Verschil tussen gezonde en ongezonde recepten

Zoek je naar recepten voor een gezonde leefstijl? In dit artikel laten we zien over welke welke componenten een gezond recept dient te voldoen en waar je ongezonde recepten aan kunt herkennen. Zo wordt het eenvoudiger om recepten te vinden die bij een gezonde levensstijl passen.

 

Wat is gezond?

Een belangrijke vraag: wat is gezond. Volgens het Voedingscentrum ben je gezond zolang je van de Schijf van Vijf eet. De Schijf van Vijf bestaat uit vijf verschillende vakken met producten. Wanneer je de juiste hoeveelheid van elk van deze vakken eet, zit je goed. Je kunt de Schijf van Vijf naar jouw eigen smaak samenstellen en op deze manier eindeloos variëren. Zo kun je een wokgerecht maken, kiezen voor Nederlandse gerechten of de mediterrane kant op. Als je volgens de Schijf van Vijf eet is het volgens het Voedingscentrum in orde. De meningen zijn erover verdeeld dat het Voedingscentrum een kloppend advies uitbrengt, veel voedingsexperts zijn het er niet mee eens. Ze zijn het niet eens met de hoeveelheid dierlijke producten of vinden de hoeveelheid koolhydraten niet op orde. Op basis van nieuwe inzichten kun je hem een klein beetje bijstellen en heb je een duidelijke methode waarmee je gezond kunt eten.

 

Kenmerken van gezonde recepten

Wanneer je gezonde recepten kiest is het belangrijk om rekening te houden met de volgende kenmerken:

  • Probeer veel suiker en koolhydraten te vermijden. Het is niet gezond voor ons lijf als de bloedsuikerspiegel te snel omhoog gaat.

  • Kies voor gezonde vetten. Een grote hoeveelheid ongezonde vetten is niet goed voor jouw lijf en kan het cholesterolgehalte verhogen.

  • Kies voor recepten die voor een groot deel uit groente bestaan. Zo weet je zeker dat je de noodzakelijke vitamines en mineralen tot je neemt.

  • Focus je tot slot op variatie. Als je genoeg mineralen, vitamines, eiwitten, koolhydraten en vetten wilt eten is het belangrijk om te variëren.

  • Probeer grote hoeveelheden zout te vermijden. Dit is niet goed voor jouw organen.

 

Kenmerken van ongezonde recepten

Wil je ongezonde recepten vermijden? Dan is het belangrijk om op de volgende kenmerken te letten bij een recept:

  • Veel suiker is niet goed voor je. De bloedsuikerspiegel van het lichaam schiet te snel omhoog en het lichaam zal suiker omzetten in vet. Een klein beetje suiker is niet erg, als je het gezond wilt houden is het echter beter om suiker te vermijden.

  • Het tegenovergestelde van divers eten is eenzijdige voeding. Door allerlei soorten ingrediënten lukt het om alles wat je nodig hebt binnen te krijgen. Eet je elke dag hetzelfde ontbijt, dezelfde lunch of een gelijksoortig diner? Dan is dat niet goed.

  • Kies niet voor voeding die jouw suikerspiegel in rap tempo omhoog jaagt. Wanneer je teveel koolhydraatrijke voeding eet is dat niet goed voor jouw lijf. Koolhydraten worden omgezet in glucose en daarna in vet als je er teveel van eet.


Blog item delen: