Duurzame wijn

Mensen zijn tegenwoordig steeds bewuster van hun eetpatroon. En dan ontkom je er als wijnliefhebber bijna niet aan om ook je wijn onder de loep te nemen en soms eens voor een duurzaam alternatief te kiezen. Maar hoe zit het precies met duurzame wijn?

 

Biologische wijn

Ga bijvoorbeeld eens voor een biologische wijn. Deze wordt op een zo’n natuurlijk mogelijk manier gemaakt met minimale kunstmatige ingrepen. Zo worden er geen chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest toegepast en daarmee is bio wijn een stuk schoner en duurzamer dan de gewone wijnbouw.

 

Een ander voordeel is dat er in biologische wijnen minder sulfiet zit. Sulfiet is een verzamelterm voor stoffen die zwavel bevatten. Sulfiet beschermt de wijn tegen oxidatie, waardoor de wijn fris en fruitig van smaak blijft. Ook wordt de groei van bacteriën tegengegaan. Sommige mensen kunnen echter minder goed tegen sulfiet, met name astmapatiënten. Wijn zonder sulfiet bestaat niet, maar biologische wijn kan wel tot de helft minder sulfiet bevatten.

 

Schaarste aan water

Niet elke duurzame wijn hoeft perse biologisch te zijn. Zo zijn er bepaalde wijnlanden waar de schaarste aan water groot is. Om toch wijnbouw toe te passen, moeten de wijngaarden geïrrigeerd worden en dat gaat weer ten koste van het drinkwater. Als je voor duurzame wijn kiest, ga dan eens voor een wijn uit koelere regio’s, zoals Duitsland en Oostenrijk in plaats van Argentinië, Australië en Spanje. Deze bevatten doorgaans ook nog eens minder alcohol. Een win-winsituatie!

 

Over zee

Tot slot, houd er ook rekening mee dat wijn uit Chili, Australië en Nieuw-Zeeland verscheept moet worden en dat er daarom veel CO2-uitstoot plaatsvindt. Kies dus liever een wijn die dichterbij huis is gemaakt.


Blog item delen: