Recepten Groenten zijn, behalve dat ze ontzettend lekker kunnen zijn en veel receptenmogelijkheden bieden, een weldaad voor ons lichaam, onze gezondheid en ons immuunsysteem. Waar alle andere soorten voedingsmiddelen (vetten, koolhydraten en dierlijk voedsel) met mate moet worden ingenomen, wordt wereldwijd een minimum dagelijkse hoeveelheid geadviseerd. Dus wil je lekker en gezond eten? Kijk dan eens naar onderstaande groente recepten.

Witlof met ham en kaasen mosterdpuree

- 1 kg kruimige aardappels, geschild - 6 struikjes witlof - 2 eetlepels Zaanse mosterd, grove - 2

background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1

Bimi met citroenmozzarella

- 50 g pijnboompitten - 2 bollen (buffel)mozzarella (kaas) - 4 eetlepels olijfolie - 1/2 citroen,

background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1

Roergebakken tofu met paprika en broccoli

- 300 g broccoliroosjes - 1 rode peper - 3 eetlepels olie - 325 g tofu naturel, in blokjes - 1 teen

background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1

Geroosterde wortels met muntboter

- 80 g boter - 4 eetlepels munt - chilipeper uit de molen - 2 bosjes peen - 1 citroen - 5 eetle

background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1

Salade van gegrilde groenten met sesamdressing

- 1 Shanghai paksoi, in lengte gehalveerd - 1 rode ui, in smalle parten - 1 gele paprika, in grove

background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1

Groenteloempias

- 1 pak fillobladerdeeg (diepvries) - 2 teentjes knoflook - 200 g shii-takes (paddestoelen) - 100

background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1

Sperziebonen met spekjes

- 600 g sperziebonen - 100 g gerookte spekblokjes - 1 eetlepel balsamicoazijn - 1 eetlepel verse

background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1

Wintergroentesoep

- 1 pot krachtbouillon rundvlees (350 ml) - 150 g penne (pasta, zak 500 g) - 1 duobakje Provenç

background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1

Witlof uit de oven met ham en kaas

- 25 g boter - 8 plakjes achterham - 8 plakjes jong belegen kaas - 8 struikjes witlof, bitterpunt

background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1

Tomatentaart met zoete ui

- 4-6 trostomaten - 3 eieren - 2 eetlepels creme fraîche (beker a 125 ml) - 150 g geraspte kaa

background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1

Spinaziequiche

- 3 eetlepels olijfolie - 1 teen knoflook, fijngesneden - 600 g spinazie vers - 5 vellen deeg voo

background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1

Vegetarische groentelasagne

- 1 grote ui - 1 courgette - 1 dl kookroom - 1 winterwortel - 1 rode paprika - 200 g gorgo

background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1

Tortellini Bolognese uit de oven met broccoli en Parmezaanse kaas

- 1 kleine struik broccoli - 3 el fijngehakte peterselie - 6 el geraspte Parmezaanse kaas - 2

background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1

Italiaanse aubergineschotel

- 1 ui - 1 aubergine - 2 teentjes knoflook - 250 gram trostomaten - 50 gram pijnboompitten

background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1

Witte asperges met Parmezaanse kaas en olijfolie

- 1 kg witte asperges - 150 g Parmezaanse kaas - Bertolli Robusto Extra Vergine olijfolie

background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1

Taartje van groentepaella

- 1 ui - 1/2 groene paprika - 1/2 rode paprika - 75 g cherrytomaten - 75 g sperziebonen - 75 g

background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1

Spitskoolschotel

- 1 bakje tofu naturel (375 g, biologisch), in blokjes - 100 ml woksaus zoete soja (flesje 175 ml)

background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1

Piroshki (deegpakketje met vulling van spitskool, dille en ei)

- 300 g spitskool, in reepjes - 25 g boter - 200 ml melk - 1 theelepel suiker - 5 eieren - 1 pa

background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1

Geroosterde spitskool

- 4 eetlepels olijfolie - 2 eetlepels Dijon mosterd - 1 eetlepel mosterdzaad - 1 kleine spitskool

background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1

Gesmoorde spitskool met kerrie-kokossaus

- 1 spitskool (ca. 800 g) - 3 eetlepels roerbakolie - 2 teentjes knoflook, fijngehakt - 1 eetlepe

background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1

Spitskoolstamppot met kalkoenreepjes en salie

- 500 g kruimige aardappels - 1 eetlepel boter - 1 schaaltje kalkoenfiletreepjes (250 g) - 2 eetl

background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1

Gegrilde witlof met parmaham

- 4 struikjes witlof - 4 plakjes Parmaham - 1 eetlepel witte wijnazijn - 75 g cambozola (blauwade

background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1

Witlof met casselerrib en port salut

- 1 zak witlof (750 g) - 1 stukje kaas port salut (185 g) - 1 kruidenbouillontablet - 2 eetlepels

background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1

Zuurkool-geitenkaasschotel

- 50 g boter - 1 tl tijm (potje 15 g) - 50 g rozijnen (zak 500 g) - 2 Elstar appels, in blokjes

background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1

Boeren omelet

- 3 eieren - zout peper - 50 gr geraspte kaas - groenten naar keus ( bijv,prei, ui, tomaat, biesl

background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1

Romige spinazietaart

- 40 g boter, op kamertemperatuur - 1/2 pak deeg voor hartige taart (a 450 g, diepvries), ontdooid

background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1

Spinaziesouffle met blauwaderkaas

- 2 eieren - 1 zak verse spinazie, (300 g), grof gesneden - 1 bekertje creme fraîche (125 ml)

background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1

Spinazie met bechamelsaus

- 2 el olijfolie - 1 grote ui, in ringen - 1 teen knoflook, in plakjes - 600 g spinazie - 40 g b

background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1

Couscous-groentesalade met makreel

- 1 gerookte makreel gestoomd (ca. 400 g) - 300 g couscous (pak a 500 g) - 2 tenen knoflook - 2 e

background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1

Courgettetaartje in bladerdeeg

- 8 plakjes roomboterbladerdeeg (diepvries), ontdooid - 2 courgettes, geraspt - 1 bekertje creme f

background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1

Courgette met zuivelspread

- 1 courgette - olijfolie - 1/2 bakje zuivelspread bieslook light (a 150 g) - 3 el verse bieslook

background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1

Courgette gevuld met zomerstamppot

- 2 courgettes - Lente-uischotel met ham - 2 sneetjes brood (oud) - 4 eetlepels olijfolie - 2 te

background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1

Gemengde gegrilde groenten

- 8 el olijfolie - 4 el balsamicoazijn - 1 teen knoflook, geperst - 2 roma tomaten (bak 750 g), g

background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1

Groentelasagne

- 1 courgette - 1 aubergine - 8 el olijfolie - 2 tl gedroogde Italiaanse kruiden - 1 teen knoflo

background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1

Jamie Oliver: couscous met gegrilde zomergroenten

- rodewijnazijn - 250 g couscous - 3 rode paprika's - 10 eetlepels olijfolie - 4 eetlepels citro

background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1

Spinaziesalade met kerriedressing

- 2 eetlepels rozijnen - 2 eetlepels diksap appel - 2 eetlepels slasaus (halfvol) - 1/2 theelepel

background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1

Eierterrine met geitenkaas

- 150 g deelblokjes bladspinazie (diepvries pak a 450 g) - 8 gedroogde tomaatjes (potje) - 10 eier

Panklare spinazie

- 1 teentje knoflook, fijngesnipperd - 3 sjalotjes, gesnipperd - 3 eetlepels olijfolie - 2 zakken

background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1

Gegrilde gemengde groenten met rozemarijn

- zout - 1 aubergine - 2 courgettes - 1 gele paprika - 2 ronde tomaten - 150 g Gouda kaas - 1

Italiaanse witlof met rucola

- 3 el pijnboompitten - 4 struiken witlof - 3 el olijfolie - 1 ui, gesnipperd - 1 teen knoflook,

background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1

Gebakken witlof met champignons en balsamicoazijn

- 4 struiken witlof - 2 el olijfolie - 1 ui, gesnipperd - 1 teen knoflook, fijngesneden - 1 bakj

background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1

Gebakken witlof met ui en spek

- 4 struiken witlof - 1 pakje ontbijtspek (125 g) - 2 el olijfolie - 1 ui, gesnipperd - 1 teen k

background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1

Rolletjes van mozzarella en aubergine

- zout - 1 knoflookteen - 4 rijpe tomaten - 200 g mozzarella - 1 grote aubergine - enkele basil

background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1

Gegrilde groenten met walnoten

- 1 kleine pompoen - 1 ui, in parten - 4 struiken witlof, gehalveerd - 50 g walnoten, grof gehakt

background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1

Witte asperges met hollandaisesaus

- 250 g (dunne) witte asperges - zout - 3 sneetjes wit-casinobrood - 6 plakjes schwarzwalderschin

background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1

Hollands aspergemaaltje

- 1/2 bos peen - 500 g witte asperges, schoongemaakt - 1 duopak krieltjes (700 g) - 6 eieren - 1

background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1

Aspergetaartjes

- 200 ml balsamicoazijn - 1 el suiker - 500 g witte asperges - 2 eieren - 1 bekertje creme fraÃ

background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1

Aspergecocktail

- 500 g witte asperges - 100 g champignons - 1 perssinaasappel, uitgeperst en gezeefd - 2 rijpe h

background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1

Bloemkoolsalade

- 2 appels (bijv. elstar) - 200 g Kernhem, (kaas), in blokjes - 400 g bloemkool, in kleine roosjes

background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1

Bloemkool met hollandaisesaus

- 1 kg vastkokende aardappels - 1 grote bloemkool (ca. 800 - 1000 g) - 250 g hamblokjes - 250 g c

background Layer 1 background Layer 1

Bloemkool met room-pestosaus

- 1 zak aardappelballetjes (diepvries 450 g) - 1 bloemkool - 2 rode uien - 4 ribkarbonades - 30

background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1

Bloemkool met bosui en kip

- 1 bloemkool, in roosjes - 1 zakje bosui (3 stuks), in ringetjes - 300 g couscous (pak 500 g, bio

background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1

Bloemkool met mosterdvinaigrette

- 1 bloemkool, in roosjes - 300 g zilvervliesrijst - 1 el mosterd - 1 sjalot, fijngesnipperd - 1

background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1

Terrine met bloemkool en broccoli

- 1 bloemkool (ca. 1 kg) - zout - 400 g broccoli - 2 worteltjes - 8 blaadjes witte gelatine - 1

background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1

Spinazietaart

- 4 eieren - 175 ml melk - 1 mespunt zout - 1 a 2 el water - 1 losgeklopt ei - 125 g salami in

background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1

Spruitjes met paprika

- 500 gr. spruitje - 1 stuk paprika, rode - 50 gr. kaas, geraspte - 1 stuk ui, gesnipperde -

background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1

Roergebakken asperges met haricots verts

- 1 rode peper - 1 cm verse gember - 2 eetlepels olie - 1 teentje knoflook - 2 eetlepels sojasau

background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1

Geroosterde asperges met gerookte kip

- 5 el olijfolie - 1 el balsamicoazijn - 500 g groene asperges - 2 sjalotten, fijngehakt - chili

Gemarineerde groene asperges met zalm

- 12 groene asperges - 2 eetlepels olijfolie - 1 eetlepel citroensap - 12 plakken gerookte zalm

background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1

Asperges met visbeignets

- peper - zout - 1 dl room - 20 g kervel - 12 asperges - 1 eierdooier - 2 eierdooiers - 8 cl

background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1

Gestoomde lentegroenten

- 1 limoen - 200 g snijbonen - 1 zakje verse munt (15 g) - 200 g sugar snaps (of peultjes) - 2 s

background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1

Aspergesalade met garnalen, citroen en peterselie

- 2 tl grove mosterd - 1 kg witte asperges - 1 citroen, schoongeboend - 6 el olijfolie extra vier

background Layer 1 background Layer 1

Aspergetaart

- 3 eieren - 25 g boter - 125 ml slagroom - 1 kg witte asperges - 100 g Hollandse geitenkaas -

background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1

Aspergecocktail

- 1 tomaat - 4 el mayonaise - 100 g champignons - 500 g witte asperges - 1 bekertje slagroom (12

background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1

Ratatouille

- 4 takjes tijm - 4 eetlepels olijfolie - 1 takje rozemarijn - 1 rode peper, fijngehakt - 1 grot

background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1

Broccolitaart

- zout - 500 g broccoli - (versgemalen) peper - 1,5 dl koffiemelk vol - 3 stuk(s) scharreleieren

background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1

BBQ Groentensates met kruidige marinade

- olijfolie - 3 el olie - 1 limoensap - 1 el basilicum - 15 champignons - ½ tl cayennepeper

background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1

Jamie Oliver: Vegetarische Franse bonen salade

- 2 theelepels witte wijnazijn - 2-3 theelepels french mustard - zeezout en verse zwarte peper -

background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1

Roergebakken champignons

- zout - 2 sjalotjes - 2 eetlepels olie - 250 gram champignons - ½ eetlepel citroensap - Sil

background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1

Varkensoester met romige asperges

- 4 varkensoesters - 40 gram boter - 1 eetlepel citroensap - 1 kilo witte asperges - 125 ml crem

background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1

Asperges met knapperige bacon

- zout - 15 g boter - 250 g bacon - 1½ kg asperges - 4 scharreleieren - 1 zakje aspergesaus

background Layer 1 background Layer 1

Asperges met entrecote

- 4 entrecotes - 1½ kg asperges wit - 1 pakje aspergesaus - (versgemalen) peper, zout - 1 el

background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1

Gegratineerde asperges

- zout - 250 g achterham - 1,5 kg witte asperges - 100 g geraspte belegen kaas - 4 el fijngehakt

background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1

Risotto met voorjaarsgroenten

- zout - 350 g risottorijst - 300 g groene asperges - 1 el olijfolie traditioneel - 2 mozzarella

background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1

Gegrilde worteltjes met ui-crumble en sinaasvinaigrette

- olijfolie - 2 sinaasappels - snuifje zahtar kruidenmix - 2 bussels wortelen, jonge - handvol u

background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1

Gezonde groenten ovenschotel

- 3 tomaten - 1 courgette - 1 rood uitje - Zout en peper - 3 eetlepels olijfolie - 2 theelepels

background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1

Gevulde paprika's met erwtjes, gehakt, 4-kazensaus en peterseliepasta

- 1 ui - 400 g gehakt - 100 g champignons - 400 g spiraalpasta - 4 grote rode paprika's - 3 el

background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1

Pisto Manchego - groenteschotel

- zout en vers gemalen peper - 1 middelgrote ui, gesnipperd - 1 eetlepel fijngehakte peterselie

background Layer 1 background Layer 1

Chinese loempia's

- 150 gr tauge - 1 eetlepel sesamolie - 2 eetlepels sojasaus - 1 eetlepel droge sherry - 3 eetle

background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1

Gevulde mediterrane groenten

- 4 paprika's - peper en zout - 1 ei, losgeklopt - 1 ui, fijngesneden - 175 g jonge spinazie -

background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1

Tortillataart met guacamole

- 1 limoen - 1 teen knoflook - 1 blik chilibonen (400 g) - 1 blikje maiskorrels (300 g) - 1 pot

background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1

Spinazie-omelet

- 1/4 theel zout - 1 eetl olijfolie - 5 eieren, geklutst - 1 (300g) zak spinazie - 350g gemalen

background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1

Bloemkoolkoekjes met een yoghurtbasilicumsausje

- zout - peper - 3 eieren - 6 el bloem - 125 g yoghurt - 2 el olijfolie - 1 kl komijnpoeder -

background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1

Broccolisouffle

- zout - peper - 1 sjalot - 2 eieren - 2 el boter - nootmuskaat - 250 g broccoli - 250 g aar

background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1

Spinazieflans

- 3 eieren - 200 ml slagroom - 100 g spekreepjes - 600 g bladspinazie - 60 g geraspte kaas Ma

background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1

Spinazie-pannenkoeken

zout en peper 50 g rozijnen 1 teentje knoflook 2 eetlepels olijfolie 1 zakje pijnboompitten (65

background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1

Maispannenkoekjes met spinazievulling

2 eieren 300 ml melk 150 g bloem 1 blik maïskorrels (300 g) 1 bakje cherrytomaten (250 g) g ka

background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1

Gevulde paprika met aardappelpuree

- 4 rode paprika's - 125 ml creme fraîche - 3 bosuitjes, in ringetjes - 100 g geraspte belegen

background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1

Gevulde paprika's met kipfilet

- 350 ml bouillon - 3 eetlepels olie - 4 oranje paprika's - 2 uien, gesnipperd - 50 g sojaboonki

Gevulde tomaten uit de oven met spinazie en ei

- 4 eieren - 1 eetlepel olijfolie - 1 ansjovisfilet (blik) - 100 g spinazie, gehakt - 1 teentje

background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1

Portabella gevuld met spinazie, tomaat en mozzarella

- peper en zout - 4 portabella’s - 2 tenen knoflook - 1 bol mozzarella - Parmezaanse kaas - 3

background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1

Tomaten gevuld met spinazie

- olie - halve ui - 4 tomaten - peper en zout - 4 champignons - teentje knoflook - 6 handen ve

background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1

Gesmoorde prei

- 100 g boter - 3 bosuitjes, in ringetjes - 9 dunne preien (gelijkvormig) - 1 1/2 liter kippenbou

background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1

Gevulde aubergines uit de oven

- olijfolie - 3 aubergines - 50 gram paneermeel - 70 gram kappertjes - 2 eieren, losgeklopt - 2

background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1

Champignonspiesen

- 1 citroen, schoongeboend - 1 theelepel grof zeezout - 4 takjes tijm, alleen de blaadjes - 1 bak

background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1

Torentje van geroosterde groenten en mozzarella

- 1 courgette - 1 aubergine - zout en peper - 5 el olijfolie - 1 rode paprika - 2 grote tomaten

background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1

Haricot vertsrolletjes met spek

- zout - 100 gram ontbijtspek - 200 gram haricot verts

background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1

Orecchiette met spruitjes en pancetta

- 2 tl oregano - 30 gram boter - 2 el citroensap - 300 gram spruiten - 1 knoflookteentje - 8 pl

background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1

Spinazietaart met geitenkaas

- 2 eieren - 125 ml koffieroom - 5 plakjes bladerdeeg - 75 g zachte geitenkaas - 1 sjalotje, fij

background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1

Filocake met spinazie, feta en cashews

- 3 eieren - olijfolie - 200 gram feta - peper en zout - 5 vellen filodeeg - 1 volle hand cashe

Courgette-tomaattaartje

- zout - peper - panko - sojaroom - olijfolie - citroensap - nootmuskaat - 1 courgette - kom

Courgetterolletjes gevuld met groentegehakt

*Voor het gehakt: - Citroen - 1 - Artisjok - 2 - Zout - Mespuntje - Knoflook - 1 teen - Walnote

background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1

belgalinzen met lauwwarme pompoencaponata

- 3 el rozijnen - peper en zout - 1 grote rode ui - 3 tenen knoflook - 400 g flespompoen - 2 el

background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1

Asperges saltimbocca

- 150 gr. parmaham - fleur de sel (zeezout) - olijfolie extra vierge - 800 gr. witte en/of groene

background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1

Asperge pistolet

- 8 plakken Parmaham - 80 gr. vleestomaten - 240 gr. geraspte kaas - 3 voorgebakken pistolets -

background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1

Asperge lasagne

- peper - tarwebloem - nootmuskaat - lasagnevellen - geraspte kaas - 2 kg. asperges - 50 gr. r

Asperges met amandelkruimels

- peper en zout - 600 gr. asperges - 15 gr. amandelen - 1 sneetje witbrood - 2 tl. balsamicoazij

background Layer 1 background Layer 1

Italiaanse gnocchi met pesto, sperziebonen en tomaatjes

- 1 el olijfolie - 5 el koelverse pesto - stukje parmezaanse kaas - 500 g aardappel gnocchi - en

background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1

Bloemkoolbeignets met komijn en limoenyoghurt

- 4 eieren - 1½ tl zout - 120 g bloem - 1 tl kaneel - 1 tl zwarte peper - ½ tl geelwortel

background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1

Aubergines uit de oven met tomaten, basilicum en pijnboompitten

- snuf chilivlokken - 2 grote aubergines - 1 ui, in dunne plakjes - 1 tl fijne kristalsuiker - 3

background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1

Sopropo

- zonnebloemolie - 2 teentjes knoflook - 1 kleine of 1/2 grote ui - zout of 1 klein Surinaams mag

background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1

Broccoli nuggets

- halve ui - 2 eieren - paneermeel - zout/peper - halve broccoli - handje walnoten - 1 teen kn

background Layer 1 background Layer 1 background Layer 1

Groente

In Nederland adviseert de Gezondheidsraad tenminste een half bord van je avondeten te bedekken met groenten. Daarbij is het ook nog eens van belang om gevarieerd groenten tot je te nemen. Groenten bevatten belangrijke antioxidanten, die je lichaam fit, gezond en jong houden. Daarbij bevatten groenten essentiële bouwstoffen voor je immuunsysteem en zij breken de zogeheten 'vrije radicalen' (die zorgen voor celveroudering, celvervorming en uiteindelijk ziekten), opgeruimd worden. Waar verzadigde vetten of transvetten je ziek kunnen maken en vatbaar maken voor hartziekten, kunnen onverzadigde vetten (hoewel ze gezond zijn) in grote hoeveelheden behoorlijke dikmakers zijn. Koolhydraten worden ook niet aangeraden al te veel in te nemen; in groeten zitten maar weinig koolhydraten. Kortom: groenten is eigenlijk voor alles wel goed en je kunt er zelden teveel van eten! Maar als je ook weet welke overheerlijke recepten je er mee kunt maken, wordt groente ook een waar feest voor in de keuken en aan de eettafel. Met veel plezier hebben wij de afgelopen periode verschillende groente-tips omgezet in authentieke en soms exotische groenterecepten, die we hieronder voor je hebben samengevat. 

Met groenten kun je doen wat je ongeveer met elk stuk vlees of aardappel kunt doen! Groeten hoef je niet alleen te koken. Je kunt ze ook grillen, wokken, roosteren, marineren en zelfs frituren! Het resultaat is overheerlijk. Worteltjes zijn heel gezond en bijvoorbeeld heel goed voor je ogen. Natuurlijk kun je ze traditioneel koken en mengen met wat jus en doperwten, of je kunt ze als een koude snack meenemen naar je werk. Met name dit laatste is de laatste jaren zo populair dat supermarktketens er zelfs op inspelen door kleine 'wortelballetjes' te verkopen bij wijze van snack. Wij hadden tot voor kort nog nooit gedacht aan dat wortels ook overheerlijk kunnen zijn als je ze roostert en serveert met muntboter. Het kan dienst doen als een volwaardige lunch of voorgerecht, of als een overheerlijk verantwoorde 'snack' die je je gasten kunt aanbieden. Een salade van andere gegrilde groeten met een groentedressing kunnen daarbij tevens dienen als een prettige lunch, een fijn tussendoortje of zelfs een volwaardig goed vullende maaltijd. Voor diegenen die op de calorieën moeten letten? Die vallen reuze mee met dit gerecht en kunnen dus prima een avondmaal vormen tijdens een zogeheten 'balansdag', die op deze wijze wel heel gemakkelijk door te komen is. De niet-vette Parmezaanse kaas zijn we met name gewend over de pasta of salade te doen, om deze wat extra smaak te geven. Parmezaanse kaas doet het echter ook behoorlijk goed met witte asperges hebben wij gemerkt, in combinatie met een beetje olijfolie. In minder dan een paar minuten heb je een overheerlijke en toch volstrekt authentieke snack op de eet- of salontafel tevoorschijn getoverd. Veel Nederlanders kunnen het na een lange reis in het buitenland niet laten om de eerste de beste snackbar op te zoeken om een kaassoufflé uit de de muur te trekken. Niet erg gezond, maar wel lekker. Groente biedt echter ook hier weer een uitstekend en bijna net zo scherp alternatief, namelijk spinazie. Meestal kennen wij spinazie alleen in stamppotvorm, waar deze met aardappelpuree en een bal gehakt geserveerd wordt. Wij gingen echter aan de slag met de spinaziesoufflé met blauwaderkaas. Calorie-armer, gezonder en naar onze mening zelfs lekkerder dan een kaassoufflé. Wat ons betreft een gat in de markt voor de verantwoorde snackbar van de toekomst! Welk geweldig smakelijk groenterecept je ook in geen enkel 'verantwoord dieetboek' tegen komt, maar die geheel voldoet aan alle eisen die welk dieet dan ook aan een tussendoormaaltijd stelt, is de courgette met zuivelspread. Wederom gemaakt in een handomdraai. Heel smakelijk, supergezond en weinig calorieën. Met een courgette kun je overigens nog veel meer meer doen, bijvoorbeeld door deze op te vullen met een overheerlijke zomerstamppot. Ben je op zoek naar iets 'gezochters' of delicaters? Het kost dan wel ietsje meer tijd, maar dan heb je ook wat: de eierterrine met geitenkaas zit boordenvol eiwitten die we dagelijks nodig hebben en de betrekkelijk magere geitenkaas biedt een extra smaakdimensie aan de terrine. Het is een klein en gemakkelijk op te dienen gerechtje, dat de vorm kan hebben van een tompouce. Wij vonden hem overheerlijk. Een ander smakelijk en volledig verantwoord gerecht vormt het bord met de gegrilde groenten met walnoten. Ondanks dat noten veel vetten hebben, behoren ze tot de onverzadigde vetten die hartstikke gezond zijn. Artsen en diëtisten adviseren om dagelijks tenminste 1 handje gemengde noten te eten. Noten en groenten zijn elkaars vrienden, zoals wij wel leerden toen we dit gerecht uitprobeerden. We kunnen zo nog wel even doorgaan met alle weinig gebruikte, maar toch overheerlijke en gezonde combinaties die er mogelijk zijn met de beste vriend van onze gezondheid: de groenten! Wij wensen je veel kookplezier en horen graag je ervaringen!