Groene smoothie recepten

Groene smoothies zijn enorm gezond. En ook nog eens erg lekker. Reden genoeg om regelmatig een groene smoothie te drinken dus. In dit artikel ontdek je wat groene smoothies precies zijn en geven we je een aantal groene smoothie recepten.

Wat zijn groene smoothies?

Het zal je niet verbazen dat groene smoothies groen zijn. Deze kleur hebben ze te danken aan de groene bladgroenten die in de groene smoothies verwerkt zitten. Het idee om groene bladgroenten te gaan drinken klinkt misschien niet zo aantrekkelijk. En dat is het ook niet, groene bladgroente hebben namelijk een bittere smaak. Om er voor te zorgen dat de groene smoothies ook lekker zijn om te drinken wordt er gebruik gemaakt van fruit. Het fruit is heerlijk zoet en verdringt zodoende de bittere smaak van de groenten in zijn geheel naar de achtergrond.

Hoe maak je groene smoothies?

Om een groene smoothie te maken heb je een blender nodig. Je hebt ook slow-juicers, deze worden in veel folders aangeprezen. Wil je echter groene smoothies gaan maken dan gebruik je echter het beste een blender. Een blender is niet alleen een stuk goedkoper maar ook gezonder. Indien je gebruik maakt van een slow-juicer dan blijft er pulp in de machine achter. Je houdt dan een mooi sapje over. De pulp die in de slow-juicer achter blijft bevat echter de voedingsvezels van de groente en het fruit. En juist dit is zo belangrijk voor de gezondheid.

Naast een blender heb je een vloeistof nodig om een groene smoothie te maken. De vloeistof zorgt ervoor dat je smoothie voldoende dun en drinkbaar is. Anders zou het een dikke brei-achtige massa worden.

Je kunt verschillende vloeistoffen gebruiken om een groene smoothie te maken. Gewoon water werkt prima. Je kunt ook een plantaardige melkvervanger gebruiken zoals amandelmelk, rijstmelk of sojamelk. Wil je echt kunnen profiteren van de gezondheidsvoordelen van een groene smoothie gebruik dan geen gewone melk. Veel van de gezondheidsvoordelen van groene smoothie zijn te danken aan het chlorofyl wat in de groene bladgroenten zit. Dit is een bioactieve stof die ook wel bladgroen wordt genoemd. Deze stof helpt het lichaam om giftige stoffen af te voeren. Van melk is bekend dat dit zorgt voor een opheffing van deze detox-eigenschappen. Zodoende kan je niet optimaal profiteren van de gezondheidsvoordelen.

Een groene smoothie bestaat verder altijd uit minimaal 1 groene bladgroenten. Veel mensen gebruiken hiervoor spinazie of boerenkool. Dat is makkelijk omdat je dit kant en klaar gewassen kunt kopen en zo in de blender kan gooien. Je kunt ook andere bladgroenten gebruiken zoals paksoi of rucola. Het maakt niet zo heel veel uit, zolang je maar voor wat afwisseling zorgt. Zo krijgt je lichaam verschillende vitamines en mineralen binnen.

Wat betreft fruit kan je ook 1 of meerdere soorten gebruiken. Als basis gebruik je het beste een fruitsoort wat een beetje neutraal in smaak is. Bijvoorbeeld appel, sinaasappel of banaan. Hier kan je dan nog andere fruitsoorten aan toevoegen zoals blauwe bessen, ananas, aardbeien of frambozen.

In principe zijn de vloeistof, de groene bladgroenten en het fruit alles wat je nodig hebt om een heerlijke groene smoothie te maken. Wil je de smoothie nog gezonder maken of er een andere smaak aan geven dan kan je ervoor kiezen om nog extra ingrediënten toe te voegen. Zo kan je munt aan je smoothie toevoegen om hem wat frisser te maken. Of een schelpje hennepzaad om het nog gezonder te maken. We zullen je hier een aantal recepten geven zodat je inspiratie kunt opdoen.

Recept 1: Basis smoothie

Dit recept kan je zien als het basis recept voor het maken van een groene smoothie. Het is eenvoudig klaar te maken en je kunt het als uitgangspunt gebruiken voor creatievere variaties.

Ingrediënten:

-        200 ml water

-        1 kopje spinazieblaadjes

-        2 gepelde sinaasappels

Doe eerst de spinazie met het water in de blender en meng 1 minuut op de hoogste stand zodat de spinazie goed fijn is. Pel de sinaasappels en voeg de partjes toe in de blender. Meng nogmaals 1 minuut op de hoogste stand. Je hebt nu een heerlijk zoete smoothie. Je kunt eventueel wat ijsklontjes in de blender toevoegen om de smoothie lekker koel te maken.
Als je na verloop van tijd meer vertrouwd raakt aan de smaak van groene smoothies dan kan je het aandeel bladgroente wat opvoeren en het aandeel fruit wat afbouwen. Je smoothie heeft dan minder suiker en is dan nog gezonder.

Recept 2: paksoi smoothie

Door het gebruik van paksoi is deze smoothie al wat gewaagder maar wel erg lekker.

Ingrediënten:

-        200 ml kokosmelk (uit de koelkast)

-        4 stengels paksoi

-        2 perziken zonder pit

-        1 kwart komkommer

Blend eerst de paksoi met de kokosmelk op de hoogste stand, gedurende 1 minuut. Voeg vervolgens de in stukken gesneden komkommer toe. Als laatste de perziken toevoegen. Alles 1 minuut op de hoogste stand laten draaien.

Recept 3: healthy smoothie

Deze groene smoothie bevat extreem veel voedingsstoffen. De boerenkool en de avocado bevatten gezonde vetzuren en enorm veel vitamines en mineralen.

Ingrediënten:

-        75 gram boerenkool

-        1 rijpe banaan

-        1 avocado

-        200 ml sinaasappelsap

Doe het sinaasappelsap samen met de boerenkool in de blender en meng het gedurende 1 minuut. Voeg vervolgens de in stukken gesneden banaanpartjes toe en blend 1 minuut. Tot slot voeg je er in stukjes gesneden avocado aan toe. Let op dat je wel goed rijpe avocado gebruikt, dan krijg je een mooie gladde en romige smoothie. Voor de smaak kan je nog een paar ijsklontjes toevoegen. Zo is je smoothie heerlijk koud en lekkerder om te drinken.

Meer inspiratie opdoen? Neem dan een kijkje bij deze verzameling van de lekkerste groene smoothie recepten, er staat ongetwijfeld iets tussen wat je smaakpapillen zal prikkelen.


Blog item delen: