Hou je eetgewoonte perfect onder controle

Ben jij niet tevreden over je gewicht, en hieraan vastgekoppeld over je eetgewoonte? Wacht niet tot het te laat is en je helemaal de moed niet meer hebt om er wat aan te doen. Je eetgewoontes veranderen is niet altijd makkelijk, maar het is het enige middel om terug tevreden over jezelf te worden. Je eetgewoonte onder controle houden kan met de steun van professionele hulp. Wij geven jou hier alvast een paar extra tips om de eerste stappen naar een gezonder leven te zetten.
 

1. Bepaal wat er verkeerd gaat

Eetstoornissen kunnen allerlei oorzaken hebben. Er wordt beweerd dat bijvoorbeeld overgewicht erfelijk is. Dit kan best zijn, maar het betekent niet dat jij dit dan maar moet aanvaarden. Iedereen kan iets aan zijn of haar gewicht doen. Andere oorzaken van een fout gewicht zijn emotionele beslommeringen, te druk leven of gewoon niet graag eten. Het klinkt misschien hard, maar eetproblemen worden als verslaving beschouwd. Maar geen nood! Als je voor jezelf uitmaakt wat er precies scheelt, ben je al een eind op de goede weg.
 

2. Zoek een gezond eetprogramma

Bij professionele hulpverleners of verenigingen krijg je een gezond eetprogramma. Het zal altijd bestaan uit evenwichtige voeding. Meestal komt het erop neer om minder vet en suiker te eten. Maar het grote probleem is evenwicht te vinden én tegelijkertijd het programma vol te houden. De kunst is om gezond te eten, maar toch nog lekker te kunnen genieten van je maaltijden. Het zoeken naar dit evenwicht lukt soms niet op je eentje. Hiervoor bestaan er specialisten die jou helpen.
 

3. Vermijd terugval

Sommige diëten zijn zo drastisch dat je heel snel vermagert of (indien nodig) gewicht bij krijgt. Snelle gewichtsveranderingen zijn ongezond. Het is de bedoeling dat je op een normaal tempo je gewicht aanpast. Eens je op je ideale gewicht bent, wil je het ook zo houden. Stop dus niet met diëten, maar pas je dieet aan. Ga terug meer (of minder naargelang de situatie minder) eten maar hou je gewicht constant onder controle. Terugval is nefast. Het is bewezen dat mensen die heel veel gewicht verloren zijn en dan met het dieet stoppen, plots weer heel veel gewicht bij krijgen. Soms betekent dit dat je nog altijd begeleiding nodig zult hebben. Maar beter mét begeleiding gezond leven dan zonder hulp ongezond leven, toch?


Blog item delen: