Hoe herken je verschillende smaken in wijn?

Wist je dat er meer dan 100.000 smaken / aroma’s onder wijnen te verdelen valt. Je zou in feite de scherpe reuk van een hond moeten hebben om ze allemaal te kunnen onderscheiden, helaas kan de mens nog geen 10% ervan uit elkaar houden.

Geuren die wij herkennen kan per persoon variëren. Daardoor valt er over smaak altijd te twisten. Bij ieder persoon wordt de complexiteit van wijn in de hersenen op een andere manier ervaren.

De meeste aroma’s zijn een natuurlijk proces

De ontwikkeling van de druif ligt helemaal aan het klimaat, de bodem, hoeveelheid zonlicht, rijpheid, druivensoort, bereidingsmethode en het gebied. Daarna zal de rijping in eikenhouten vaten en de lokale invloeden van belang zijn bij het afgeven van de smaak. Het proeven van wijn bestaat uit een proces waarbij je systematisch de eigenschappen van wijn gaat ontleden.

Dit proces bestaat uit drie stappen: visueel beoordelen, eraan ruiken en tot slot proeven. Ben je op een feestje aanwezig waar je een slobberwijntje krijgt voorgeschoteld dan kan je het beter bij alleen proeven houden. Om nu bij elk glas wijn je neus in het glas te hangen kan misschien een beetje vreemd overkomen en helemaal als het een wijn is waar geen eer aan te behalen valt.

Openen en snuiven is eerste indruk

Je zult je afvragen waarom direct na het openen de geur uit de fles ruiken? Hiermee kun je direct controleren op eventuele slechte geuren. Dit kan duiden op gekurkte wijn(wijn met kurk geur) of een andere biologische of chemische afwijking, waardoor de wijn muf of rot ruikt. Daarna is de wijn-snuffel in het glas van belang. Het beste kun je dit doen door een glas dat niet meer dan halfvol is met wijn rond te draaien.

Drie tot vier keer is genoeg, zodat de wijn voldoende in aanraking is geweest met lucht. Hierdoor komen de aromatische verbindingen vrij zodat je ze kunt ruiken. Zou je dit is willen meemaken op een heuse wijnproeverij dan is Bergovino de plek om je kennis over wijnen te verrijken. Leuk om mee te maken voor zowel feestelijke als zakelijk gelegenheden.

Wijn moet de juiste kleur hebben

Aan de kleur valt veel uit op te maken. Bij rode wijn kan dit door het glas te kantelen en het kleurverloop vanuit uit het midden naar de rand te bekijken. Houd het glas voor een witte achtergrond, dit kan zijn: een servet, tafellaken of een velletje papier om zo de kleur te kunnen onderscheiden. Wijnkenners zien dit als eerste aanwijzing over de leeftijd van de wijn.

Is de wijn aan de rand wat rood bruinig van kleur dan geeft dat aan dat de wijn op dronk is. Witte wijnen die te oud worden krijgen een bruine kleur en een olieachtige smaak en dan niet lekker meer. Wil je meer over wijnen te weten komen neem dan contact op met Belgovino voor een smaakvolle afspraak.


Blog item delen: