Sous vide koken doe je zo

Sous vide, wat? Met sous vide wordt een kooktechniek bedoeld waarbij je op een lage temperatuur vacuüm verpakt voedsel laat garen. Inmiddels wordt deze techniek al meer dan 50 jaar gebruikt en wint het aan populariteit. Het doel van sous vide koken was eerst om producten langer houdbaar te maken. Dat is nu veranderd want het voordeel aan deze kooktechniek is dat de kwaliteit van je eten een stuk hoger is in vergelijking met andere technieken. En het fijne is; je kunt er gewoon thuis mee aan de slag! Er is tegenwoordig namelijk veel apparatuur te verkrijgen waardoor sous vide koken toegankelijk is voor iedereen.

Voordelen van sous vide bereiden

Voordat je zomaar aan de slag gaat met deze nieuwe kooktechniek wil je waarschijnlijk eerst weten wat het je te bieden heeft. In vergelijking met traditionele kooktechnieken zitten er veel voordelen aan verbonden. Wokken, braden en stomen is straks verleden tijd zodra jij weet hoe je sous vide moet koken. Allereerst bepaal jij helemaal zelf hoe gaar jij je eten wilt hebben en bereik je een constant resultaat. Komen er vrienden te eten? Geen probleem! Je kunt zo een paar porties extra bereiden zonder extra pannen tevoorschijn te hoeven toveren. Wist je dat het eten wat je vervolgens voorschotelt aan je vrienden ook nog eens een stuk smaakvoller en gezonder is? Voedingsstoffen blijven namelijk beter behouden door middel van deze techniek.

Benodigdheden voor sous vide bakken en koken

Aangezien sous vide koken eenvoudig in zijn werk gaat, heb je ook weinig benodigdheden nodig. Essentieel is een pan of bak waarin je je eten kunt koken. Daarbij heb je bakken nodig die bestand zijn tegen hitte waarin je het eten in een sous vide zak in kunt leggen. Hiervoor zijn speciale zakken ontwikkeld zodat ze tegen warme temperaturen kunnen. Verder is het aan te raden om je sous vide apparaten eens in de zoveel tijd te reinigen met een ontkalkingspoeder. Hierdoor verleng je de levensduur en heb je minder risico op schade.

Wat kun je er mee?

Culinaire hoogstandjes maken zonder veel moeite! Er zijn veel soorten recepten die je kunt uittesten zonder hiervoor een culinaire kok te zijn. Gerechten met asperges worden nu een fluitje van een cent maar er zijn nog veel meer mogelijkheden. Wat dacht je van een overheerlijke aardappelpuree die je helemaal kunt afstemmen op jouw voorkeuren? Of misschien ga je wel voor abrikozen maar dan op de sous vide manier? Kortom, de mogelijkheden zijn eindeloos en het eindresultaat wordt sowieso smullen. Waar je met andere kooktechnieken veel tijd bezig bent met het bereiden is dat met deze techniek vanSouvy niet het geval. Het enigste wat je hoeft te doen is wat kruiden toevoegen en het in een zak te doen om het te laten garen.


Blog item delen: