Hoe kies je wijn bij een gerecht?

Een goede wijn maakt een gerecht nog lekkerder. Maar hoe kies je de juiste combinatie van wijn en eten? Het begint bij het bepalen van het hoofdingrediënt van het gerecht, het ingrediënt dat de smaak bepaalt. Door dit ingrediënt te combineren met een goede, biologische wijn, wordt er een harmonie van smaken gecreëerd. Door bij een zuur gerecht bijvoorbeeld een zure wijn te schenken, worden zowel de wijn als het gerecht voller van smaak. En dus lekkerder. De volgende spijs-wijncombinaties zijn klassieke successen aan tafel.

De beste wijn bij een vleesgerecht

Vlees bevat eiwitten die een positieve invloed hebben op de tannines in rode wijn. De wijn wordt in combinatie met vlees daardoor zachter en soepeler van smaak. Dit geldt met name voor rundvlees en varkensvlees. Kip en ander gevogelte kun je ook heel goed combineren met een witte wijn. Gebruik je een saus over het vlees of is het vlees onderdeel van een stoofschotel? Pas de wijn dan niet aan op het vlees, maar op de saus of jus die meestal een dominante rol speelt in het gerecht.

De lekkerste wijn bij een visgerecht

Veel mensen denken dat je bij vis altijd een witte wijn moet schenken. Dit is echter niet het geval, je kunt vis ook heel goed combineren met een rode wijn. Het gaat erom dat je een goede balans vindt van wijn en vis. Het één mag het ander in smaak niet overheersen. Kies daarom geen zware wijnen, maar een wijn met een lichte toon. Dit kan witte wijn zijn, maar ook een lichte rode wijn of rosé. Staan er oesters op het menu? Dan is een krachtige mousserende wijn een uitstekende keuze.

De beste wijncombinatie met een vegetarisch gerecht

Bij een gerecht dat voornamelijk uit groenten bestaat, kan een volle witte of een soepele rode wijn geschonken worden. Bij rauwe groenten kan er beter voor een frisse witte wijn gekozen worden. Is kaas het hoofdingrediënt? Dan is een frisse witte wijn of een fruitige rode wijn een goede keuze. Opnieuw is het ook belangrijk te letten op eventuele sauzen. Een rode saus is goed te combineren met een rode wijn. Kies je voor een romige saus? Dan kun je het gerecht nog lekkerder maken door een combinatie met een volle witte wijn.


Blog item delen: