Duurzaam koken: uitdaging of uitkomst?

Duurzaamheid is een onomkeerbare trend, noodzakelijk om onze aarde gezond te houden. Door je leefstijl een beetje aan te passen, kun je echt verschil maken. Duurzaam koken is niet alleen leuk, maar ook nog eens heel lekker. Vraag jij je ook wel eens af hoe je in je drukke bestaan op een duurzame manier een heerlijke maaltijd op tafel kunt toveren? Het is echt niet zo ingewikkeld als je wellicht denkt.  Lees gauw verder hoe je duurzaam kookt.

Kijk om je heen, letterlijk!

Kijk eens om je heen. Wat heeft jouw regio je te bieden? Kun je je groente of vlees misschien kopen bij de boerderij een eindje verderop? Je fietst of rijdt er misschien al wel elke dag langs. Vers van het land smaakt veel puurder dan uit een pakje of zakje. Bovendien steun je hiermee de lokale boeren en economie. ‘Eigen’ producten zijn veel duurzamer dan alles wat moet worden geïmporteerd. Misschien heb je zelfs ruimte om je eigen moestuintje aan te leggen?

Koken met de seizoenen

De seizoenen kunnen een mooie inspiratiebron vormen voor wat je gaat koken. Kijk maar eens wat er op de markt volop verkrijgbaar is. Eet je wat het seizoen je te bieden heeft, dan eet je niet alleen van nature gevarieerd maar denk je tegelijk aan het milieu. Zo kan bijvoorbeeld het gebruik van kassen verminderen of kan het schelen in benodigd transport. Bovendien ben je een stuk voordeliger uit wanneer je groenten en fruit koopt in het oogstseizoen. Weten wat er nu van het land komt? Kijk dan eens op de groente- en fruitkalender van Milieu Centraal. En heb je toch zin om lekker iets te eten buiten het seizoen? Dan kun je natuurlijk altijd iets invriezen of drogen.  

Biologisch als leidraad

Groeihormonen, antibiotica, bestrijdingsmiddelen of andere kunstmatige en giftige stoffen? Dat hebben we liever niet in ons eten. Biologische producten bieden je een slimme leidraad om je producten te kiezen. En biologisch hoeft allang niet meer veel duurder te zijn. Veehouders die biologisch vlees verkopen, hanteren bovendien een diervriendelijke werkwijze en zorgen dat de leefomstandigheden van de dieren zoveel mogelijk de natuurlijke weerstand bevorderen. Dat smaakt toch in alle opzichten beter.

Elektrisch koken

Koken op gas is niet goed voor het milieu en daarom komen er steeds meer goede alternatieven op het gebied van elektrisch koken, ook wel koken op inductie genoemd. Je kookplaat warmt namelijk snel op en koelt eveneens snel af. De energie die je nodig hebt, gebruik je bovendien heel efficiënt. Er lekt nauwelijks iets weg. Wil je nog duurzamer koken? Kook dan op groene energie. Energie vergelijken doe je makkelijk online.

Duurzaam koken

Duurzaam koken is hopelijk een minder grote uitdaging dan je denkt. Het kost misschien af en toe een beetje meer tijd of vooral creativiteit en zin om te vernieuwen, maar dan zul je er ook zeker de vruchten van plukken. Niet alleen in de smaak van je gerechten, maar ook in het samen zorgen voor onze aarde en toekomst. Geïnspireerd? Zoek gauw een lekker recept uit.


Blog item delen: