Er komt steeds meer keuze in koffieautomaten

Wat voor koffieautomaat heb jij in huis? Als je deze vraag pakweg dertig jaar geleden stelde, zou je hooguit een merk of een kleur als antwoord hebben gekregen. Het soort machine was in vrijwel ieder huishouden namelijk grotendeels hetzelfde. Tegenwoordig is dat wel anders. De hoeveelheid apparaten die koffie kunnen zetten neemt met de dag toe, waardoor de keuze enorm is geworden. Een nieuwe koffiemachine aanschaffen is een behoorlijke beslissing geworden, eentje waar je vooraf maar beter wat research naar kan doen.

Van pruttelautomaat naar hightech machine

Het geluid dat de ouderwetse koffieautomaat die bijna iedereen vroeger in de keuken had staan maakte, zal iedereen die ermee is opgegroeid waarschijnlijk nog wel herkennen. Net als de geur, die door het proces dat aardig lang in beslag nam rustig een groot deel van het huis kon vullen. En wie heeft er als kind niet gebiologeerd zitten kijken naar de werking van de machine. Hoe heet water langzaam door een filter gevuld met bruin poeder druppelt, en hoe er vervolgens koffie in de pot die daaronder stond belandde: het bleef magisch om te zien.

Veel van de automaten van nu werken minstens zo magisch, maar laten dit proces niet zo goed zien als de machine van weleer. Koffiezetten is in veel gevallen een hightech proces geworden, met machines die ingenieus in elkaar zitten, en manieren van koffiezetten waar jarenlang onderzoek naar is gedaan.

Welke machine kies je?

Het is mooi, dat we tegenwoordig zoveel keuze hebben op het gebied van koffiemachines. Het is tenslotte prettig om iets te kiezen te hebben. Ben je echter toe aan een nieuwe machine, dan kan het je wel wat overvallen, de enorme hoeveelheid apparaten waar je een keuze uit moet zien te maken. Ga je voor de Dolce Gusto? Of past de Senseo meer bij jou? Veel mensen zijn fan van de Nespresso, maar hoe zit het met de cupjes daarvoor, zijn die wel goed verkrijgbaar?

Om de keuze te maken is het handig om ten eerste een budget te bepalen. Er zijn machines in alle prijsklassen, en voor jezelf bepalen hoeveel je uit wilt geven is een mooi startpunt. Ga vervolgens eens na hoeveel tijd het zetten van een bakje koffie je mag kosten, en hoeveel waarde je hecht aan de mogelijkheid om verschillende smaakjes te kunnen proberen. Is koffie iets dat je vooral snel en gedachteloos drinkt, en ga je voor gemak, of wil je er juist wat meer werk van maken, en ga je voor een machine waarbij je bijvoorbeeld zelf koffiebonen kunt selecteren, of kopjes koffie af kunt leveren waar een barista nog jaloers op zou worden?


Blog item delen: