijk dat je extra calorieën hebt gegeten en er minder hebt verbruikt dan normaal.

Dan is het de volgende dag tijd voor een Balansdag. Op een Balansdag is het niet de bedoeling maaltijden over te slaan of extreem weinig te eten. Ook is de balansdag niet een excuus om op andere dagen 'slecht' en calorierijk te eten en maar weinig te bewegen. 

 

Energiebalans

Als je niet méér eet dan je nodig hebt, kom je ook niet aan. Zo simpel is het. Dit heet energiebalans. Wie in energiebalans is, blijft dus op gewicht.

Eten en drinken geeft je de energie die je lichaam nodig heeft om te kunnen functioneren en te bewegen. Je blijft op gewicht als er balans is tussen de hoeveelheid energie uit je eten en drinken en de hoeveelheid energie die je lichaam verbruikt.

Kort gezegd: wat je eet, moet je ook verbranden. Of je in energiebalans bent, heb je grotendeels zelf in de hand. Je bepaalt immers zelf hoeveel je eet en hoe actief je bent. Als je niet zo actief bent, gebruik je minder energie dan als je wel actief bent.

Jouw lichaam als batterij

Hoe werkt die energiebalans precies? Vergelijk je lichaam maar met een batterij. De batterij laadt op door voeding. Hij loopt weer leeg door die energie uit je eten te gebruiken.Wie veel in beweging is, verbruikt veel energie. Maar eet je mer dan je verbruikt, dan slaat je lichaam de niet gebruikte energie op in de vorm van vet. Je wordt dikker. Eet je minder dan je verbruikt, dan val je af.

Energiebalans helpt je omgaan met teveel. Gezond en niet te veel eten is de oplossing voor veel hedendaagse gezondheidsproblemen.


Blog item delen: