Abrikoos en roomkaas babka
Ster Ster Ster (3 / 5)
  • Recipe Single Image
  • BroodHoofdgroep
  • 1Aantal personen
  • 9Stappen
Print Recept
  • Menugang : Lunch

Ingrediënten

    Voor het deeg:

  • Voor de abrikozenvulling:

  • Voor de roomkaas vulling:

  • Voor de kruimellaag:

  • Om het deeg te bestrijken:

Bereidingswijze

1. Voor het deeg: doe de bloem, met suiker, zout en gist in de keukenmachine en roer door elkaar. Voeg het losgeklopte ei, de melk, vanille extract en de boter toe en kneed het deeg ongeveer 5 minuten tot een samenhangend deeg. Maak er een bal van en doe het in een met zonnebloem ingesmeerde kom, dek af met plasticfolie en laat ongeveer in een uur tot dubbel volume rijzen. Terwijl het deeg rijst maak je de vullingen en de kruimellaag.
2. Voor de abrikozen vulling: doe de abrikozen met de suiker en het citroen-en sinaasappelsap in een steelpannetje en laat het sap onder af en toe roeren op half hoog vuur in ongeveer 10-15 minuten tot de helft inkoken. Laat helemaal afkoelen en maak er een puree van in de foodprocessor.
3. Voor de roomkaas vulling: doe de roomkaas, met de suiker, het vanille-extract, zout en het eigeel in een kom en roer met een vork goed door elkaar.
4. Voor de kruimellaag: meng in een kom de bloem, de beide suikers en zout door elkaar en voeg de gesmolten roomboter toe. Meng alles tot kruimels met een rubberen spatel en zet afgedekt in de koelkast.
5. Vet een broodbakvorm van 22 cm goed in.
6. Rol het deeg met een deegroller op een werkvlak dat je licht met bloem hebt bestrooid uit tot een rechthoekige lap van 25 x 60 cm. Verdeel de abrikozenmoes erover en daarna verdeel je het roomkaasmengsel erover, laat 1 cm van alle kanten vrij.
7. Rol de lange zijden allebei naar het midden op. Vouw een derde deel over de rest en doe dat ook met de andere kant. Pak de rol op en draai voorzichtig beide zijden in tegenover gestelde richting. Kijk bij deze link hoe je het moet doen. Breng het deeg over in de bakvorm en bestrijk het deeg met het losgeklopte ei dat je los geroerd hebt met een snuf zout.
8. Laat het deeg afgedekt 1½ - 2 uur rijzen. Verwarm de oven aan het einde van de rijstijd voor op 190'C. Bestrijk het brood nog een keer met het ei en verdeel de kruimellaag erover en druk zachtjes aan met je vingers. Zet de babka 50 minuten in de voorverwarmde oven en bak het goudbruin en gaar.
9. Haal uit de oven en laat 25 minuten afkoelen in het blik. Haal dan voorzichtig uit het blik, er zullen een paar kruimels afvallen (volgende keer doe ik in de breedte van het bakblik een stuk overhangend bakpapier, zodat je et brood er zo uit tilt) en laat helemaal afkoelen op een rooster.



Beoordeel het recept:

 (3 stemmen)



Bron: Caroline Brouwer

Door: ReceptenVandaag