De keuken van de Dordogne

Iedere streek in Frankrijk kent zo zijn eigen keuken, zo ook het departement Dordogne. Dordogne behoort tot de Perigord. Als je gaat uit eten in een restaurant in dit gebied kun je kiezen voor allerlei specialiteiten met lokale producten als (basis)ingredient. Daarnaast is de Dordogne ook een populaire wijnstreek. Je vindt hier ontelbare wijngaarden langs de gelijknamige rivier. Als je culinair wilt genieten in Frankrijk zit je in de Dordogne helemaal goed. Wil je kennis maken met deze voortreffelijke gastronomie? Tijdens een vakantie in de Dordogne heb je alle tijd om kennis te maken met typische recepten uit deze streek.

Lokale producten

Deze streek staat bekend om specialiteiten als truffels en staat wereldwijd op de kaart met de gekonfijte eend en de foie gras, ofwel ganzenlever. Volgens kenners komt de beste ganzenlever toch echt uit de Dordogne. Ook truffels en de c?pe (paddenstoel) zijn specialiteiten uit deze regio. Truffels worden gebruikt als smaakmaker en de c?pe is een heerlijk bijgerecht bij vlees, wild of vis. Het wordt vaak gebakken met peterselie en knoflook. Ook alleen met knoflook smaakt de c?pe voortreffelijk. En natuurlijk kun je hier ook de heerlijkste kazen uitproberen. Overige lokale specialiteiten zijn appels en walnoten. Alle delicatesses komen nog beter tot hun recht met een mooie wijn of dessertwijn uit de Dordogne. Als je een toetje wilt proberen raden we de kersentaart (clafoutis) aan.

Wijn in de Dordogne

Het bekendste wijnhuis van de Dordogne is Saint Emilion. In de Dordogne liggen veel wijngaarden op de hellingen van de gelijknamige rivier. Het klimaat in de Dordogne is ideaal. De druiven rijpen goed in het najaar dankzij het gematigde klimaat en de invloed van de Atlantische Oceaan. Bovendien is er grote verscheidenheid in de samenstelling van de bodem. Hierdoor komen er veel verschillende druivenrassen uit deze streek zoals Cabernet Sauvignon, Malbec, Sauvignon Blanc, Sémillon, Merlot en Muscadelle.

Proef de regionale keuken

Een plek waar de regionale keuken samenkomt is bijvoorbeeld het restaurant op vakantiepark Domaine de Lanzac, vlakbij het plaatsje Lanzac. De koks in dit restaurant zijn beide gediplomeerde koks en ze hebben allerlei onderscheidingen op het gebied van patisserie en vinologie. De menukaart is wisselend en staat vol met specialiteiten uit de Dordogne/ Lot en wijnen uit de Bergerac, Pecharmante en de Cahors. Een vakantiehuis huren in de Dordogne op het vakantiepark is het perfecte vertrekpunt om kennis te maken met alle lekkernijen die deze regio te bieden heeft.


Blog item delen: