Zes klassieke lunchgerechten op de piste

Binnenkort op wintersport? Dan mag een beetje voorpret natuurlijk niet ontbreken. Beeld je maar alvast in: een dik pak sneeuw, Kaiserwetter (a.k.a. strakblauwe lucht), kilometers skiën of boarden en opladen tijdens de lunch met traditioneel krachtvoer. Zie je jezelf al zitten in de berghut of op het terras in die Sonne? Hier alvast wat klassiekers uit de Oostenrijkse keuken.

1. Tiroler Gröstl

Aardappelen, spek en spiegeleieren: een hele fijne combi als je het ons vraagt.  Wel een zware jongen, dus plan dit gerecht vooral in op een sportieve skidag en plan dan meteen even een half uurtje uitbuiken erachteraan. Zo lang als ik weet, prijkt Tiroler Gröstl op de Tiroolse menukaarten en het recept lijkt al die tijd ongewijzigd. Geserveerd in een traditioneel pannetje (vinden we leuk, het oog wil ook wat) en vakkundig afgetopt met een perfect gebakken spiegeleitje. Mocht je ‘m zelf willen maken, kun je er natuurlijk van alles aan toevoegen. Boontjes, rookworst, champignons, wat je wilt. Dit eenpansgerecht kun je zo gek maken als je zelf wilt…

2. Wienerschnitzel mit Pommes

Ik zou de statistieken er wel eens op willen nalezen. Want hoewel er steeds verfijndere restaurants op de piste verschijnen, gaan er vast en zeker maar heel weinig Nederlanders weer richting huis zónder een Wienerschnitzel te hebben gegeten. Het hoort er gewoon een beetje bij, toch? Officieel komt een wienerschnitzel van platgeslagen kalfsvlees, gesneden uit de bovenbil, maar gepaneerde varkensschnitzels passeren ook regelmatig de revue. Als ‘ie maar flink aan de maat is. De paneerlaag komt overigens nogal precies, dus kies je berghut zorgvuldig uit ;-)

3. Goulashsuppe

Jawohl, een dampende goulashsoep, wij Nederlanders zijn er dol op. Natuurlijk met een kraakverse semmel dazu. Vaak een goede optie, ergens midden in de week, als de knoop van je skibroek niet meer dicht wil. Maar vergis je niet, Goulashsoep in Oostenrijk is een ware maaltijdsoep waar je prima de hele middag op kunt skiën of snowboarden. Goulashsoep is naast vullend namelijk ook nog eens heel voedzaam.

4. Spaghetti Bolognese

Hoewel de keuze in pasta op de Oostenrijkse menukaarten steeds gevarieerder wordt, blijft spaghetti Bolognese toch wel favoriet. Ook bij de kleintjes trouwens. Kijk voordat je ‘m bestelt wel even om je heen, want de kwaliteit wil nog wel eens wisselen. Een waterige saus word je niet blij van. Maar over het algemeen hebben Oostenrijkers de kunst van Spaghetti Bolognese prima in de vingers.

5. Kaiserschmarrn

Je houdt ervan of je vindt het niets: Kaischerschmarrn, gesneden pannenkoek met rozijnen, appelmoes, poedersuiker en vruchtencompote. Zelf deel ik liever een portie als dessert of in de ochtend, maar dat is persoonlijk. Feit is dat Kaiserschmarrn niet weg te denken is uit de Oostenrijkse keuken en dat veel mensen ‘m als lunch eten. Kleine kids in de skischool lopen overigens ook weg met dit gerecht.

6. Bratwurst mit Sauerkraut

Behoeft ook weinig toelichting, denk ik. Favoriet bij de kleintjes, maar eigenlijk bij iedereen. Meestal eet je ‘m met pommes, maar zit je in een goede hut, ga dan vooral voor Bratwurst met Sauerkraut…

Natuurlijk kunnen we nog wel even doorgaan met Oostenrijkse klassiekers. Käsespatzl, Germknödel, Erbsensuppe, Speckplatte, Fitnessteller (salade met kip) en Apfelstrüdel. De Oostenrijkers hebben een geheel eigen keuken en hoewel je natuurlijk prima thuis aan de slag kunt met deze gerechten, smaakt het nergens zo lekker als op de piste. Neem het er dus vooral van. Het hoort immers bij de vakantie ;-)


Blog item delen: