Koken: op gas of elektrisch?

Koken gaat spoedig veranderen. De Nederlandse regering kort namelijk op aardgaswinning. Zo worden er in de meeste nieuwbouwwoningen geen gasaansluitingen meer geplaatst. Dit heeft alles te maken met de gasbron: het is een fossiele brandstof en bij verbranding hiervan komt CO2 vrij. Teveel CO2 in de lucht is weer schadelijk voor ons milieu. Elektriciteit is een duurzamere oplossing. Dit betekent ook dat er steeds meer wordt gekookt op een inductieplaat in plaats van op een gasfornuis. Maar wat is nu het verschil tussen deze manieren van koken, en heeft het nog invloed op de smaak van je gerecht?

Elektriciteit vs. aardgas

Veel kookfanaten prefereren koken op gas, omdat je het vuur kunt controleren: de grootte en felheid van de vlam is namelijk duidelijk te zien. Inductiekoken werkt niet met een vlam maar met magnetisme. Zodra de pan de kookplaat raakt, zorgt het magnetisch veld ervoor dat de onderkant van de pan wordt verwarmd. Haal je de pan van de plaat, dan stopt de verwarming. Koken op elektriciteit is in de regel duurder dan op gas. Elektriciteit is momenteel nog prijziger dan aardgas en je hebt speciale pannen met een dikke, platte bodem nodig. Je zult dus rekening moeten houden met een investering in nieuwe pannen. Aan de andere kant behaal je met elektrisch koken wel een groot energierendement én is het gladde oppervlak van de kookplaat makkelijk schoon te houden.

Smaak

En is er nu verschil in smaak? Nee, aan het eten zul je het niet proeven. Je zult zowel met aardgas als met elektriciteit dezelfde gerechten kunnen maken, dus je pannenkoeken en erwtensoep op een winterse dag zullen net zo lekker zijn als voorheen. Het enige wat nog een uitdaging kan zijn op de inductieplaat: wokgerechten. De meeste wokpannen hebben namelijk geen platte bodem.

Groen koken

Het gebruik van de inductieplaat is dus de meest duurzame manier van koken. De prijs van aardgas zal uit milieuoverwegingen in de toekomst gaan stijgen en elektriciteit wordt steeds schoner. Daarbij blijft elektriciteit relatief goedkoop. Mocht je nu eens benieuwd zijn hoeveel je zelf zou kunnen besparen in huis, kun je je online energie vergelijken. En of je nu nog kookt op een gasplaat of elektrisch, je kunt op verschillende manieren zelf duurzaam aan de kook gaan. Kies bijvoorbeeld een zo klein mogelijke pan, op een zo klein mogelijke pit, laat de deksel zo lang mogelijk op de pan en gebruik zo min mogelijk water. Kies voor het opwarmen van gerechten ook voor de magnetron, die is een stuk minder milieubelastend.

Eet smakelijk! Verantwoord aan tafel

Als het aan onze regering ligt, is elektrisch koken de toekomst. Maar ook vanuit duurzaamheidsoogpunt overstijgen de voordelen van inductiekoken de kosten van de investering van nieuwe pannen. Koken op de inductieplaat draagt bij aan een schonere wereld, zodat je iedere dag een verantwoorde maaltijd op tafel kunt zetten. Geen inspiratie voor vanavond? Kijk dan hier.


Blog item delen: