Recepten voor het ketogeen dieet

Het ketogeen dieet is op dit moment het meest populaire dieet. De meeste mensen volgen het ketogeen dieet om af te vallen. Een kleine groep mensen volgt het ketogeen dieet om medische redenen. Zo is het ketogeen dieet goed bij bepaalde vormen van epilepsie. Wat je doel ook is, bij het ketogeen dieet is het belangrijk dat je lichaam in ketose blijft. Het is daarom goed om je aan recepten te houden. In dit artikel gaan we in op wat het ketogeen dieet is en waarom de juiste voedingskeuzes bij dit dieet zo belangrijk zijn.

Wat is het ketogeen dieet?

Het ketogeen dieet is een bijzondere dieetvorm. Het staat voor veel mensen haaks op wat ze vroeger over voeding hebben geleerd. Bij het ketogeen dieet ga je namelijk enorm veel vet eten. Bij traditionele diëten zal je vetten juist moeten vermijden. Ondanks het hoge aandeel aan vetten, in dit dieet, zal je er erg snel mee afvallen. En het is niet ongezond.

Een aantal krachten maken het ketogeen dieet zo efficiënt. Een belangrijke kracht die bij dit dieet aan het werk is, is die van de hormoonhuishouding. Een hormoon wat van grote invloed is op ons gewicht en afvallen is insuline. Het hormoon insuline kennen we als het hormoon wat het lichaam aanmaakt als we gegeten hebben. Het zorgt ervoor dat glucose door de cellen opgenomen kan worden. Insuline wordt aangemaakt als we koolhydraten of suikers hebben gegeten. Het wordt in kleine hoeveelheden aangemaakt na het eten van eiwitten. Het hormoon insuline heeft echter meerder functies in het lichaam. Eén van deze functies is het opslaan en vasthouden van vet. Vetten uit de voeding maar ook het vasthouden van lichaamsvet. Willen we afvallen dan is het daarom belangrijk om ervoor te zorgen dat de insuline laag blijft. Dit doe je door nog maar weinig koolhydraten en suikers te eten. Dit is precies wat je met het ketogeen dieet doet. Je brengt het aandeel koolhydraten terug naar ongeveer 5% van de calorieën die je eet. Ter vergelijking: normaal gesproken bestaat je voeding voor 55% tot 60% uit koolhydraten.

In plaats van koolhydraten ga je met het ketogeen dieet vetten eten. In plaats van 30% van je calorieën ga je 80% van je calorieën uit vetten halen. De reden hiervoor is dat vetten geen enkel effect op de aanmaak van insuline hebben. Dit komt omdat de bloedsuikerspiegel niet stijgt door het eten van vet.

Een andere kracht van het ketogeen dieet is de verzadiging die vetten geven. Als je vetrijke voeding eet dan raak je vrij snel vol en verzadigd. Je stopt dan automatisch met eten. Als je vet eet hoef je daarom niet bang te zijn dat je teveel calorieën eet. Iets wat met het eten van koolhydraten juist wel het geval is. Koolhydraten geven een slecht gevoel van verzadiging en hebben een hoge dooreet factor.

De hoge verzadiging die vetten geven in combinatie met de stabiele bloedsuikerspiegel maken dat het hongerhormoon minder snel aangemaakt zal worden. En minder honger betekend een dieet wat veel beter vol te houden is. Je hebt om het ketogeen dieet te volgen minder wilskracht nodig dan je nodig is bij andere diëten. En wilskracht is als een veer die je op spanning brengt. Op een gegeven moment is de spanning zo hoog dat de veer zal springen. Het is daarom verstandig om een dieet te volgen waarbij je minder wilskracht nodig hebt. De kans dat je het dieet succesvol zal afronden zal daardoor veel hoger zijn.

Wat is ketose en waarom is het zo belangrijk?

Je lichaam kent twee metabole toestanden: die van suikerverbranding en die van vetverbranding. Normaal gesproken ben je in de metabole toestand van suikerverbranding. In de vetverbrandingstoestand komen de meeste mensen nooit. Hierin kom je pas als je langere tijd niets meer eet. Bij het ketogeen dieet dwing je het lichaam in de vetverbrandingstoestand. In de vetverbrandingstoestand wordt je lichaam efficiënter in het verbranden van vet. Bij het verbranden van vet komen moleculen vrij die ketonen worden genoemd. Deze ketonen worden in plaats van glucose gebruikt in de spieren en de hersenen.

Door hoofdzakelijk vet te eten kan je in de metabole toestand komen die ketose wordt genoemd. Zodra je teveel koolhydraten of suikers eet dan raak je weer uit ketose. Het verbranden van vetten verloopt dan niet meer efficiënt. Dit is onwenselijk. Het doel van het ketogeen dieet is om juist in ketose te komen en daarin te blijven. Zodat je snel en zonder moeite veel vet kunt verbranden. Telkens uit ketose raken zorgt ervoor dat het verbranden van vet niet meer efficiënt verloopt en het telkens moeten omschakelen van suikerverbranding naar vetverbranding kan lichamelijke klachten geven. Tijdens deze omschakeling kan je griepachtige klachten krijgen wat de ketogriep wordt genoemd. Het is daarom zaak om in ketose te blijven. Je hoeft dan maar één keer door de fase van de ketogriep. De fase van de ketogriep duurt enkele dagen waarin je hoofdpijn kan krijgen en je wat misselijk kan voelen. De effecten van de ketogriep zijn te verminderen door voldoende te drinken en natrium te eten.

Ketogeen dieet recepten

In veel voedingsmiddelen komen koolhydraten voor. Zo zitten koolhydraten in de meeste plantaardige voedingsmiddelen zoals fruit, noten, zaden, pitten, peulvruchten, bonen en groente. Indien je teveel van deze voedingsmiddelen eet dan kan je uit ketose raken. Het is daarom belangrijk om hier niet teveel van te eten. De makkelijkste manier om dit te doen is door je te houden aan keto vriendelijke recepten. Op deze pagina staan 9 keto recepten, voor ontbijt, lunch en diner.


Blog item delen: