1. Boen de aardappel schoon en kook hem met de schil totdat hij gaar is. Verwijder de schil.
2. Verkruimel de gist in een kom en voeg het bier, de suiker, olie en 2,5 dl lauw water toe.
3. Laat dit 10 minuten staan.
4. Doe de meelsoorten met het zout in een grote kom.
5. Prak de aardappel fijn en voeg dit aan de meelsoorten toe.
6. Roer het gistmengsel erdoor en begin met kneden wanneer het stevig begint te worden.
7. Kneed het deeg 10 minuten totdat het een zacht deeg is geworden.
8. Strooi eventueel wat meel op het werkblad om plakken te voorkomen.
9. Leg het deeg terug in de kom en dek deze af met een schone theedoek en daarop een handdoek.
10. Laat het 1,5 -2 uur rijzen.
11. Verwarm de oven voor op 220 graden.
12. Neem het deeg uit de kom en druk alle lucht uit het deeg totdat het weer de oorspronkelijke grootte heeft.
13. Kneed het nog een minuut en vorm er een bal van ongeveer 20 cm van.
14. Gebruik eventueel wat meel om plakken te voorkomen.
15. Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg het brood op de plaat.
16. Deel het deel in tweeen voor 2 kleine broden.
17. Bestrooi het brood met wat bloem en dek het luchtig af met een theedoek en handdoek.
18. Zet het brood op een warme plek en laat het nog eens 20-30 minuten rijzen.
19. Verwijder de doeken en bak het brood ongeveer 30 minuten of tot het brood goudbruin is en de korst stevig aanvoelt.
Beoordeel het recept:
Bron: Iris
Door: ReceptenVandaag