Glutenvrije pannenkoeken voor Nationale pannenkoekendag

De Nationale Pannenkoekendag komt er weer aan! Op 19 maart grijpen we massaal naar de koekenpan om met het gezin pannenkoeken te bakken. Wat is er gezelliger dan samen een hele stapel pannenkoeken te bakken en op te eten?

Let je al op gluten, of wil je een keer proberen glutenvrij te eten? Gelukkig bestaat er ook pannenkoekenmix waar geen gluten aan zijn toegevoegd. Met een glutenvrije pannenkoekenmix eet je ook op Nationale Pannenkoekendag lekker en gezond.

 

Glutenvrij is gezond

Als je een gevoeligheid of intolerantie voor gluten hebt kun je geen producten eten waar gluten in zitten. Gluten zijn bepaalde eiwitten die van nature voorkomen in verschillende graansoorten, zoals tarwe en spelt. Ze zitten vaak in producten die met meel worden gemaakt, zoals brood, koekjes en pasta. Wanneer iemand met een glutenallergie toch gluten eet ontstaan er ontstekingsreacties in de dunne darm. Dat geeft buikpijn en diarree. Gluten kunnen ook voor andere klachten zorgen, zoals een onrustige huid, vermoeidheid en depressie.

Ook als je geen glutenintolerantie hebt kan het gezond zijn om soms glutenvrij te eten. Iedereen heeft namelijk in meer of mindere mate een gevoeligheid voor gluten. Het kan zijn dat je last hebt van de gluten die je eet, ook wanneer je geen heftige klachten ervaart. Glutenvrij eten kan bijdragen aan een gezonder lijf. Je komt niets tekort door geen gluten te eten; je lichaam heeft ze namelijk niet nodig voor de spijsvertering.

 

Net zo lekker

Tegenwoordig is glutenvrij eten gelukkig een stuk makkelijker dan vroeger. Er komen steeds meer glutenvrije producten op de markt waardoor je voor vrijwel alles ook een glutenvrije variant kunt kiezen. Geen zin om naar de winkel te gaan? Je kunt gelukkig ook online glutenvrije producten bestellen.

Qua smaak hoef je bij glutenvrije pannenkoeken niets te missen. De gluten in gewone pannenkoekenmix komen uit het meel dat wordt gebruikt. In plaats van gewoon meel wordt er een glutenvrij alternatief gebruikt, bijvoorbeeld maïszetmeel of boekweitmeel. De smaak is hetzelfde of zelfs lekkerder, maar dan zonder de gluten waar je last van kunt krijgen. Op die manier hoef je niets van de Nationale Pannenkoekendag te missen.


Blog item delen: