Welke wijn combineer je met pasta?

Wijn en pasta is een perfecte combinatie. Maar welke wijn past nu het beste bij welke pasta? De beste tip die we je nu alvast kunnen geven is om je te focussen op de saus. Zo past een rijke rode wijn goed bij een pasta met veel kaas en gaat een frisse witte wijn beter samen met een bord warme pasta vol zeevruchten. Om je een eindje op weg te helpen hebben we de vijf populairste pastagerechten met de beste wijncombinaties voor je op een rij gezet. 

  1. Pasta met tomatensaus

Misschien wel de bekendste: pasta met tomatensaus. Sauzen op tomatenbasis zijn krachtig en zuurrijk en worden vaak gemengd met rood vlees. Vanwege de hoge zuurgraad in tomaten zoeken we rode wijnen die hier mooi op aansluiten. Een wijn die niet overeenkomt met de zuurtegraad van de saus zal de wijn namelijk saai doen smaken. Enkele mooie voorbeelden die perfect aansluiten zijn: 

  • Zinfandel
  • Sangiovese
  • Primitivo
  • Negroamaro
  1. Pasta met romige saus

Staat er een pasta met romige saus op het menu, gevuld met bijvoorbeeld zalm, ham of paddenstoelen? Ga dan voor een stevige witte wijn, het liefst houtgerijpt. Ook een lichte, fruitige rode wijn gaat erg goed samen met dit gerecht. Denk aan: 

  • Houtgerijpte Chardonnay
  • Pinot Noir
  • Verdicchio
  • Trebbiano
  1. Pasta pesto

Pasta pesto is een van onze favorieten. Niet alleen staat dit gerecht al binnen een kwartier op tafel, het is ook nog eens erg lekker. Om het nog makkelijker te maken hebben we uitgezocht welke wijnen dit gerecht helemaal af maken. Omdat pesto kruidig en fris van smaak is combineert dit gerecht het beste met droge witte wijnen. Denk aan: 

  • Verdicchio
  • Pinot Grigio
  • Grüner Veltliner
  • Vermentino
  1. Pasta met zeevruchten

Omdat Italië wordt omringt door zee vind je er onwijs veel pasta met zeevruchten. Misschien wel de reden dat er zulke heerlijke frisse witte wijnen uit Italië komen. Deze sluiten namelijk perfect aan bij een bord dampende pasta met zeevruchten. Onze favorieten: 

  • Pinot Grigio
  • Verdejo
  • Picpoul de Pinet
  • Chenin blanc
  1. Pasta met pittige saus

De verkeerde wijn in combinatie met een gekruid pastagerecht kan de smaak van het gerecht overmeesteren. Zonde! Pasta met pittige sauzen zoals arrabbiata, Aglio olio e peperoncino en puttanesca kun je daarom het beste combineren met een kruidige droge witte wijn of een rustieke Italiaanse rode wijn. Onze favorieten zijn: 

  • Riesling
  • Lambrusco
  • Primitivo
  • Zinfandel

Zoals je ziet is er voor elk pastagerecht wel een bijpassende wijn te vinden. En of je nu voor een dure wijn of een goedkope wijn gaat, de keuze is reuze. Een goede wijn tilt jouw pasta naar een nog hoger niveau. Daar hoef je niet diep voor in buidel te tasten dankzij een mooie aanbieding rode wijn of witte wijn. 


Blog item delen: