Bereiden van het deeg:
1. Neem een kom. Zeef de bloem en de bakpoeder in de kom.
2. Voeg de eieren, melk en de zonnebloemolie toe aan de kom met de bloem en bakpoeder. Kneed alles tot een groot stuk deeg.
3. Maak een theedoek vochtig en leg dit over het deeg heen. Laat het deeg nu 20 minuten rusten.
Bereiden van de Baklava:
1. Neem het deeg voor je. Kneed dit 5 minuten lang door zodat het wat makkelijker wordt om mee te werken.
2. Als je klaar bent, maak je kleine balletjes uit het deeg. Zorg ervoor dat je 40 balletjes krijgt.
3. Leg de 40 balletjes even aan de kant. Verdeel dit in vier rijen van 10.
4. Neem een balletje. Rol het deeg uit tot een middelgroot formaat (na een bepaald formaat zal het ook niet meer langer worden omdat het deeg anders te dun wordt).
5. Strooi het aardappelzetmeel over het deeg heen. Strooi niet te veel!
6. Neem weer een balletje en rol deze uit. Leg dit over het andere lapje deeg heen.
7. Daarna strooi je weer aardappelzetmeel over het deeg heen en ga je verder met het uitrollen van de andere balletjes deeg. Deze stappen herhaal je totdat je10 balletjes hebt uitgerold en op elkaar hebt gestapeld.
8. Nu heb je een stapel van deeglapjes met er tussen in steeds een beetje aardappelzetmeel. Zet deze aan de kant.
9. Nu ga je de vorige stappen herhalen bij de andere balletjes deeg. (uitrollen van het deeg, aardappelzetmeel eroverheen strooien, weer een lapje deeg eroverheen leggen etc. totdat je 10 balletjes hebt uitgerold).
10. Als je klaar bent met alle 40 balletjes en je hebt ze verdeeld in 4 stapels van 10 lapjes deeg, doe je het volgende:
11. Neem een stapel deeglapjes. Rol deze zo groot mogelijk uit met een deegroller zodat het in je bakplaat zal passen.
12. Herhaal deze stap bij de andere 3 stapels deeglapjes.
13. Nu heb je 4 grote deeglappen (elk bestaande uit 10 deeglapjes).
14. Neem een bakplaat voor je. Deze moet je invetten.
15. Neem een lapje deeg en leg deze in de bakplaat (als het lapje deeg te groot is voor je bakplaat, zoals hier op deze foto, kun je het deeg in stukken scheuren en dit verdelen over de bakplaat).
16. Strooi de gemalen nootjes over het deeg heen.
17. Leg weer een grote lap deeg over de nootjes heen.
18. Daar strooi je weer de gemalen nootjes overheen.
19. Vervolgens leg je er weer een grote lap deeg op.
20. Strooi weer de gemalen nootjes over de grote lap deeg heen. Dit doe je voor de laatste keer.
21. Nu leg je het laatste stuk deeg over de nootjes heen.
22. In totaal heb je dus alle 4 de lapjes deeg gebruikt en 3 keer met de nootjes gestrooid.
23. Snijd de baklava horizontaal en verticaal.
24. Neem een pan en laat de margarine smelten. De margarine moet heel heet zijn.
25. Giet de gesmolten margarine over de baklava heen.
26. Leg de baklava in een voorverwarmde oven van 200 graden voor 45 minuten totdat de bovenkant en de onderkant goud/bruin kleuren.
27. Neem een pan. Voeg hier het water en de suiker aan toe.
28. Laat de suiker smelten en het water koken voor een half uur.
29. Na het koken voeg je de citroensap toe in de pan. Dit laat je 15 minuten koken.
30. Laat de stroop helemaal afkoelen.
31. Haal de baklava uit de oven.
32. Giet de afgekoelde stroop over de baklava heen en laat de baklava minimaal een halve dag rusten.
33. Strooi daarna nog wat gemalen nootjes over de baklava heen.
Beoordeel het recept:
Bron: Turkse kok
Door: ReceptenVandaag