- 1 kg kruimige aardappels, geschild - 6 struikjes witlof - 2 eetlepels Zaanse mosterd, grove - 2
- 50 g pijnboompitten - 2 bollen (buffel)mozzarella (kaas) - 4 eetlepels olijfolie - 1/2 citroen,
- 300 g broccoliroosjes - 1 rode peper - 3 eetlepels olie - 325 g tofu naturel, in blokjes - 1 teen
- 80 g boter - 4 eetlepels munt - chilipeper uit de molen - 2 bosjes peen - 1 citroen - 5 eetle
- 1 Shanghai paksoi, in lengte gehalveerd - 1 rode ui, in smalle parten - 1 gele paprika, in grove
- 1 pak fillobladerdeeg (diepvries) - 2 teentjes knoflook - 200 g shii-takes (paddestoelen) - 100
- 600 g sperziebonen - 100 g gerookte spekblokjes - 1 eetlepel balsamicoazijn - 1 eetlepel verse
- 1 pot krachtbouillon rundvlees (350 ml) - 150 g penne (pasta, zak 500 g) - 1 duobakje Provenç
- 25 g boter - 8 plakjes achterham - 8 plakjes jong belegen kaas - 8 struikjes witlof, bitterpunt
- 4-6 trostomaten - 3 eieren - 2 eetlepels creme fraîche (beker a 125 ml) - 150 g geraspte kaa
- 3 eetlepels olijfolie - 1 teen knoflook, fijngesneden - 600 g spinazie vers - 5 vellen deeg voo
- 1 grote ui - 1 courgette - 1 dl kookroom - 1 winterwortel - 1 rode paprika - 200 g gorgo
- 1 kleine struik broccoli - 3 el fijngehakte peterselie - 6 el geraspte Parmezaanse kaas - 2
- 1 ui - 1 aubergine - 2 teentjes knoflook - 250 gram trostomaten - 50 gram pijnboompitten
- 1 kg witte asperges - 150 g Parmezaanse kaas - Bertolli Robusto Extra Vergine olijfolie
- 1 ui - 1/2 groene paprika - 1/2 rode paprika - 75 g cherrytomaten - 75 g sperziebonen - 75 g
- 1 bakje tofu naturel (375 g, biologisch), in blokjes - 100 ml woksaus zoete soja (flesje 175 ml)
- 300 g spitskool, in reepjes - 25 g boter - 200 ml melk - 1 theelepel suiker - 5 eieren - 1 pa
- 4 eetlepels olijfolie - 2 eetlepels Dijon mosterd - 1 eetlepel mosterdzaad - 1 kleine spitskool
- 1 spitskool (ca. 800 g) - 3 eetlepels roerbakolie - 2 teentjes knoflook, fijngehakt - 1 eetlepe
- 500 g kruimige aardappels - 1 eetlepel boter - 1 schaaltje kalkoenfiletreepjes (250 g) - 2 eetl
- 4 struikjes witlof - 4 plakjes Parmaham - 1 eetlepel witte wijnazijn - 75 g cambozola (blauwade
- 1 zak witlof (750 g) - 1 stukje kaas port salut (185 g) - 1 kruidenbouillontablet - 2 eetlepels
- 50 g boter - 1 tl tijm (potje 15 g) - 50 g rozijnen (zak 500 g) - 2 Elstar appels, in blokjes
- 3 eieren - zout peper - 50 gr geraspte kaas - groenten naar keus ( bijv,prei, ui, tomaat, biesl
- 40 g boter, op kamertemperatuur - 1/2 pak deeg voor hartige taart (a 450 g, diepvries), ontdooid
- 2 eieren - 1 zak verse spinazie, (300 g), grof gesneden - 1 bekertje creme fraîche (125 ml)
- 2 el olijfolie - 1 grote ui, in ringen - 1 teen knoflook, in plakjes - 600 g spinazie - 40 g b
- 1 gerookte makreel gestoomd (ca. 400 g) - 300 g couscous (pak a 500 g) - 2 tenen knoflook - 2 e
- 8 plakjes roomboterbladerdeeg (diepvries), ontdooid - 2 courgettes, geraspt - 1 bekertje creme f
- 1 courgette - olijfolie - 1/2 bakje zuivelspread bieslook light (a 150 g) - 3 el verse bieslook
- 2 courgettes - Lente-uischotel met ham - 2 sneetjes brood (oud) - 4 eetlepels olijfolie - 2 te
- 8 el olijfolie - 4 el balsamicoazijn - 1 teen knoflook, geperst - 2 roma tomaten (bak 750 g), g
- 1 courgette - 1 aubergine - 8 el olijfolie - 2 tl gedroogde Italiaanse kruiden - 1 teen knoflo
- rodewijnazijn - 250 g couscous - 3 rode paprika's - 10 eetlepels olijfolie - 4 eetlepels citro
- 2 eetlepels rozijnen - 2 eetlepels diksap appel - 2 eetlepels slasaus (halfvol) - 1/2 theelepel
- 150 g deelblokjes bladspinazie (diepvries pak a 450 g) - 8 gedroogde tomaatjes (potje) - 10 eier
- 1 teentje knoflook, fijngesnipperd - 3 sjalotjes, gesnipperd - 3 eetlepels olijfolie - 2 zakken
- zout - 1 aubergine - 2 courgettes - 1 gele paprika - 2 ronde tomaten - 150 g Gouda kaas - 1
- 3 el pijnboompitten - 4 struiken witlof - 3 el olijfolie - 1 ui, gesnipperd - 1 teen knoflook,
- 4 struiken witlof - 2 el olijfolie - 1 ui, gesnipperd - 1 teen knoflook, fijngesneden - 1 bakj
- 4 struiken witlof - 1 pakje ontbijtspek (125 g) - 2 el olijfolie - 1 ui, gesnipperd - 1 teen k
- zout - 1 knoflookteen - 4 rijpe tomaten - 200 g mozzarella - 1 grote aubergine - enkele basil
- 1 kleine pompoen - 1 ui, in parten - 4 struiken witlof, gehalveerd - 50 g walnoten, grof gehakt
- 250 g (dunne) witte asperges - zout - 3 sneetjes wit-casinobrood - 6 plakjes schwarzwalderschin
- 1/2 bos peen - 500 g witte asperges, schoongemaakt - 1 duopak krieltjes (700 g) - 6 eieren - 1
- 200 ml balsamicoazijn - 1 el suiker - 500 g witte asperges - 2 eieren - 1 bekertje creme fraÃ
- 500 g witte asperges - 100 g champignons - 1 perssinaasappel, uitgeperst en gezeefd - 2 rijpe h
- 2 appels (bijv. elstar) - 200 g Kernhem, (kaas), in blokjes - 400 g bloemkool, in kleine roosjes
- 1 kg vastkokende aardappels - 1 grote bloemkool (ca. 800 - 1000 g) - 250 g hamblokjes - 250 g c
- 1 zak aardappelballetjes (diepvries 450 g) - 1 bloemkool - 2 rode uien - 4 ribkarbonades - 30
- 1 bloemkool, in roosjes - 1 zakje bosui (3 stuks), in ringetjes - 300 g couscous (pak 500 g, bio
- 1 bloemkool, in roosjes - 300 g zilvervliesrijst - 1 el mosterd - 1 sjalot, fijngesnipperd - 1
- 1 bloemkool (ca. 1 kg) - zout - 400 g broccoli - 2 worteltjes - 8 blaadjes witte gelatine - 1
- 4 eieren - 175 ml melk - 1 mespunt zout - 1 a 2 el water - 1 losgeklopt ei - 125 g salami in
- 500 gr. spruitje - 1 stuk paprika, rode - 50 gr. kaas, geraspte - 1 stuk ui, gesnipperde -
- 1 rode peper - 1 cm verse gember - 2 eetlepels olie - 1 teentje knoflook - 2 eetlepels sojasau
- 5 el olijfolie - 1 el balsamicoazijn - 500 g groene asperges - 2 sjalotten, fijngehakt - chili
- 12 groene asperges - 2 eetlepels olijfolie - 1 eetlepel citroensap - 12 plakken gerookte zalm
- peper - zout - 1 dl room - 20 g kervel - 12 asperges - 1 eierdooier - 2 eierdooiers - 8 cl
- 1 limoen - 200 g snijbonen - 1 zakje verse munt (15 g) - 200 g sugar snaps (of peultjes) - 2 s
- 2 tl grove mosterd - 1 kg witte asperges - 1 citroen, schoongeboend - 6 el olijfolie extra vier
- 3 eieren - 25 g boter - 125 ml slagroom - 1 kg witte asperges - 100 g Hollandse geitenkaas -
- 1 tomaat - 4 el mayonaise - 100 g champignons - 500 g witte asperges - 1 bekertje slagroom (12
- 4 takjes tijm - 4 eetlepels olijfolie - 1 takje rozemarijn - 1 rode peper, fijngehakt - 1 grot
- zout - 500 g broccoli - (versgemalen) peper - 1,5 dl koffiemelk vol - 3 stuk(s) scharreleieren
- olijfolie - 3 el olie - 1 limoensap - 1 el basilicum - 15 champignons - ½ tl cayennepeper
- 2 theelepels witte wijnazijn - 2-3 theelepels french mustard - zeezout en verse zwarte peper -
- zout - 2 sjalotjes - 2 eetlepels olie - 250 gram champignons - ½ eetlepel citroensap - Sil
- 4 varkensoesters - 40 gram boter - 1 eetlepel citroensap - 1 kilo witte asperges - 125 ml crem
- zout - 15 g boter - 250 g bacon - 1½ kg asperges - 4 scharreleieren - 1 zakje aspergesaus
- 4 entrecotes - 1½ kg asperges wit - 1 pakje aspergesaus - (versgemalen) peper, zout - 1 el
- zout - 250 g achterham - 1,5 kg witte asperges - 100 g geraspte belegen kaas - 4 el fijngehakt
- zout - 350 g risottorijst - 300 g groene asperges - 1 el olijfolie traditioneel - 2 mozzarella
- olijfolie - 2 sinaasappels - snuifje zahtar kruidenmix - 2 bussels wortelen, jonge - handvol u
- 3 tomaten - 1 courgette - 1 rood uitje - Zout en peper - 3 eetlepels olijfolie - 2 theelepels
- 1 ui - 400 g gehakt - 100 g champignons - 400 g spiraalpasta - 4 grote rode paprika's - 3 el
- zout en vers gemalen peper - 1 middelgrote ui, gesnipperd - 1 eetlepel fijngehakte peterselie
- 150 gr tauge - 1 eetlepel sesamolie - 2 eetlepels sojasaus - 1 eetlepel droge sherry - 3 eetle
- 4 paprika's - peper en zout - 1 ei, losgeklopt - 1 ui, fijngesneden - 175 g jonge spinazie -
- 1 limoen - 1 teen knoflook - 1 blik chilibonen (400 g) - 1 blikje maiskorrels (300 g) - 1 pot
- 1/4 theel zout - 1 eetl olijfolie - 5 eieren, geklutst - 1 (300g) zak spinazie - 350g gemalen
- zout - peper - 3 eieren - 6 el bloem - 125 g yoghurt - 2 el olijfolie - 1 kl komijnpoeder -
- zout - peper - 1 sjalot - 2 eieren - 2 el boter - nootmuskaat - 250 g broccoli - 250 g aar
- 3 eieren - 200 ml slagroom - 100 g spekreepjes - 600 g bladspinazie - 60 g geraspte kaas Ma
zout en peper 50 g rozijnen 1 teentje knoflook 2 eetlepels olijfolie 1 zakje pijnboompitten (65
2 eieren 300 ml melk 150 g bloem 1 blik maïskorrels (300 g) 1 bakje cherrytomaten (250 g) g ka
- 4 rode paprika's - 125 ml creme fraîche - 3 bosuitjes, in ringetjes - 100 g geraspte belegen
- 350 ml bouillon - 3 eetlepels olie - 4 oranje paprika's - 2 uien, gesnipperd - 50 g sojaboonki
- 4 eieren - 1 eetlepel olijfolie - 1 ansjovisfilet (blik) - 100 g spinazie, gehakt - 1 teentje
- peper en zout - 4 portabella’s - 2 tenen knoflook - 1 bol mozzarella - Parmezaanse kaas - 3
- olie - halve ui - 4 tomaten - peper en zout - 4 champignons - teentje knoflook - 6 handen ve
- 100 g boter - 3 bosuitjes, in ringetjes - 9 dunne preien (gelijkvormig) - 1 1/2 liter kippenbou
- olijfolie - 3 aubergines - 50 gram paneermeel - 70 gram kappertjes - 2 eieren, losgeklopt - 2
- 1 citroen, schoongeboend - 1 theelepel grof zeezout - 4 takjes tijm, alleen de blaadjes - 1 bak
- 1 courgette - 1 aubergine - zout en peper - 5 el olijfolie - 1 rode paprika - 2 grote tomaten
- zout - 100 gram ontbijtspek - 200 gram haricot verts
- 2 tl oregano - 30 gram boter - 2 el citroensap - 300 gram spruiten - 1 knoflookteentje - 8 pl
- 2 eieren - 125 ml koffieroom - 5 plakjes bladerdeeg - 75 g zachte geitenkaas - 1 sjalotje, fij
- 3 eieren - olijfolie - 200 gram feta - peper en zout - 5 vellen filodeeg - 1 volle hand cashe
- zout - peper - panko - sojaroom - olijfolie - citroensap - nootmuskaat - 1 courgette - kom
*Voor het gehakt: - Citroen - 1 - Artisjok - 2 - Zout - Mespuntje - Knoflook - 1 teen - Walnote
- 3 el rozijnen - peper en zout - 1 grote rode ui - 3 tenen knoflook - 400 g flespompoen - 2 el
- 150 gr. parmaham - fleur de sel (zeezout) - olijfolie extra vierge - 800 gr. witte en/of groene
- 8 plakken Parmaham - 80 gr. vleestomaten - 240 gr. geraspte kaas - 3 voorgebakken pistolets -
- peper - tarwebloem - nootmuskaat - lasagnevellen - geraspte kaas - 2 kg. asperges - 50 gr. r
- peper en zout - 600 gr. asperges - 15 gr. amandelen - 1 sneetje witbrood - 2 tl. balsamicoazij
- 1 el olijfolie - 5 el koelverse pesto - stukje parmezaanse kaas - 500 g aardappel gnocchi - en
- 4 eieren - 1½ tl zout - 120 g bloem - 1 tl kaneel - 1 tl zwarte peper - ½ tl geelwortel
- snuf chilivlokken - 2 grote aubergines - 1 ui, in dunne plakjes - 1 tl fijne kristalsuiker - 3
- zonnebloemolie - 2 teentjes knoflook - 1 kleine of 1/2 grote ui - zout of 1 klein Surinaams mag
- halve ui - 2 eieren - paneermeel - zout/peper - halve broccoli - handje walnoten - 1 teen kn
In Nederland adviseert de Gezondheidsraad tenminste een half bord van je avondeten te bedekken met groenten. Daarbij is het ook nog eens van belang om gevarieerd groenten tot je te nemen. Groenten bevatten belangrijke antioxidanten, die je lichaam fit, gezond en jong houden. Daarbij bevatten groenten essentiële bouwstoffen voor je immuunsysteem en zij breken de zogeheten 'vrije radicalen' (die zorgen voor celveroudering, celvervorming en uiteindelijk ziekten), opgeruimd worden. Waar verzadigde vetten of transvetten je ziek kunnen maken en vatbaar maken voor hartziekten, kunnen onverzadigde vetten (hoewel ze gezond zijn) in grote hoeveelheden behoorlijke dikmakers zijn. Koolhydraten worden ook niet aangeraden al te veel in te nemen; in groeten zitten maar weinig koolhydraten. Kortom: groenten is eigenlijk voor alles wel goed en je kunt er zelden teveel van eten! Maar als je ook weet welke overheerlijke recepten je er mee kunt maken, wordt groente ook een waar feest voor in de keuken en aan de eettafel. Met veel plezier hebben wij de afgelopen periode verschillende groente-tips omgezet in authentieke en soms exotische groenterecepten, die we hieronder voor je hebben samengevat.
Met groenten kun je doen wat je ongeveer met elk stuk vlees of aardappel kunt doen! Groeten hoef je niet alleen te koken. Je kunt ze ook grillen, wokken, roosteren, marineren en zelfs frituren! Het resultaat is overheerlijk. Worteltjes zijn heel gezond en bijvoorbeeld heel goed voor je ogen. Natuurlijk kun je ze traditioneel koken en mengen met wat jus en doperwten, of je kunt ze als een koude snack meenemen naar je werk. Met name dit laatste is de laatste jaren zo populair dat supermarktketens er zelfs op inspelen door kleine 'wortelballetjes' te verkopen bij wijze van snack. Wij hadden tot voor kort nog nooit gedacht aan dat wortels ook overheerlijk kunnen zijn als je ze roostert en serveert met muntboter. Het kan dienst doen als een volwaardige lunch of voorgerecht, of als een overheerlijk verantwoorde 'snack' die je je gasten kunt aanbieden. Een salade van andere gegrilde groeten met een groentedressing kunnen daarbij tevens dienen als een prettige lunch, een fijn tussendoortje of zelfs een volwaardig goed vullende maaltijd. Voor diegenen die op de calorieën moeten letten? Die vallen reuze mee met dit gerecht en kunnen dus prima een avondmaal vormen tijdens een zogeheten 'balansdag', die op deze wijze wel heel gemakkelijk door te komen is. De niet-vette Parmezaanse kaas zijn we met name gewend over de pasta of salade te doen, om deze wat extra smaak te geven. Parmezaanse kaas doet het echter ook behoorlijk goed met witte asperges hebben wij gemerkt, in combinatie met een beetje olijfolie. In minder dan een paar minuten heb je een overheerlijke en toch volstrekt authentieke snack op de eet- of salontafel tevoorschijn getoverd. Veel Nederlanders kunnen het na een lange reis in het buitenland niet laten om de eerste de beste snackbar op te zoeken om een kaassoufflé uit de de muur te trekken. Niet erg gezond, maar wel lekker. Groente biedt echter ook hier weer een uitstekend en bijna net zo scherp alternatief, namelijk spinazie. Meestal kennen wij spinazie alleen in stamppotvorm, waar deze met aardappelpuree en een bal gehakt geserveerd wordt. Wij gingen echter aan de slag met de spinaziesoufflé met blauwaderkaas. Calorie-armer, gezonder en naar onze mening zelfs lekkerder dan een kaassoufflé. Wat ons betreft een gat in de markt voor de verantwoorde snackbar van de toekomst! Welk geweldig smakelijk groenterecept je ook in geen enkel 'verantwoord dieetboek' tegen komt, maar die geheel voldoet aan alle eisen die welk dieet dan ook aan een tussendoormaaltijd stelt, is de courgette met zuivelspread. Wederom gemaakt in een handomdraai. Heel smakelijk, supergezond en weinig calorieën. Met een courgette kun je overigens nog veel meer meer doen, bijvoorbeeld door deze op te vullen met een overheerlijke zomerstamppot. Ben je op zoek naar iets 'gezochters' of delicaters? Het kost dan wel ietsje meer tijd, maar dan heb je ook wat: de eierterrine met geitenkaas zit boordenvol eiwitten die we dagelijks nodig hebben en de betrekkelijk magere geitenkaas biedt een extra smaakdimensie aan de terrine. Het is een klein en gemakkelijk op te dienen gerechtje, dat de vorm kan hebben van een tompouce. Wij vonden hem overheerlijk. Een ander smakelijk en volledig verantwoord gerecht vormt het bord met de gegrilde groenten met walnoten. Ondanks dat noten veel vetten hebben, behoren ze tot de onverzadigde vetten die hartstikke gezond zijn. Artsen en diëtisten adviseren om dagelijks tenminste 1 handje gemengde noten te eten. Noten en groenten zijn elkaars vrienden, zoals wij wel leerden toen we dit gerecht uitprobeerden. We kunnen zo nog wel even doorgaan met alle weinig gebruikte, maar toch overheerlijke en gezonde combinaties die er mogelijk zijn met de beste vriend van onze gezondheid: de groenten! Wij wensen je veel kookplezier en horen graag je ervaringen!