Honing, het beste van de natuur op je tafel

Honing is zoet en is gewoon heel lekker als je wat zoets wil snoepen. Maar honing is veel meer dan dat. In de oudheid wist met al dat honing genezende krachten heeft. Honing kopen betekent dan ook zowel lekkers als gezonds in huis halen. Er zijn onnoemelijk veel soorten honing. Zo kun je honing kopen van één enkele bloemen- of kruidensoort, of je kiest voor honing die voortkomt uit een mix van bloemen en kruiden. Het soort bloemen waaruit de bijtjes hun nectar halen, bepaalt uiteindelijke de smaak van de honing.

Kies bewust honing van een specifieke smaak

Acaciahoning en lavendelhoning ken je misschien al? Maar wat denk je bijvoorbeeld van tijmhoning, kastanjehoning, koolzaadhoning, lindehoning of rozemarijnhoning? Nog exotischer wordt het als het gaat om eucalyptushoning, citroenhoning of koffiebloesemhoning. Elk type honing heeft een eigen specifieke kleur, aroma en smaak. Waar bijvoorbeeld tijmhoning pittig van smaak is, donker amberkleurig is en goed is tegen verkoudheid en keelpijn, daar zal oranjebloesemhoning een heldere kleur hebben, zacht van smaak zijn en de nachtrust bevorderen. Ontdek de verschillende soorten! Een lepeltje honing elke dag of een boterhammetje met honing bij het ontbijt doet wonderen.

Honing in de keuken, een vorm van levensstijl

Honing zou in elke keuken moeten aanwezig zijn en gewoon elke dag gebruikt moeten worden. Er zijn onnoemelijk veel manieren om honing te eten. Iedereen kent wel het lepeltje honing in thee of in yoghurt. Maar ook in voorgerechten, hoofdgerechten en nagerechten kun je honing verwerken. Een salade die iets te bitter of te pittig smaakt, vul je gewoon aan met een zachte, zoete honing. Denk bijvoorbeeld aan sla met geitenkaas of sla met groene asperges. De combinatie gerookte zalm en room kan soms ook wel pittig zijn. Een dropje honing doet hier wonderen. Er zijn bijvoorbeeld heel wat kip- en vleesgerechten met honing. Vooral sauzen en stoofpotjes zijn ideaal om honing in te verwerken. En uiteraard geef je aan nagerechten zoals fruitsalades, ijs, cake en taart een heerlijk zoete of pittige smaak dankzij honing.

Experimenteer met verschillende types honing

Hou je vooral niet bij één soort honing, maar experimenteer. Je zult versteld staan over de talloze aroma's en de smaken die je bij honing ontdekt!


Blog item delen: