1 Los 1 tl suiker op in een scheutje lauw water en strooi de gist erop. Laat dit mengsel even staan tot het gaat blazen.
2 Zeef de bloem met het zout in een kom en maak een kuiltje in het meel.
3 Klop het ei los en doe dit met de rozijnen en de bakkersgist in het kuiltje. Roer alles goed door elkaar en voeg zonodig wat water toe.
4 Laat het deeg, afgedekt met plasticfolie of een vochtige doek, 1 uur rijzen op een warme plaats.
5 Maak de suikerstroop door de suiker met het water te koken. Laat dit tot de helft van het volume inkoken. Roer dan het citroensap en de likeur erdoor.
6 Kneed het deeg daarna nog 3 minuten door. Verdeel het deeg in 12 porties en maak van elke portie een bolletje.
7 Verhit de frituurolie tot 190 graden of tot er een witte damp afkomt.
8 Frituur de bolletjes in ca. 5 minuten goudbruin en gaar. Laat ze uitlekken in een met keukenpapier bekleed vergiet.
9 Leg de oliebolletjes op een schaal en giet de suikerstroop erover. Laat een uurtje intrekken.
Tips
- Vervang Koopmans Kristalbloem en bakkersgist door Koopmans Witbrood.
- Vorm in plaats van deegbolletjes deegringetjes.
Beoordeel het recept:
Bron: Koopmans
Door: ReceptenVandaag