Overgebleven fruit? Niet weggooien, maar gebruiken!

Iedereen maakt het wel eens mee dat je fruit in huis hebt, maar het compleet vergeten bent en dat het nu niet meer te eten is. Zonde, want een paar dagen terug was het nog prima en nu moet je het weggooien. Of niet? Nee, zeker niet! Als fruit te zacht geworden is om het nog te eten, kun je er nog genoeg andere dingen mee doen. Lees snel verder voor wat inspiratie.

Maak een smoothie

Smoothies zijn altijd een goed idee voor overgebleven fruit. Je kunt het direct maken, maar wat ook erg lekker is, is als je het fruit eerst invriest en daarna gebruikt in de smoothie. Dit maakt het geheel kouder en dikker, en dan heb je dus meer die echte smoothie. Dit kan echt met elk fruit. Bananen, bessen, appels, zelfs met avocado of mango is dit mogelijk. Laat het ten minste een aantal uur bevriezen, neem wat melk of yoghurt, blend dit samen met nog meer vers fruit of bijvoorbeeld spinazie en je hebt een heerlijke smoothie. Enjoy!

Iets soortgelijks maar toch anders, is een sapje. Je kan verschillend fruit nog prima ‘juicen’ als het overrijp is. Dan pers je de vrucht dus uit en drink je het sap wat eruit komt. Ook kun je hier weer verschillende dingen mee doen. Je kan verschillende fruitsoorten mengen, of het zelfs in een gerecht gebruiken. Doe wat je niet laten kunt! Maar door het te persen, gaat het fruit in ieder geval niet verloren.

Ga voor jam

Wat veel mensen doen om echt alles uit hun fruit te halen, is er een jam van te maken. Voornamelijk met bessen is dit een erg goed idee. Aardbeien, bosbessen, blauwe bessen, perziken, je kan eigenlijk alles wel gebruiken voor een jam. Hoe dit in zijn werk gaat? Heel moeilijk is het niet, maar het is wel slim om even een recept op te zoeken. Je gaat toch met pannen en suiker in de weer, en als je niet voorzichtig doet kan dit tot een ongelukje leiden.

Door het beslag

Fruit wat overrijp is, is perfect voor in allerlei baksels! Zo zeggen ze wel eens dat overrijpe bananen de perfecte bananen zijn voor bananenbrood. Maar ook voor een cake of taart zijn overrijpe vruchten ideaal. Of wat dacht je van pannenkoeken? Gooi het fruit dat je over hebt door het beslag, giet het in de koekenpannen en je hebt heerlijk frisse pannenkoeken.


Blog item delen: