Gezonde groentesap recepten

Groentesap is hot. Het is gemakkelijk, lekker en gezond. In dit artikel lees je waarom groentesap zo gezond is en geven we je een aantal heerlijke groentesap recepten. 

Waarom groentesap?

Groentesap is rijk van micronutriënten. Het bevat vitaminen, mineralen, antioxidanten, spoorelementen, enzymen en andere bioactieve stoffen. Groentesap draagt bij aan een gezonde bloeddruk. Dit is te danken aan het kalium wat in groentesap zitten. Samen met de mineralen natrium en chloride wordt de bloeddruk en de vochthuishouding geregeld. Natriumchloride kennen we ook wel als keukenzout. Het wordt aan gigantisch veel voedingsmiddelen toegevoegd waardoor we hier vaak teveel van binnen krijgen. Kalium zorgt voor tegenwicht tegenover al dat zout wat we eten. Waar zout ervoor zorgt dat de bloeddruk stijgt zorgt kalium ervoor dat deze kan dalen. Is je bloeddruk te hoog dan loont het daarom om minder zout en meer kalium (groente) te eten.

Omdat groentesap het pure vocht van de groente is, is het rijk aan vitamines en antioxidanten. Vitamines zijn belangrijk voor allerlei processen in het lichaam en zijn goed voor de weerstand. De antioxidanten in groentesap verhelpen inflammatie. Dit doen antioxidanten door de schadelijke vrije radicalen te neutraliseren.

Bij het maken van groentesap worden het vocht gescheiden van de vezels. Dit zorgt voor een mooi drinkbaar drankje. Al de voedingsstoffen zijn in het vocht opgevangen. Door deze voedingsstoffen in vloeibare vorm aan te bieden, aan het lichaam, worden deze beter door het lichaam opgenomen dan wanneer je groente zou eten. Voor het maken van een glas groentesap heb je 350 gram tot 400 gram groente nodig. Door een glas groentesap te drinken krijg je daardoor extreem veel vitaminen, mineralen, antioxidanten en spoorelementen binnen. Die bovendien goed geabsorbeerd zullen worden in de dunne darm.

Een voordeel van het drinken van groentesap is dat het goed is voor de hydratatie van je lichaam. Zeker als je sport is het bijzonder nuttig om regelmatig groentesap te drinken. Door het zweten verlies je elektrolyten waardoor je eerder moe wordt en spiercontracties minder goed zullen verlopen. Door vochttekort gaan sportprestaties met sprongen achteruit. Groentesap bevat elektrolyten zoals magnesium, kalium en calcium die op een natuurlijke manier gebonden zijn. Deze worden daardoor goed door het lichaam opgenomen zodat de vochtbalans hersteld kan worden. 

Groentesap recepten

Om zelf aan de slag te gaan met het maken van groentesap heb je een slowjuicer nodig. Een slowjuicer perst langzaam het vocht uit de groente. Door het langzame persen ontstaat er geen wrijvingswarmte. Dit is belangrijk omdat door verhitting vitamines en antioxidanten verloren zullen gaan. De slowjuicer zorgt er ook voor dat het vocht wordt gescheiden van de vezels. Hierdoor krijg je een mooi sapje waarin geen harde stukjes zitten en lekker weg drinkt.

Heb je nog geen slowjuicer let en dan op dat je een slowjuicer koopt die makkelijk schoon te maken is. Bij sommige slowjuicers is het best problematisch om alle vezels overal tussenuit te krijgen na het gebruik.

In veel groentesap recepten wordt gebruik gemaakt van gember. Dit vanwege de gezondheidsvoordelen van gember en vanwege de smaak. Niet alle slowjuicers zijn echter geschikt voor het persen van gember. Wil je nog een slowjuicer kopen check dan of deze geschikt is voor gember voordat je deze aanschaft. Heb je al een slowjuicer check dan de gebruiksaanwijzing om te controleren dat deze geschikt is voor gember.

Met dank aan SmoothieSmuller van wie we onderstaande recepten mochten gebruiken. 

Recept 1: komkommer-selderij-appelsap

De ingrediënten voor dit sapje zijn:

  • 3 bleekselderij stronken

  • 1 groene appel

  • 1 rijpe peer

  • Een halve komkommer

Bereidingswijze:

Maak de groenten en het fruit goed schoon met ruim stromend water. Snij ze in partjes van ongeveer 2 centimeter. Schillen is niet nodig. Voer de partjes één voor één in de slowjuicer. Begin met het fruit en eindig met de bleekselderij. Zet je sapje eerst een uur in de koelkast voordat je deze drinkt of doe een paar ijsklontjes in je glas om het lekker koel te maken. 

Recept 2: Wortel-gember-citroensap

De ingrediënten voor dit sapje zijn:

  • 2 appels

  • 5 wortels

  • 1 stronkje gember van 1 centimeter

  • Een halve citroen

Bereidingswijze:

Controleer eerst of je slowjuicer wel geschikt is voor gember. Maak de groente en het fruit goed schoon. Snij ze in partjes van ongeveer 2 centimeter. Schillen is niet nodig. Voer de partjes één voor één in de slowjuicer. Eerst de appel, dan de citroen, dan de wortel en tot slot de gember. 

Recept 3: Boerenkool-banaan-ananassap

De ingrediënten voor dit sapje zijn:

  • 4 boerenkoolbladeren

  • 1 rijpe banaan

  • Een kwart verse en rijpe ananas

Bereidingswijze:

Schil de banaan en de ananas. Snij de banaan en ananas in partjes van ongeveer 2 centimeter. Snij strookjes van de boerenkoolbladeren. Voer eerst de banaan, dan de ananas en tot slot de boerenkool in de slowjuicer. Dit sapje kan het beste koel gedronken worden.

Recept 4: Aardbei-bosbes-bietensap

De ingrediënten voor dit sapje zijn:

  • 2 rode bieten 

  • 1 hand vol blauwe bosbessen

  • 1 kopje aardbeien

Bereidingswijze:

Maak de rode bieten goed schoon onder stromend water zodat er geen zand meer op zit. Maak vervolgens de aardbeien en bosbessen schoon door ze af te spoelen. Snij de rode biet in blokjes van ongeveer 2 bij 2 centimeter. Snij de aardbeien in tweeën. Voer eerst de aardbeien, vervolgens de bosbessen en tot slot de rode biet in de slowjuicer. Dit sapje is koel het lekkerst. 

Geen tijd voor het maken van groentesap

Heb je geen tijd voor het maken van groentesap dan zijn er tegenwoordig gelukkig alternatieven. Zo kan je bij HappyJuicy kan je groentesap kopen maar er zijn ook andere webshops die groentesap aanbieden. Door groentesap te kopen bespaar je een hoop tijd en kan je beter afwisselen met verschillende groentesapsoorten. Hierdoor krijg je meer verschillende soorten groenten binnen. 


Blog item delen: