Kastanjecake
Ster Ster Ster Ster (3.7 / 5)
  • Recipe Single Image
  • CakeHoofdgroep
  • Tijd
  • 16Stappen
Print Recept
  • Menugang : Overige

Ingrediënten

    een cakevorm met een inhoud ##BR##van 1,5 liter:

Bereidingswijze

1. Kruis de kastanjes aan de bovenzijde over het brede platte gedeelte in. Breng een ruime hoeveelheid water aan de kook. Doe de kastanjes in de pan en kook ze in 20 minuten halfgaar. Overgiet de kastanjes met koud water. Pel en was ze en kook ze daarna, juist onder water, verder gaar.

2. Wrijf de steeltjes van de rozijnen in de zeef los. Was de rozijnen eerst met lauwwarm en daarna met koud water. Breng ze ruim onder koud water aan de kook. Laat ze 5 minuten zacht doorkoken.

3. Giet de rozijnen af, laat ze even drogen en giet de rum erover. Laat ze hierna afkoelen.

4. Bestrijk de cakevorm met de margarine.

5. Roer de boter in de kom met de suiker tot die niet meer knarst.

6. Zeef de bloem met het bakpoeder en het zout in de kleine kom.

7. Controleer of de kastanjes zacht zijn en giet ze dan af. Laat de kastanjes even drogen en bekoelen. Pureer ze met de zeef of mixer.

8. Roer de kastanjepuree door de boter. Voeg de geraspte citroenschil toe.

9. Splits de eieren en roer de eierdooiers een voor een door de inhoud van de kom.

10. Schuif het rooster in het midden van de oven en verwarm die voor.

11. Klop het eiwit stijf en doe er beetje bij beetje de basterdsuiker bij. Klop tot een zeer stevig eiwitschuim is ontstaan.

12. Roer de bloem met zout en bakpoeder door de massa in de kom. Doe er de rozijnen met de rum door en schep alles goed door elkaar.

13. Spatel dan het eiwit door dit mengsel. Roer niet te veel om het beslag zo luchtig mogelijk te houden. Stop met spatelen als er geen vlokken eiwit meer te zien zijn.

14. Vul de vorm en zet die direct in de oven.

15. Open gedurende ruim 50 minuten de ovendeur niet. Prik daarna in het deeg in de vorm en trek de pen terug. Draai de oven uit als aan de pen geen deegdeeltjes kleven. Is dat wel het geval, herhaal dan de proef na telkens 5 minuten.

16. Laat de cake in de oven gedurende 1/4 uur bekoelen. Maak dan het gebak met de steel van een lepel langs de bovenrand van de vorm los. Keer de cake op het taartrooster. Leg de vorm over de kastanjecake en laat het gebak zo koud worden. Bewaar het tot het aansnijden weer in de vorm en sluit die met bakpapier of aluminiumfolie. Gebruik het gebak pas de dag na de bereiding, dat komt de smaak ten goede.Beoordeel het recept:

 (69 stemmen)Bron: recepten.co

Door: ReceptenVandaag