23,845
1 uur en 45 min
Jamie Oliver

Jamie Oliver: in de pan gebraden kip met zoetzure saus

Bereidings tijd: 1 uur en 45 min

Aantal: 4

Ingredienten

– 1 kip van 2 kg, liefst biologisch
– 1 handvol verse peterselie, grofgehakt
– 4 stukken gember ter grootte van een duim, ongeschild geraspt
– 2 rode paprika’s, gehalveerd
– 2 gele paprika’s, gehalveerd
– 4 rode uien, gepeld
– 2 verse Spaanse peper, doormidden gebroken
– 1 rijpe ananas, geschild, in vieren gesneden en gehakt
– 1 theelepel venkelzaad, gestampt
– olijfolie
– 2 eetlepels suiker
– 6 eetlepels balsamicoazijn

bereidingswijze

* Bestrooi de kip van binnen en van buiten royaal met zout en peper en prop hem vol met een mengsel van peterselie en gember.

* Snijd de paprika’s en rode uien in vieren en leg ze in een koude braadpan.

* Doe er de pepertjes, ananas en het gestampte venkelzaad bij.

* Sprenkel er 3 flinke scheuten olijfolie over, strooi er peper en zout op en schud door elkaar tot alles gelijkmatig verdeeld is.

* Leg de kip er bovenop, sprenkel er een beetje olie over en zet hem 90 minuten in het midden van de voorverwarmde oven. De kip is klaar als je de botjes makkelijk uit de poten kunt trekken. Schep als de kip klaar is de braadsappen over de kip.

* Haal de kip met de helft van de groenten en ananas uit de pan, leg ze op een bord en laat ze 5 minuten afkoelen terwijl je de saus maakt.

* Doe de rest van de groenten en de ananas met de suiker en balsamicoazijn in een keukenmachine en breng het mengsel op smaak met zout. Pureer dit alles tot een heerlijke saus – voeg als dat nodig is wat kokend water toe om de saus smeuiger en dunner te maken. Om hem nog gladder te maken kun je de saus zelfs door een grove zeef wrijven, maar ik doe dat niet.

* Breng hem op smaak met peper en zout. Eerlijk gezegd kan ik niets lekkerders verzinnen om bij deze kip te serveren dan wat eenvoudige, roergebakken noedels, of wat gestoomde of gekookte rijst.

* Zet de kip en de groenten gewoon midden op tafel en val aan.

Waardering

(31 beoordelingen)