Vietnamese keuken: voor een evenwichtig lichaam en geest

Veel mensen zullen de serie “Somebody feed Phil” op Netflix wel kennen, waarin Philip Rosenthal door verschillende steden van de wereld reist om de meest typische gerechten te proberen, hun culinaire gewoontes te leren kennen en markten te bezoeken waar je vele bijzondere ingrediënten kunt vinden. In deze serie doet hij onder andere het oude Saigon aan, waar hij de Vietnamese ribs probeerde. Dit is een heerlijk gerecht op thuis te bereiden, maar om met alle vijf de zintuigen van de Vietnamese gastronomie kunnen genieten is een bezoek aan Vietnam natuurlijk de allerbeste manier.

Vijf evenwichtige smaken

In veel Vietnamese gerechten worden de vijf fundamentele smaken gecombineerd (pittig, zuur, bitter, zout en zoet). Veel voorkomende ingrediënten zijn onder andere garnalenpasta, vissaus, bonensaus, rijst, verse kruiden (zoals citroengras, gember, munt, koriander, Thaise basilicum en chilipepers), fruit en groenten.

Deze vijf smaken worden niet alleen gebruikt om een evenwichtig gerecht te creëren, maar ook voor een evenwichtig lichaam en geest. In dit principe van ying en yang (Âm d??ng) spelen contrasterende texturen en smaken en de “verwarmende” en “koelende” eigenschappen van de ingrediënten een belangrijke rol. Sommige gerechten worden in bepaalde seizoenen geserveerd om te zorgen voor contrasten in de temperatuur en kruidigheid van het voedsel en de omgeving. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

-          Eend, dat als “koel” wordt beschouwd, wordt in de hete zomer geserveerd met gembervissaus, die “warm” is. In de winter, daarentegen, wordt kip (“warm”) en varkensvlees (“heet”) gegeten.

-          Zeevruchten (“koel”) zijn geschikt om met gember (“warm”) te eten

-          Pittig voedsel wordt in evenwicht gehouden met zuur

Koken en eten spelen een uiterst belangrijke rol in de Vietnamese cultuur. Zout wordt bijvoorbeeld gebruikt als verbinding tussen de wereld van de levenden en de doden, Bánh phu thê (een dessert gemaakt van rijst met vulling van mungbonen) wordt gebruikt om nieuwe stellen te herinneren aan harmonie op hun bruiloft en ook wordt vaak voedsel neergezet als offer voor de doden bij speciale gelegenheden (zoals het maanjaar).

De gastronomie van Vietnam kan onderverdeeld worden in drie zones; de noordelijke keuken is eenvoudig en staat bekend om gebakken voedsel zoals garnalenbroodjes of wontons, in de zuidelijke zone gaat de voorkeur uit naar vis, groenten en zeevruchten, terwijl in de centrale zone de keuken veel kleurrijker en pikanter is met unieke smaken.

De traditionele Vietnamese keuken wordt sterk bewonderd om zijn verse ingrediënten, minimaal gebruik van zuivel en olie, vele texturen, laag gehalte suiker en gluten. De Vietnamese keuken wordt dan ook beschouwd als een van de gezondste keukens ter wereld. De Franse keuken heeft ook een grote invloed gehad op de Vietnamese keuken, vanwege de Franse kolonisatie.

Vietnamese Ph?

Een bekend gerecht is de Vietnamese Ph?, een noedelsoep met een rijke, heldere bouillon, waarvan vele variaties bestaan. Ph? wordt meestal geserveerd met lente-ui en plakjes in bouillon gekookt rundvlees. Na het serveren voegt men naar eigen smaak basilicum, limoen, mungboon en chilipeper toe. In het zuiden worden vaak ook taugé, hoisinsaus, sriracha en andere kruiden erbij geserveerd om toe te voegen aan de Ph?.

De oorsprong van dit gerecht is niet geheel bekend. Waarschijnlijk is het gebaseerd op regionale, vergelijkbare noedelgerechten. Het werd al voor de Franse kolonisatie gegeten, maar het gerecht is wel veranderd onder invloed van de Fransen. Voor de koloniale tijd gebruikten de Vietnamezen runderen namelijk vooral als werkdieren en werd rundvlees weinig gegeten. Door de aanwezigheid van de Fransen werd er meer rundvlees gegeten en zodoende waren er meer runderbotten verkrijgbaar. Deze (goedkope) botten werden vervolgend gekocht door arbeiders en gebruikt voor een soep met rijstnoedels, vlees en groenten.

Visum Vietnam aanvragen

Voor een reis naar Vietnam heb je een visum nodig. Voorheen kon je bij aankomst op het vliegveld een visum on arrival kopen, maar sinds 2018 heeft de Vietnamese overheid het e-visum ingevoerd. Het e-visum Vietnam kun je online aanvragen voor €49,95. Zo bespaar je de kosten van de kosten van de stamping fee (van 25 tot 50 dollar) en de wachtrij van het visum on arrival.

Het visum Vietnam is 30 dagen geldig en dit is dan ook de maximale duur voor een verblijf in Vietnam. Tijd genoeg om een aantal gerechten uit de fantastische Vietnamese keuken te proberen!


Blog item delen: