Gezond gewicht

Veel mensen in ons land hebben een te hoog lichaamsgewicht. Bij ongeveer 40% van de mannen en 30% van de vrouwen is er sprake van overgewicht. Dit ontstaat simpelweg doordat de balans tussen energieopname (voedsel) en energieverbruik (beweging) is verstoord. Een teveel aan energie uit voedsel wordt opgeslagen in de vorm van vet. Overgewicht wordt dus enerzijds bepaald door teveel eten, en anderzijds door te weinig beweging.

Wanneer heeft u overgewicht?

Gewicht is een persoonlijke zaak. Een goed gewicht is een een gewicht waarbij u zich lekker voelt en uw gezondheid niet wordt bedreigd. Er is ook een wetenschappelijke methode om te bepalen of uw gewicht gezond voor u is: Body Mass Index (BMI). 

Gevaren van overgewicht

Overgewicht kan gevaarlijk zijn voor de gezondheid. Het verhoogt de kans op hart- en vaatziekten, suikerziekte en gewrichtsklachten. Uit onderzoek blijkt dat bij overgewicht een gewichtsverlies van 10% al duidelijk positieve gevolgen heeft voor de gezondheid.

De oplossing

Iets doen aan overgewicht lijkt moeilijk. Zo kunnen sommige mensen de drang niet weerstaan als ze eten zien of ruiken of er alleen al aan denken. Anderen eten juist als ze zich gespannen, verdrietig, of eenzaam voelen. Verder wordt de één snel dik, terwijl een ander nooit aankomt. Dit ligt dit aan het tempo van de stofwisseling, en heeft veelal te maken met erfelijkheid. Het belangrijkste is in ieder geval om het evenwicht weer te herstellen: door het zorgen van een balans tussen goede voeding en voldoende beweging.

 

Lees meer:

Bekijk ook de pagina Gezonde voedingstips
Bekijk ook de pagina Tips om af te vallen

 


Blog item delen: